Luottotiedot – Mitä ne ovat ja kuinka saada luottotiedot takaisin

Luottotiedot ovat tärkeä osa jokaisen meidän taloudenhallintaa. Niistä ei tavallisesti puhuta juurikaan ja useat eivät niitä mietikään. Kuitenkin luottotiedot ovat asia, joka seuraa meitä koko elämämme ja on erittäin tärkeää muistaa pitää luottotiedot kunnossa, jotta välttyy taloudellisilta ongelmilta.

Tällä sivulla Rahalaitos avaa hieman luottotietoja. Käymme sivulla läpi mitä ovat luottotiedot, mitä varten luottotiedot on tärkeä pitää ne kunnossa, kuinka ne voi menettää ja kuinka saada ne takaisin. Lue tämä sivu huolella läpi pysyäksesi kartalla luottotietoihin liittyvistä asioista ja muista jatkossakin pitää luottotietosi puhtaina.

Lainahakemus

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on NaN % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu 0 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 8,0 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100 € – 60000 €.

Mitä ovat luottotiedot?

Luottotiedot ovat luottorekisteriin tallennettavia tietoja, jotka kertovat henkilön taloudellisesta tilanteesta ja maksukäyttäytymisestä. Luottotietojen avulla yritykset arvioivat henkilön maksukykyä ja luotettavuutta taloudellisten sopimusten yhteydessä. Luottotiedoista kerätään luottotietorekisteriin tietoja maksuhäiriömerkinnöistä, velkojen perinnästä ja konkurssista. 

Luottotietojen merkitys korostuu erityisesti lainojen, vuokrasopimusten ja muiden vastaavien sopimusten yhteydessä, koska tällöin luottotiedoista arvioidaan voidaanko sopimusta myöntää vai ei. Luottotietojen ylläpitoon liittyy myös henkilötietosuojaan liittyviä sääntöjä, joiden tarkoituksena on turvata henkilön oikeudet omiin tietoihinsa.

 

Kuinka luottotiedot voi menettää?

Luottotiedot ovat henkilön taloudellista tilannetta kuvaavia tietoja, jotka kertovat henkilön maksuvalmiudesta ja luottokelpoisuudesta. Luottotietojen menettäminen siis tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että henkilön maksuvalmius ja luottokelpoisuus huononee siihen pisteeseen, että hänen todetaan olevan estyvä hoitamaan taloudellisia velvoitteitaan eikä hänelle kannata luvata taloudellisia sopimuksia.

Luottotiedot voi menettää esimerkiksi maksamattomien laskujen tai velkojen vuoksi. Maksuhäiriömerkintä syntyy, mikäli henkilö ei maksa laskujaan ajallaan tai jättää lainanlyhennyksiä maksamatta. Myös ulosotto tai konkurssi voivat johtaa luottotietojen menetykseen. 

Mitä tapahtuu jos luottotiedot menettää?

Luottotiedotomalla henkilöllä näkyy tiedoissa merkintöjä maksuhäiriöistä tai muista luottotietojen heikentymisistä. Luottotiedottomaksi joutuminen voi johtua esimerkiksi maksamattomista laskuista, luottokorttivelasta, veloista perintätoimistoille tai konkurssista.

Luottotiedottomuus voi vaikeuttaa henkilön mahdollisuuksia saada esimerkiksi lainaa, vuokra-asuntoa tai puhelinliittymää, sillä monet palveluntarjoajat tarkistavat asiakkaan luottotiedot ennen sopimuksen tekemistä. Mikäli taas luottotiedottomalle tarjotaan lainaa, vaaditaan häneltä usein tavallista korkeampia korkoja tai lainan takauksia.

Luottotiedottomuusmerkinnät säilyvät rekistereissä tietyn ajan, jonka pituus riippuu tapauksen vakavuudesta ja siitä, onko velka maksettu vai ei. Koska luottotiedot ovat tärkeitä monenlaisissa taloudellisissa sopimuksissa, voi niiden menetys hankaloittaa elämää merkittävästi, sillä se vaikeuttaa monien palveluiden saamista.

Mistä tiedän olenko menettänyt luottotietoni?

Yleisesti ottaen voidaan ajatella, että mikäli laskut hoitaa ajallaan ilman perintätoimiston puuttumista asiaan tai vähentää lainoja sovituissa aikatauluissa, ei henkilöllä näy maksuhäiriömerkintöjä hänen tiedoissaan.

Luottotietojen menetys kannattaakin estää ennalta huolehtimalla velvoitteiden hoidosta ajallaan. Jos maksuvaikeuksia ilmenee, kannattaa ottaa yhteyttä velkojiin ja yrittää löytää ratkaisu tilanteeseen. Useat palveluntarjoajat, kuten pankit ja luottolaitokset, tarjoavat myös apua taloushallinnan suunnittelussa ja velkojen maksusuunnitelmien laatimisessa. 

Mikäli epäilet omien luottotietojesi tilannetta, on sinun mahdollista tilata raportti luottotiedoistasi esimerkiksi Suomen Asiakastieto OY:ltä. Muista myös, että luottotietojen menetys ei ole pysyvä tila, ja oikealla toiminnalla tilanteen voi korjata.

Miten luottotiedot saa takaisin?

Henkilön on mahdollista saada menetetyt luottotiedot takaisin kun hänen maksuhäiriömerkinnät ovat poistuneet. Saadakseen maksuhäiriömerkinnät poistettua hänellä tulee olla kaikki laskut, luottokorttivelat, konkurssin saatavat tai ulosotto maksettu.

Aikaisemmin merkintöjä säilytettiin rekisterissä yleensä 2-4 vuotta, riippuen merkinnän vakavuudesta ja siitä, onko velka maksettu. Nykyään saat luottotiedot takaisin nopeammin. Joulukuussa 2022 astui voimaan laki, joka nopeutti maksuhäiriömerkintöjen poistoa. Nyt maksuhäiriöt poistuvat sen jälkeen kun velkasi on todettu ja kirjattu maksetuksi, ja tästä kirjauksesta on kulunut 30 päivää.

Kyseisen 30 päivän kuluttua maksuhäiriömerkinnän säilytysaika umpeutuu ja se poistetaan luottotietorekisteristä. Kun rekisteri on puhdistettu maksuhäiriömerkinnöistä, on henkilöllä jälleen luottotiedot saatuna takaisin.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Identiteettivarkaus

Vakuutus tulojen turvaamiseksi

Vakuutukset omaisuuden ja terveyden takaamiseksi

Velkajärjestely

Usein kysytyt kysymykset

Mitä tapahtuu jos menetän luottotiedot?

Luottotietojen menetys voi hankaloittaa huomattavasti taloudellisia asioita kuten asunnon vuokraamista, lainan saamista tai jopa työpaikan hakemista.

Kuinka voin saada luottotiedot takaisin?

Luottotiedot on mahdollista saada takaisin maksamalla rästissä olevat velat pois ja selvittämällä maksuhäiriömerkinnät. Kun olet maksanut velat kokonaisuudessaan pois, palautuvat luottotiedot takaisin kuukausi maksamisen jälkeen.

Toni Karinko
Päivitetty: 2023-04-25

Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Olen saanut luottotiedot takaisin – voinko hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:
Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:
Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:
Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:
Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:
Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää