Lainan takaaja - Lue kaikki lainan takaamisesta - Rahalaitos
Lainan suuruus
Laina-aika

*Lainan kuukausierän arvio: 0 €/kk

*Esimerkki lainakustannuksista: Nimelliskorko 0%, Todellinen vuosikorko (APR) 0%, Tilinhoitomaksut 0€. Aloitus- ja kuukausikulut 0€, Korkokulut 0€, Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 0€. Tarjottava laina-aika voi olla 1 - 15 vuoden välillä, tarjottava summa 500 – 60 000 € välillä ja nimelliskorko 4,5% - 20%.

Lainan takaaja - Mitä sinun täytyy tietää

Rahalaitos.fi palvelun kautta otetuissa kulutusluotoissa ei pääasiallisesti tarvita takaajaa. On kuitenkin hyvä tietää, milloin takaajaa tarvitaan ja mihin takaajana sitoutuu.

Lainan suuruus
Laina-aika

*Lainan kuukausierän arvio: 0 €/kk

*Esimerkki lainakustannuksista: Nimelliskorko 0%, Todellinen vuosikorko (APR) 0%, Tilinhoitomaksut 0€. Aloitus- ja kuukausikulut 0€, Korkokulut 0€, Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 0€. Tarjottava laina-aika voi olla 1 - 15 vuoden välillä, tarjottava summa 500 – 60 000 € välillä ja nimelliskorko 4,5% - 20%.

 

Mitä lainan takaaminen käytännössä tarkoittaa?

Lainan takaaja sitoutuu takaamaan toisen henkilön lainan omalla henkilökohtaisella omaisuudellaan. Takaaminen tarkoittaa sitä, että takaaja sitoutuu maksamaan toisen henkilön lainan tai velan, jos tämä ei itse onnistu hoitamaan lainaansa sovitulla tavalla.

Lainan takaaja vastaa toisen lainansta kuin omastaan, eli velkoja voi periä saataviaan lainan takaajalta heti kun laina on erääntynyt. Velka erääntyy sovitun laina-ajan päättyessä tai lainan irtisanomistilanteessa. Velkoja voi halutessaan irtisanoa velan, jos velallinen on esimerkiksi laiminlyönyt maksuvelvoitteitaan. 

Mihin lainan takaajana sitoutuu?

Jos lainanantaja velan eräännyttyä arvioi, että velallinen on kyvytön maksamaan lainanmaksuvelvoitettaan, voi velkoja päättää periä saataviaan suoraan lainan takaajalta. Velkoja ei ole velvollinen ensin yrittämään perimistä velalliselta itseltään. Lainan takaajaksi lähteminen on siis tärkeä päätös ja sitä kannattaa harkita huolellisesti.

Kun lainan takaaja antaa takaussitoumuksen, hän sitoutuu vastaamaan lainasta henkilökohtaisella omaisuudellaan. Lainan pääoman lisäksi takaaja vastaa myös lainan korkojen sekä kulujen maksamisesta.

Vaikka lainalla olisi useita takaajia, voi yksi takaaja joutua maksamaan koko velan. Velkoja ei ole velvollinen perimään lainaa muilta takaajilta, vaikka he olisivat maksukykyisiä. Velkoja voi päättää keneltä maksuvelvollisista hoitamattomia lainakuluja perii.

Lainan takaajan oikeudet

Lainan takaajalla on myös oikeuksia, jotka on hyvä tietää.

Lainan takaajalla on oikeus saada tietoonsa seuraavat asiat ennen takaussopimuksen allekirjoittamista:

  • Mistä veloista takaaja ottaa vastuun
  • Milloin velka voidaan periä takaajalta
  • Onko velasta annettu muita takauksia tai pantteja
  • Mikä on velallisen maksukyky

Kun laina on jo otettu ja takaussitoumus tehty, takaajalla on lakiin perustuva oikeus saada pankilta ilman velallisen lupaakin tietoja siitä, kuinka velallinen hoitaa velkaansa. Näin takaaja voi siis itsekin pitää silmällä takauksen riskitasoa. Pitää muistaa, ett näiden tietojen saaminen edellyttää takaajalta omaa aktiivisuutta, eivätkä pankit eivät anna niitä automaattisesti.

Omatakaus ja valtion takaus

Perinteisen henkilötakauksen lisäksi lainaan voi nykyään saada myös omatakauksen tai valtiontakauksen. Omatakaus tuo lisäturvaa sekä pankille että kuluttajalle siinä tapauksessa, että asuntovelallinen ei pysty maksamaan lainaa takaisin tai jos asunnon myyntihinta ei riitä kattamaan jäljellä olevaa velkaa.

Omatakaus on pankin myymä maksullinen lisäpalvelu, joka toimii lainan lisävakuutena. Omatakaus voidaan ostaa siitä pankista, mistä laina on otettu. Omatakaus toimii pankille tietynlaisena vakuutuksena. Jos velkaa ottanut henkilö ei pysty maksamaan lainaa takaisin, vakuutusyhtiö korvaa pankille ostetun omatakauksen summan. Omatakauksessa vakuutusyhtiöllä on oikeus periä pankille maksamansa summa takaisin lainanottajalta.

Omatakauksen ehdoista kannattaa keskustella pankkineuvojan kanssa ennen takauksen ottamista. Omatakaus on lainanottajalle ”ylimääräinen” kulu ja sitä ei kannata ottaa jos vakuudet ovat muuten riittävät.

Valtion takaus voidaan saada opintolainaan ja asuntolainaan. Opintolainat ovat yleensä kokonaan valtion takaamia, joten muita vakuuksia niihin ei tarvita.

 

Yksi hakemus, monta tarjousta

Rahalaitos

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme