Lainaa opiskelijalle

Opiskelu on arvokas investointi tulevaisuuteen, joka kannattaa aina. Vaikka Suomessa opinnot ovat ilmaisia, vaatii opiskelu kuitenkin myös taloudellisia resursseja. Opiskelijat tarvitsevat koulutus- ja elinkustannuksien kattamiseen usein omia säästöjä, tukia ja laina opiskelijalle on myös vaihtoehto. Tässä artikkelissa käymme läpi joitain asioita, joita sinun tulee ottaa huomioon, jos harkitset lainaa opiskelijalle osana kustannusten kattamista.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa.. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.

Huomioi nämä asiat ennen kuin haet lainaa opiskelijana

Ensinnäkin on tärkeää ymmärtää, että lainan ottaminen on aina riski, ja se voi vaikuttaa pitkään taloudelliseen tilanteeseen. Siksi erityisesti opiskelijana on tärkeää harkita tarkkaan, kuinka paljon lainaa tarvitset ja mihin tarkoitukseen sitä käytät. Yleensä on suositeltavaa ottaa lainaa vain elintärkeisiin kustannuksiin, kuten koulutus- ja asumiskustannuksiin. Turhia hankintoja tulisi välttää.

Toiseksi on tärkeää kilpailuttaa sekä vertailla eri lainatarjouksia. Lainan korko, takaisinmaksuaika ja muut ehdot voivat vaihdella huomattavasti eri lainanantajien välillä, joten vertailu auttaa löytämään edullisimman lainan. Lisäksi kannattaa selvittää, millaisia muita kuluja lainaan liittyy, kuten avaus- ja tilinhoitomaksut.

Kolmanneksi on tärkeää suunnitella tarkkaan lainan takaisinmaksu. Opiskelijalainan takaisinmaksuaika voi olla useita vuosia, joten sillä on merkittävä vaikutus talouteesi pitkään. Tämän takia sinun tulee olla varma kyvystäsi maksaa laina takaisin sovitun aikataulun puitteissa. Suositeltavaa on myös selvittää, voiko lainaa mahdollisesti maksaa aikataulua nopeammin pois maksukyvyn kehittyessä.

Lopuksi kannattaa pitää mielessä, että opiskelijalaina on velkaa, joka vaatii vastuullista ja järkevää taloudenpitoa. Näin ollen kannattaa ensin harkita ja laskea tarkkaan olisiko opinnot mahdollista rahoittaa muilla keinoin. Vaihtoehtoja ovat opinto- ja asuntotuki, opintolaina sekä koululta haettavat apurahat ja stipendit. Näihin ja muihin talousasioihin liittyen kannattaa apua kysyä myös korkeakouluilta sekä opiskelijajärjestöiltä.

 

Opiskelijalle lainaa – Näihin kuluihin opiskelijat lainaa yleisimmin hakevat

Vaikka opiskelu on eräitä elämän parhaita aikoja, voi opiskelijan arki olla taloudellisesti haastavaa. Koska Suomessa ei ole lukukausimaksuja on koulutus itsessään maksutonta. Opiskeluun ja elämiseen liittyvät kustannukset voivat silti yllättää korkeilla menoerillään. Tällöin opiskelija voi tarvita lisärahoitusta tai lainaa esimerkiksi seuraaviin tarkoituksiin:

Opiskelukustannukset: Opiskelijan on maksettava opiskelumateriaalit kuten oppikirjat, tietokoneet ja muut opiskeluvälineet. Toki monet kurssikirjoista ovat saatavissa netissä, tai koulun kirjastoissa, mutta erityisesti isoihin raportteihin, opinnäytetyöhön, kandiin, pro graduun sekä diplomityöhön käytetään niin paljon aineistoa, että harva opiskelija pärjää pelkästään netistä löytyvällä materiaalilla.

Asumiskulut: Opiskelijat asuvat yleensä vuokra-asunnoissa ja vain harvoissa tapauksissa asumistuki riittää kattamaan koko vuokran. Tämän lisäksi asunnossa on muita kuluja kuten sähkö- ja vesimaksut sekä internet-liittymän kulut, joihin saatetaan tarvita lainaa.

Mikäli opiskelija ei vuokraa kohdettaan opiskeluasuntosäätiöltä vaan yksityiseltä vuokranantajalta, peritään häneltä usein myös vuokravakuus, joka yleisimmin vastaa noin 1-3 kuukauden vuokrasummaa. Vuokravakuuden saa toki takaisin poismuuttaessa, mutta monelle voi muodostua ongelmaksi saada nopealla varoitusajalla tämän kokoinen summa pantiksi.

Terveydenhuolto: Useimmilla korkeakouluilla on terveydenhuoltopalvelut, jotka ovat ainakin ilmaisia opiskelijoille. Opiskeluterveydenhuolto ei kuitenkaan korvaa kaikkea, ja opiskelija saattaa tarvita lainaa kattamaan esimerkiksi lääkekustannuksia sekä hammashoitokuluja.

Matkakulut: Opiskelijan on mahdollisesti matkustettava kotipaikkakunnan ja opiskelupaikan välillä tai käytävä esimerkiksi harjoittelussa eri paikkakunnalla opintojensa aikana. Bussi- ja junamatkat tai oman auton käyttöön liittyvät kustannukset voivat opintojen aikana kerryttää suuria summia, joita varten useat opiskelijat hakevat lainaa.

Muut yllättävät kulut: Opiskelijan elämässä voi tulla vastaan yllättäviä tilanteita, joissa tarvitaan nopeaa rahoitusta. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi tietokoneen rikkoutuminen tai autoon tulevat korjaukset. Näin isoihin äkillisiin investointeihin voi laina olla ainoa apukeino.

Yllämainittujen kustannusten lisäksi opiskelijoilla kuluu rahaa myös päivittäiseen elämiseen, kuten kouluruokailuun, omiin ruokakustannuksiin ja perustarpeisiin kuten uusien vaatteiden, huonekalujen sekä kodin kulutustavaroiden hankintaan. Tämän lisäksi moni opiskelija ei tahdo viettää koko opiskeluaikaansa neljän seinän sisällä koululla tai kotonaan, vaan myös vapaa-ajan aktiviteetteihin saa rahaa kulumaan.

Katso myös: Lainaa ulkomailta

Mieti myös muita vaihtoehtoja opiskelijalainalle

On tärkeää, että opiskelijana harkitset tarkasti, miten ja mihin lainasi käytä. Lainaaminen voi auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi, mutta liiallinen lainanotto voi johtaa taloudellisiin ongelmiin. On tärkeää, että suunnittelet taloutesi huolellisesti ja kysyt apua, mikäli tarvitset neuvoa tai tukea talousasioissa.

Korkeakoulujen henkilökunta sekä koulun opiskelijajärjestöjen jäsenet auttavat sinua mieluusti taloudellisissa kuin muissakin askarruttavissa asioissa. Tämän lisäksi koulujen alkaessa ensimmäinen viikko on yleensä perehdytysviikko, jossa joko koulun rehtori, luokanvalvojasi tai muu henkilökunnan jäsen pitää infotilaisuuden, jossa sinun on mahdollista saada tietoa ja kysyä tämän tyyppisistä asioista.

Opiskelijana sinulla on myös oikeus hakea opintotukea sekä asumistukea, joka on ensisijaisesti tarkoitettu kattamaan opiskelusi sekä opiskeluaikasi asumiskustannukset. Tämän lisäksi pankki myöntää pieniprosenttista opintolainaa lähes kaikille toisen tai korkeamman asteen opiskelijalle, jolla siihen on tarvetta.

Kuka voi saada lainaa opiskelijalle?

Kun haet lainaa opiskelijalle pankista, on usein lainanmyöntämisen ehtona, että lainanhakija opiskelee joko korkeakoulussa tai suorittaa toisen asteen tutkintoa lukiossa tai ammattikoulussa.

Rahalaitoksen kautta haettaessa vakuudetonta lainaa opiskelijalle on lainanhakijan kuitenkin täytettävä hieman erilaiset kriteerit:

Yleisimmin korkeakouluopiskelijat ovat hieman yli 20-vuotiaita ja tämän ikäiselle opiskelijalle lainaa pankeista myös useimmiten myönnetään. 

Rahalaitoksen kanssa toimivilta yhteistyökumppaneilta ei voi hakea:

  • lainaa 19 vuotiaalle opiskelijalle
  • lainaa 18 vuotiaalle opiskelijalle

20-vuoden ikärajan lisäksi, opiskelijalla tulee olla myös puhtaat luottotiedot, sekä säännölliset palkka- tai eläketulot. Huomaa, että opinto- ja asuntotukea tai opintolainaa ei lasketa tuloiksi. Näin ollen sinulla tulee olla ympärivuotinen sivutyö, josta saat vähintään 600€ kuukaudessa ollaksesi oikeutettu hakemaan lainaa kauttamme.

Mikäli olet opiskelija, joka täyttää ylläolevat kriteerit, voit hakea Rahalaitoksen kautta lainaa heti.

Opiskelijalle lainaa heti – Kuinka nopeasti voin saada lainaa?

Rahalaitoksen kautta haettavaa lainaa on mahdollista saada hyvinkin nopeasti. Sivuillamme tehtävän lainahakemuksen täyttämiseen kuluu aikaa vain muutama minuutti. Saat tämän jälkeen luottopäätöksen sekä ensimmäiset tarjoukset välittömästi.

Oma Rahalaitos -palvelussa sinun on mahdollista vertailla rauhassa kaikki saamasi tarjoukset läpi ja lukea tarjouksien ehdot, korot ja muut kulut. Hyväksyttyäsi sopivimman tarjouksen, voit saada lainan tilillesi vielä saman päivän aikana sopimuksen allekirjoituksesta.

Lue myös: Lainaa 50 000 euroa

Toni Karinko
Päivitetty: 2024-06-19

Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Usein kysytyt kysymykset

Voinko saada lainaa opiskelijana?

Voit saada lainaa opiskelijana. Sinun tulee kuitenkin täyttää seuraavat kriteerit: Sinun tulee olla yli 20-vuotias, sinulla tulee olla yli 600 euron kuukausittaiset palkkatulot ja sinulla tulee olla puhtaat luottotiedot.

Voinko saada opiskelijana lainaa heti?

Voit saada lainaa hyvinkin nopealla aikataululla. Parin minuutin hakemuksen tehtyäsi saat luottopäätöksen heti. Yleensä kaikki saamasi tarjoukset ovat nähtävissäsi parin päivän sisällä hakemuksen teosta ja rahat saat tilillesi nopeimmillaan samana päivänä sopimuksen allekirjoituksesta.

Kuinka paljon voin saada lainaa opiskelijana?

Vakuudetonta lainaa opiskelijalle voidaan hakemusehtojen täyttyessä myöntää 500 eurosta aina 70 000 euroon saakka.

Kuinka pitkä takaisinmaksuaika opiskelijan lainalla on?

Takaisinmaksuaikaa sinun on mahdollista valita lainallesi 1-15 vuotta. Huomaa kuitenkin, että mitä pidempi maksuaika sinulla on, sitä isompi lainan loppusumma tulee olemaan. Älä siis anna pitkän lainan kuukausimaksumäärän hämätä sinua.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Milloin voin hakea lainaa opiskelijalle Rahalaitokselta?

Ikä:
Sinun on oltava vähintään 20-vuotias.

Tulot:
Sinulla on oltava yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:
Voit hakea lainaa 500 € – 60 000 €.

Maksuhistoria:
Sinulla ei tule olla julkisia maksuhäiriömerkintöjä.

Vakuudet:
Et tarvitse vakuuksia hakeaksesi lainaa.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää