Luottotili

Luottotili on rahoitusvaihtoehto, jonka avulla kuluttajat voivat saada joustavaa luottoa heidän tarpeidensa mukaan. Se on yleisesti käytetty tapa saada lyhytaikaista rahoitusta, sillä se tarjoaa monia etuja verrattuna perinteisempiin luottomuotoihin. Tässä artikkelissa tarkastelemme tarkemmin luottotiliä, sen toimintaa, sekä hyötyjä ja riskejä, joita luottotiliin voi liittyä.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.

Mikä on luottotili?

Luottotili on joustava luottomuoto, joka mahdollistaa luoton käytön tarpeen mukaan. Luottotiliä ei siis tarvitse käyttää kerralla kokonaisuudessaan, vaan luottoa voi nostaa tarpeen mukaan ja maksaa takaisin erissä. Tämä tuo taloudenhallintaan joustoa ja mahdollistaa nopean rahoituksen ilman suuria kuluja.

Luottotili toimii samoin periaattein kuin luottokortti. Asiakkaalle myönnetään ennalta sovittu luottoraja, jonka puitteissa hän voi nostaa luottoa tarpeidensa mukaan kuinka haluaa. Koko summaa ei tarvitse nostaa kerralla, vaan sen voi tehdä useissa erissä. Luottoa voi maksaa myös takaisin joko erissä tai kokonaan kerralla, jolloin takaisinmaksettu summa palautuu taas tilille käytettäväksi.

 

Miten luottotili toimii?

Luottotilin avaaminen on helppoa ja niitä tarjoavat useat pankit sekä lainantarjoajat. Luottotilin avaaminen onnistuu kotisohvalta käsin verkkopankissa tai käymällä paikan päällä pankin konttorissa. Luottotilin avaamista varten asiakkaan tulee täyttää hakemus ja toimittaa tarvittavat asiakirjat joko sähköisesti tai kirjallisesti.

Kun asiakas on avannut luottotilin, voi hän nostaa tarpeidensa mukaan summia tililtä luottorajaan asti. Nostaminen onnistuu yleensä verkkopankissa tai mobiilisovelluksen kautta. Kun asiakas nostaa luottoa, luottotililtä veloitetaan nostopalkkio ja korko. Nostopalkkio riippuu lainantarjoajasta ja se voi olla joko kiinteä summa tai prosentuaalinen osuus nostetusta summasta. Korko taas määräytyy yleensä asiakkaan luottoluokituksen perusteella.

Huomioitavaa luottotilistä

  • Luoton takaisinmaksu on joustavaa ja se on mahdollista maksaa takaisin erissä tai könttäsummana kerralla.
  • Kuten muissakin lainatuotteissa, myös luottotilin käytöstä maksetaan tilinhoitomaksua sekä korkoa takaisinmaksun yhteydessä.
  • Mikäli luottoa ei maksa takaisin määräaikaan mennessä aiheutuu tästä viivästyskorkoa ja muita mahdollisia lisäkuluja.

Onko mahdollista saada jatkuva luottotili?

Luottotili on mahdollista pitää jatkuvana. Jatkuva luottotili tarkoittaa sitä, että kun tilille maksetaan takaisin nostettu summa, vapautuu tämä taas uudestaan käytettäväksi myöhempään ajankohtaan.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että luottotilin käytöstä peritään tilinhoitomaksua ja muita kuluja. Näin ollen mikäli uskoo siihen, että yllättäviä rahantarpeita ei lähitulevaisuudessa tule, ei luottotilillä kannata korvata tavallista pankki- tai säästötiliä.

Luottotilin hyödyt

Miksi sitten valita luottotili jos saman rahamäärän voisi ottaa kertalainana? Luultavasti siksi, että asiakkailla on erilaisia tarpeita ja he voivat hyötyä joustavasta rahoituksesta. Luottotilin etuihin kuuluukin nimenomaan joustava rahoitus eri tarpeisiin. Sen avulla kuluttaja voi selviytyä odottamattomista menoista tai tilanteista, joissa käteisen tarve ylittää käytettävissä olevan rahamäärän.

Toiseksi, luottotili tarjoaa nopean ja helpon tavan saada rahoitusta. Kun luottotili on kerran avattu, voi luottoa nostaa välittömästi tarpeen mukaan. Tämä on erityisen hyödyllistä tilanteissa, joissa tarvitaan nopeaa rahoitusta esimerkiksi äkillisten kotitalousmenojen tai yllättävien laskujen maksamiseen.

Kolmanneksi, luottotili voi olla hyödyllinen taloudenhallinnan väline. Sen avulla kuluttaja voi pitää paremmin hallinnassa taloutensa menoja ja varautua paremmin odottamattomiin rahan menoihin. Lisäksi, luottotiliä käyttämällä voi luoda tai vahvistaa luottohistoriaa, josta taas on tulevaisuudessa hyötyä esimerkiksi asuntolainojen sekä suurempien luottojen hakemisen yhteydessä.

Luottotilin riskit

Vaikka luottotili tarjoaa monia etuja, ei se ole myös täysin riskitöntä. Ensimmäinen huomioon otettava asia on se, että luottotili voi harkitsemattomalla käytöllä johtaa ylivelkaantumiseen. Näin voi käydä mikäli asiakas ei pysty hallitsemaan luoton takaisinmaksuja. Siksi onkin tärkeää olla tietoinen omasta taloudellisesta tilanteesta ja varmistaa, että luottoa nostetaan ja maksetaan takaisin vastuullisesti.

Toiseksi, luottotilin kustannukset voivat olla korkeat, jos luottoa ei makseta takaisin ajoissa. Viivästyksestä johtuvat korot ja muut lisäkustannukset voivat kasvattaa luoton kokonaiskustannuksia merkittävästi. On siis tärkeää tutustua huolellisesti luoton ehtoihin ja kustannuksiin ennen tilin avaamista..

Viimeisenä, huolimaton luottotilin käyttö voi vaikuttaa myös negatiivisesti luottoluokituksiin, mikäli tilin käyttö menee yli luottorajan tai takaisinmaksuja ei hoideta sovitusti. Maksuhäiriömerkinnät voivat lopulta johtaa luottotietojen menetykseen, joka taas johtaa lainojen saamisen ja taloudellisten sopimusten teon vaikeutumiseen.

Hyvä tietää – 5 tärkeää tärppiä luottotilistä

Luottoraja: Luottotilin yhteydessä määritellään luottoraja. Tämä kuvastaa enimmäismäärä, joka tililtä on mahdollista nostaa. Luottoraja perustuu yleensä hakijan itse hakemaan summaan sekä hänen luottokelpoisuuteen ja taloudelliseen tilanteeseen. Jälkikäteen asiakkaan on myös mahdollista tehdä luottotilin korotus tai luottorajan vähennys tarpeen mukaan.

Korko: Luottotilin käytöstä peritään yleensä korkoa. Korko voi olla kiinteä tai vaihtuva, ja luotonantajat määräävät sen yleensä luottoluokituksen ja markkinakorkojen perusteella. Parhaan koron saamiseksi kannattaa kilpailuttaa useita tarjouksia löytääkseen edullisin luotto.

Nostopalkkio: Luottotilin käytöstä voi aiheutua nostopalkkioita. Nostopalkkio voi olla kiinteä summa tai prosentuaalinen osuus nostetusta summasta. Tämä maksu veloitetaan yleensä jokaisesta luoton nostosta.

Takaisinmaksu: Luottoa maksetaan sovitussa aikataulussa takaisin joko kokonaan tai erissä. Takaisinmaksueristä veloitetaan yleensä korkoa, joten kannattaa etukäteen luoda itselleen takaisinmaksuaikataulu ja huolehtia siitä, että maksut suoritetaan ajallaan.

Lisäpalvelut: Joissakin luottotileissä voi olla mukana lisäpalveluita, kuten matkavakuutus tai ostoturva. Nämä palvelut voivat tarjota lisäsuojaa luoton käytön yhteydessä. Tämän takia on suositeltavaa aina tutustua tarkasti tarjottuihin sopimusehtoihin ja selvittää, mitä lisäpalveluita luottotiliin voi sisältyä.

Kuinka kilpailuttaa luottotili?

Luottotilin kilpailutuksen teet maksutta nopeasti Rahalaitoksen palvelussa seuraavasti:

  1. Valitse tarvitsemasi luottosumma ja haluamasi laina-aika
  2. Täytä hakemukseen tietosi ja lähetä hakemus
  3. Saat luottopäätöksen ja ensimmäiset tarjoukset heti
  4. Tutki ja vertaile rauhassa saamiasi tarjouksia ja valitse niistä tilanteeseesi sopivin
  5. Siirry allekirjoittamaan sopimus ja aloita luottotilin käyttö

Huomaa, että Rahalaitoksen kautta on mahdollista kilpailuttaa luottotilin lisäksi samalla kertaa myös vakuudelliset lainat sekä kulutusluotot. Älä siis ihmettele, mikäli jotkut tarjoukset ovat kertalainoja, vaan lue saamasi tarjoukset huolella lävitse löytääksesi nimenomaan joustava luotto.

Tutustu lisää aiheeseen tililuotto.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on luottotili?

Luottotili on rahoitusvaihtoehto, jossa sinulle avataan luottotili. Tili toimii kuten luottokortti ja siltä on mahdollista nostaa luottorajaan asti summia aina kun sinulla tulee tarvetta lisärahoitukselle.

Voiko luottotilin maksaa kerralla kokonaan pois?

Luottotili on mahdollista maksaa pois joko erissä tai kokonaan. Luottotili on mahdollista myös pitää jatkuvana, eli voit nostaa sieltä rahaa takaisinmaksun jälkeen myös uudestaan.

Kannattaako luottotilin avaaminen?

Luottotili saattaa kannattaa tilanteissa, kun tarvitset joustoa talouteesi. Luottotililtä on helppo nostaa rahaa nopeasti yllättävin menoerien ilmaantuessa.

Kuinka kilpailuttaa sopiva luottotili?

Luottotilin kilpailutus onnistuu helposti ja maksutta Rahalaitos.fi sivustolla. Kilpailutat kerralla useita eri rahoitusvaihtoehtoja sekä saat rahoitustarjouksia useilta pankeilta ja luotonmyöntäjiltä yhdellä hakemuksella.

Toni Karinko
Päivitetty: 2023-06-19

Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:
Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:
Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:
Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:
Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:
Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää