Luottokelpoisuus - Varmista lainan saanti - Rahalaitos
Lainan suuruus
Laina-aika

*Lainan kuukausierän arvio: 0 €/kk

*Esimerkki lainakustannuksista: Nimelliskorko 0%, Todellinen vuosikorko (APR) 0%, Tilinhoitomaksut 0€. Aloitus- ja kuukausikulut 0€, Korkokulut 0€, Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 0€. Tarjottava laina-aika voi olla 1 - 15 vuoden välillä, tarjottava summa 500 – 60 000 € välillä ja nimelliskorko 4,5% - 20%.

Luottokelpoisuus – tärkein asia lainaa haettaessa

Lainaa haettaessa lainantarjoajat tekevät hakijalle luottokelpoisuuden arvioinnin. Sen perusteella lainanmyöntäjä tekee päätöksen, tarjoaako lainaa hakijalle. Mikä sitten ratkaisee, onko lainanhakija luottokelpoinen vai ei? Jokainen lainantarjoaja tekee oman päätöksensä oman luottokelpoisuuskartoituksen perusteella, joiden perusteet vaihtelevat jonkin verran. Kaikkein merkittävin tekijä luottokelpoisuuden tarkistuksessa on puhtaat luottotiedot.

Miten luottokelpoisuus tarkistetaan?

Luottokelpoisuuden arviointi koostuu monesta eri tekijästä. Luottohistoria on yksi oleellinen vaatimus luottokelpoisuusarviointia tehtäessä. Jos hakijalla on tuoreita maksuhäiriömerkintöjä, on hyvin todennäköistä, että luottopäätös on kielteinen. Rekisteriä maksuhäiriömerkinnöistä pitävät Suomessa Asiakastieto ja Dun & Bradstreet Finland Oy (ent. Bisnode), joilta lainanhakijan tiedot tarkistetaan.  Toinen tärkeä tekijä luottokelpoisuuden määrittelyssä on hakijan tulojen ja menojen suhde.  Mikäli tulot ovat pienet ja epäsäännölliset on lainansaanti huomattavan hankalaa. Tulo ja menotiedot perustuvat hakijan ilmoitukseen mutta usein lainantarjoajat pyytävät esimerkiksi palkkakuittia hakijan tulotietojen varmistukseksi.

Lainan suuruus
Laina-aika

*Lainan kuukausierän arvio: 0 €/kk

*Esimerkki lainakustannuksista: Nimelliskorko 0%, Todellinen vuosikorko (APR) 0%, Tilinhoitomaksut 0€. Aloitus- ja kuukausikulut 0€, Korkokulut 0€, Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 0€. Tarjottava laina-aika voi olla 1 - 15 vuoden välillä, tarjottava summa 500 – 60 000 € välillä ja nimelliskorko 4,5% - 20%.

 

Luottokelpoisuuden tarkistamiseen on useita eri tapoja, mutta näitä kaikkia määrittää Euroopan pankkiviranomainen EBA. Suomessa luottokelpoisuuden tarkistusta valvoo Finanssivalvonta.

Luottokelpoisuuden selvittämisessä vaikuttavat seuraavat asiat.

  • Maksuhäiriömerkinnät
  • Onko hakijalla tarpeeksi suuret ja säännölliset tulot.
  • Tietojen oikeellisuus. Ovatko hakijan antamat tiedot oikeita. Tätä voidaan tarkistaa esimerkiksi liitteiden avulla.
  • Tulojen ja menojen suhde. Pystyykö hakija lyhentämään lainaa?

Mitä luottokelpoisuus tarkoittaa?

Luottokelpoisuus kuvaa lainanhakijan kykyä suoriutua taloudellisista velvotteista. Lainanhakijasta tehdään luottokelpoisuusarviointi ja lainanmyöntäjä tekee arvion perusteella hakijasta sisäisen luottoluokituksen, jonka perusteella hänelle joko myönnetään tai ei myönnetä hänen hakemansa laina.

Myös hakijalle myönnettävän lainan määrä ja tarjottu laina-aika perustuu arvioon luottokelpoisuudesta. Jos haet suurempaa lainasummaa ja sinulle tarjotaan pienempää lainaa, tämä johtuu usein luottokelpoisuuden arviosta, jonka mukaan pankki arvioi, ettet pysty suoriutumaan hakemasi lainasumman velvoitteista.

Luottokelpoisuus vaikuttaa usein myös tarjotun lainan korkoon.  Osalla rahoittajista on käytössä asiakaskohtaiset korot, jolloin luottoluokitus vaikuttaa myös lainaehtoihin. Mitä paremmaksi luottokelpoisuutesi arvioidaan, sitä halvemman lainan saat.

Nämä asiat vaikuttavat luottokelpoisuuteen

Tässä on vielä listattuna tärkeimmät luottokelpoisuuteen vaikuttavat asiat. Jos saat hylätyn päätöksen lainaa hakiessasi kannattaa miettiä miten voit vaikuttaa seuraavin asioihin.

  • Tulojen ja menojen suhde. Jos ilmoittamasi menot ovat suuremmat kuin tulot, on pankin kannalta riskialtista myöntää lainaa. Tämä on yksi tärkeimmistä asioista joita pankit tarkistavat.
  • Maksuhäiriömerkinnät. Merkinnät luottotiedoissa huonontavat luottokelpoisuutta ja vaikeuttavat ja useissa tapauksessa estävät lainan saantia.
  • Työsuhteen määräaikaisuus. Vakituisempi työsuhde on pankin silmissä aina parempi kuin määräaikainen.
  • Velkojen määrä. Jos sinulla on ennestään useita lainoja tai useita luottokortteja, joita on käytetty reippaasti, on lainan saaminen epävarmempaa.
  • Laskujen viivästyminen. Myöhään maksetut laskut huonontavat myös luottokelpoisuutta.
  • Taustatekijät. Esimerkiksi koulutus, ammatti ja mahdollinen aiempi asiakkuus saattavat myös vaikuttaa luottokelpoisuusarvioon

Miten voin vaikuttaa luottokelpoisuuteeni?

Tärkein asia luottokelpoisuuden parantamisessa on huolehtia omasta taloudesta. Tiukka menokuri niin että tulot ja menot ovat tasapainossa on hyvä lähtökohta. Jos iso osa menoista koostuu erilaisten lainojen ja luottojen lyhennyksestä, on yksi hyvä keino parantaa tilannetta yhdistelylainan käyttö.  Yhdistämällä useita pienempiä lainoja yhdeksi lainaksi voit säästää lainojen kuukausilyhennyksistä ja tasapainottaa näin talouttasi.

Kun yhdistät useita lainoja yhdeksi, saat usein edullisemman koron ja lisäksi maksat lainanhoitokuluja vain yhdestä lainasta usean sijaan. Lainojen yhdistäminen voi säästää sinulle useita satoja euroja vuodessa ja lisäksi tasapainottaa talouttasi. Rahalaitos auttaa sinua lainojen yhdistämisessä ja samalla kilpailutamme puolestasi lainan lukuisalla pankilla ja lainantarjoajalla.

Täytä nyt luottohakemus ja kilpailuta lainat Rahalaitoksella nopeasti ja täysin maksutta

Lue tästä aiheeseen liittyvä artikkeli lainaa työttömälle.

 

Yksi hakemus, monta tarjousta

Rahalaitos

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme