Mitä tarkoittaa lainan yhteishakija?
Lainan suuruus
Laina-aika

*Lainan kuukausierän arvio: 0 €/kk

*Esimerkki lainakustannuksista: Nimelliskorko 0%, Todellinen vuosikorko (APR) 0%, Tilinhoitomaksut 0€. Aloitus- ja kuukausikulut 0€, Korkokulut 0€, Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 0€. Tarjottava laina-aika voi olla 1 - 15 vuoden välillä, tarjottava summa 500 – 60 000 € välillä ja nimelliskorko 4,5% - 20%.

Mitä tarkoittaa lainan yhteishakija?

Yhteishakija eli rinnakkaishakija lainalle

Yhteishakija, josta käytetään joissain yhteyksissä myös termiä rinnakkaishakija tarkoittaa sitä, että sen henkilön lisäksi, jonka nimissä lainahakemus tehdään, lainalla on myös toinen hakija, joka vastaa lainasta samoin velvoittein kuin ensisijainen lainanhakija.  Lainanmyöntäjän näkökulmasta yhteishakija lainassa tuo lisäturvaa lainan takaisinmaksulle. Sen takia kannattaa lainaa haettaessa esimerkiksi pariskuntana lainaa haettaessa aina lisätä molempien tiedot hakemukselle. Usein on mahdollista, että pariskunta saa paremmat ehdot lainatarjoukseen, jos lainaa haetaan yhdessä.

Lainan suuruus
Laina-aika

*Lainan kuukausierän arvio: 0 €/kk

*Esimerkki lainakustannuksista: Nimelliskorko 0%, Todellinen vuosikorko (APR) 0%, Tilinhoitomaksut 0€. Aloitus- ja kuukausikulut 0€, Korkokulut 0€, Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 0€. Tarjottava laina-aika voi olla 1 - 15 vuoden välillä, tarjottava summa 500 – 60 000 € välillä ja nimelliskorko 4,5% - 20%.

Yhteishakijan mukanaolo voi vaikuttaa lainan korkoon, tarjottavan lainasumman suuruuteen tai takaisinmaksuaikaan. Pienissä lainoissa ei yleensä tarvita rinnakkaishakijaa, eikä siitä niissä ole välttämättä hyötyä. Yleissääntönä voi ajatella, että mitä isompi vakuudeton laina on kyseessä, sitä enemmän yhteishakijasta on hyötyä lainaa haettaessa. Kun lainalla on kaksi hakijaa puhutaan usein myös yhteisvastuullisesta lainasta.

Mitä tarkoittaa, kun olen yhteishakijana lainalle?

Jos olet yhteishakijana jonkin toisen henkilön lainahakemuksessa, huomioi lainanmyöntäjä molempien hakijoiden tulot, mikä nostaa lainansaannin mahdollisuutta. Yleensä yhteishakijana on puoliso tai muuten samassa taloudessa asuva henkilö. Myös vanhemmat tai sukulaiset voivat olla rinnakkaishakijana, jos esimerkiksi hakijan tulotaso tai taloudellinen tilanne ei vakuuta lainantarjoajia maksukyvystä.

Yhteishakija vastaa lainan takaisinmaksusta samalla tavalla kuin päähakija. Eli jos lainan maksut viivästyvät peritään lainaa yhtä lailla päähakijalta kuin yhteishakijana toimivalta henkilöltä. Tämän vuoksi kannattaa aina miettiä tarkoin, milloin kannattaa lähteä yhteishakijaksi toisen henkilön lainaan.

Yksi asia, joka usein aiheuttaa epäselvyyttä on se, että yhteishakija, aivan kuten päähakijakin on vastuussa koko lainasumman takaisinmaksusta. Joskus yhteishakijaksi lähtevä voi ajatella olevansa vastuussa vain puolesta nostetusta lainasummasta,

Missä tapauksessa yhteishakijasta on apua lainansaannissa?

Yhteishakijasta on apua lainan saannissa ja edullisimmissa lainaehdoissa esimerkiksi, jos lainanhakijalla on alhaiset tai epäsäännölliset tulot. Jos lainanhakijalla on määräaikainen työsuhde joka on pian päättymässä. Ja lähes aina. jos haetaan yli 10 000 euroa lainaa.

Kannattaa myös huomioida, että yhteishakijasta ei ole apua jos hänellä on esimerkiksi maksuhäiriöitä tai hänen tulonsa ovat alhaiset ja epäsäännölliset. Näissä tapauksissa yhteishakijasta voi pahimmillaan olla jopa haittaa lainansaannissa.

Mitä yhteishakijan kuuluu tehdä lainaa nostettaessa?

Yhteishakija allekirjoittaa lainasopimuksen samalla tavalla kuin päähakija. Digitaaliselta lainantarjoajalta lainaa nostettaessa myös yhteishakija tunnistautuu verkossa pankkitunnuksilla ja allekirjoittaa lainapaperit sähköisesti tai jossain tapauksissa paperilla. Lainanmyöntäjä tarkistaa myös yhteishakijan luottokelpoisuuden ja voi vaatia esimerkiksi palkkakuittien lähettämistä lainanmyöntäjälle myös yhteishakijan osalta.

 

Yksi hakemus, monta tarjousta

Rahalaitos

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme