Tililuotto

Tililuotto tai luottotili on rahoitusvaihtoehto, jonka avulla kuluttajat voivat saada joustavaa luottoa tililtään heidän tarpeidensa mukaan. Se on yleisesti käytetty tapa saada lyhytaikaista rahoitusta, sillä se tarjoaa monia etuja verrattuna perinteisempiin luottomuotoihin. Tässä artikkelissa tarkastelemme tarkemmin tililuottoa, sen toimintaa, sekä hyötyjä ja riskejä, joita tililuottoon voi liittyä.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on NaN % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu 0 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 8,0 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100 € – 60000 €.

Joustava luottotili tuo vapautta taloudenhallintaan

Tililuotto on joustava luottomuoto, jossa asiakkaalle luodaan maksutili. Tälle tilille myönnetään tietty määrä luottoa. Tilillä olevaa luottoa ei siis tarvitse käyttää kerralla kokonaisuudessaan, vaan luottoa voi nostaa tarpeen mukaan ja maksaa takaisin erissä. Tämä tuo taloudenhallintaan joustoa ja mahdollistaa nopean rahoituksen ilman suuria kuluja.

Tililuottoa varten myönnetään usein myös luottokortti. Asiakas voi maksaa tai nostaa käteistä tililtä ennalta sovittuun luottorajaan saakka. Koko summaa ei tarvitse nostaa kerralla, vaan sen voi tehdä useissa erissä. Luottoa voi maksaa myös takaisin joko erissä tai kokonaan kerralla, jolloin takaisinmaksettu summa palautuu taas tilille käytettäväksi.

 

Uudet luottotilit vai vai jatkuva luottotili?

Tililuoton etuna on se että sinun ei tarvitse maksaa luottoa takaisin tilille ja takaisinmaksun päätyttyä avata tarvittaessa uutta. Uusi luottotili toisi mukanaan uudet lainaneuvottelut, uudet avausmaksut ja muut uudet kulut.

Jatkuva luottotili mahdollistaa pidempiaikaisen tililuoton käytön. Tämä tarkoittaa sitä, että kun lyhennät takaisinmaksettavaa luottoa, vapautuu tilille aina lyhennyksen verran lisää luottoa käytettäväksi. Näin ollen jatkuva luottotili on käytössäsi siihen asti kunnes olet maksanut luoton kokonaan takaisin ja haluat sulkea tilin.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että tililuoton käytöstä peritään tilinhoitomaksua ja muita kuluja. Näin ollen kannattaa pidemmän päälle miettiä tuleeko jatkuva tililuotto järkeväksi, mikäli yllättävät rahantarpeet on hoidettu vai tulisiko kannattavammaksi käyttää jatkossa vain tavallista pankki- tai säästötiliä.

Luottotili netissä

Tililuotto helppo avata netissä ja voit tehdä sen seuraavasti:

  1. Mieti kuinka paljon tililuottoa tarvitset
  2. Etsi sivusto, joka tarjoaa tililuottotuotetta
  3. Täytä lainahakemus 
  4. Vertaile luottotarjouksia
  5. Hyväksy sinulle sopivin tarjous ja avaa luottotili

Tilin avauksen jälkeen saat tiliäsi varten luottokortin, jota voit käyttää korttimaksuihin sekä käteisnostoihin.

Miten tililuotto toimii?

Useat pankit sekä lainantarjoajat tarjoavat tililuottoa ja sen hakeminen sekä avaaminen onnistuu joko kotisohvalta käsin verkkopankissa tai käymällä paikan päällä pankin konttorissa. Luottotilin avaamista varten asiakkaan tulee täyttää hakemus ja toimittaa tarvittavat asiakirjat joko sähköisesti tai kirjallisesti.

Kun asiakas on avannut luottotilin, voi hän nostaa tarpeidensa mukaan summia tililtä luottorajaan asti. Nostaminen tapahtuu joko verkkopankissa tai mobiilisovelluksen kautta. Kun asiakas nostaa luottoa, luottotililtä veloitetaan nostopalkkio ja korko. Nostopalkkio vaihtelee lainantarjoajan mukaan ja se voi olla tietty prosentti nostetusta summasta tai kiinteä summa. Korko taas määräytyy yleensä asiakkaan luottoluokituksen perusteella.

Tililuoton takaisinmaksu on joustavaa ja sen voi maksaa takaisin erissä tai kokonaan kerralla. Kuten muistakin lainatuotteista, myös tililuoton käytöstä maksetaan tilinhoitomaksua sekä korkoa takaisinmaksun yhteydessä. Mikäli luottoa ei maksa takaisin määräaikaan mennessä aiheutuu tästä viivästyskorkoa ja muita mahdollisia lisäkuluja.

Tililuoton hyödyt – Nopeutta ja joustavuutta talouteen

Tililuoton etuna verrattuna tavalliseen kertalainaan on joustava rahoitusmalli eri tarpeisiin. Sen avulla kuluttaja voi selviytyä odottamattomista menoista tai tilanteista, joissa käteisen tarve ylittää käytettävissä olevan rahamäärän. Lainaa ei tarvitse nostaa kerralla kokonaan eikä sitä myös ole välttämätöntä maksaa kokonaisuudessaan pois, mikäli haluaa pitää pelivaraa tilillä.

Tililuotto tarjoaa myös nopean ja helpon tavan saada rahoitusta. Kun luottotili on otettu käyttöön, voi siltä nostaa luottoa välittömästi tarpeen mukaan. Tämä on erityisen hyödyllistä tilanteissa, joissa tarvitaan nopeaa rahoitusta esimerkiksi rikkoutuneiden kodinkoneiden vaihtamiseen tai yllättävän autoremonttilaskun maksamiseen.

Hyödylliseksi tililuotto osoittautuu myös taloudellisten menojen hallinnassa. Sen avulla voi varautua paremmin rahalliseen menoihin, jotka ilmestyvät äkillisesti. Lisäksi, tililuottoa käyttämällä voi luoda tai vahvistaa luottohistoriaa, joka taas tulevaisuudessa näyttäytyy hyödyllisenä tilanteissa kun haetaan esimerkiksi asuntolainaa sekä muita suurempia luottoja.

Tililuoton riskit – holtiton luoton käyttö saattaa vahingoittaa taloutta

Tililuoton käyttö monine etuineen voi olla osalle myös riskialtista. Kun kyse on luotosta, voi tilin varomaton käyttö johtaa ylivelkaantumiseen. Tähän tilanteeseen päädytään mikäli asiakas ei kykene hoitamaan luoton takaisinmaksuja. Tästä syystä onkin tärkeää pysyä kartalla omasta taloudellisesta tilanteesta ja varmistaa, että luottoa nostetaan ja maksetaan takaisin vastuullisesti.

Toiseksi, tililuoton kustannukset voivat nousta korkeiksi, mikäli takaisinmaksuja ei hoideta ajoissa. Viivästyskorot ja muut lisäkustannukset voivat tuoda luoton kokonaiskustannuksiin huomattavan kasvun. Huolellinen tutustuminen luoton ehtoihin ja kustannuksiin etukäteen onkin suositeltavaa.

Kolmanneksi, tililuoton huolimaton käyttö voi johtaa myös luottoluokituksen huonontumiseen mikäli tiliä käytetään yli luottorajan ja takaisinmaksut eivät tapahdu sovitusti. Pahimmillaan maksuhäiriömerkinnät voivat lopulta johtaa luottotietojen menetykseen, joka taas jatkossa vaikeuttaa muiden lainojen hakemista sekä taloudellisten sopimusten tekemistä. 

Tililuotto tarjoaa erinäisiä hyötyjä mutta sisältää myös riskejä. Muista siis aina tarkkailla luoton käyttöä ettei nostot tai maksut ylitä luottorajaa. Huolehdi lisäksi siitä, että eräpäivinä takaisinmaksut tapahtuvat ajallaan. Näin vältät ylimääräiset kustannukset.

Kuinka kilpailuttaa tililuotto?

Voit kilpailuttaa itsellesi tililuoton Rahalaitoksen palvelussa seuraavasti:

  1. Valitse tarvitsemasi luottosumma ja haluamasi laina-aika
  2. Täytä hakemukseen tietosi ja lähetä hakemus
  3. Saat luottopäätöksen ja ensimmäiset tarjoukset heti
  4. Tutki ja vertaile rauhassa saamiasi tarjouksia ja valitse niistä sopivin vaihtoehto
  5. Siirry allekirjoittamaan sopimus ja aloita luottotilin käyttö

Huomaa, että Rahalaitoksen kautta on mahdollista kilpailuttaa luottotilin lisäksi samalla kertaa myös vakuudelliset lainat sekä kulutusluotot. Älä siis ihmettele, mikäli jotkut tarjoukset ovat kertalainoja, vaan lue saamasi tarjoukset huolella lävitse löytääksesi nimenomaan joustava luotto.

Tutustu lisää aiheeseen luottotili.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on Tililuotto?

Tililuotossa sinulle avataan luottotili, joka toimii kuten perinteinen luottokortti. Sinun on mahdollista käyttää tililuottoa maksamiseen sekä käteisnostoihin määritettyyn luottorajaan asti.

Kannattaako tililuoton käyttöönotto?

Tililuotto voi olla kannattava, mikäli tarvitset lisää joustoa talouteesi. Tililtä on helppo nostaa rahaa nopeasti yllättävien menoerien ilmaantuessa.

Voiko tililuoton maksaa kerralla kokonaan pois?

Tililuotto on mahdollista maksaa takaisin joko erissä tai kerralla kokonaan. Toinen mahdollisuus on pitää tililuotto jatkuvana. Tämä tarkoittaa sitä, että takaisinmaksettu luottosumma vapautuu uudelleen käytettäväksi tilille.

Kuinka kilpailuttaa sopiva tililuotto?

Tililuotot kilpailutat maksutta Rahalaitos.fi sivustolla. Yhdellä hakemuksella kilpailutat kerralla useita eri rahoitusvaihtoehtoja sekä saat rahoitustarjouksia useilta pankeilta ja luotonmyöntäjiltä yhdellä hakemuksella.

Toni Karinko
Päivitetty: 2023-06-21

Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:
Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:
Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:
Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:
Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:
Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää