Asuntosijoituslainalla mahdollisuus nopeaan tai pitkäaikaiseen tuottoon

Asuntosijoittaminen on järkevää sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Jotkut ottavat sijoituslainan asunnon hankintaan saadakseen nopeasti kuukausittaista rahavirtaa vuokratuloina. Toiset taas painottavat pitkäjänteisempään tuotonhankintaan odottamalla asunnon arvonnousua. Eräät ottavat asuntosijoituslainan flippaamiseen. Flippaamisella tarkoitetaan asuntojen remontointia ja eteenpäin myyntiä lyhyen ajan sisällä.

Asuntosijoituslaina on aina kannattava kilpailuttaa. Vakuudettoman lainan kilpailutat maksutta yhdellä hakemuksella ja saat lainapäätöksen sekä ensimmäiset tarjoukset välittömästi.

Vuokratulot

Keskimääräinen vuokratuotto on pysynyt tasaisena pitkällä aikavälillä. Kun vuokrasääntelystä luovuttiin 90-luvun alkupuolella, vuokratuotot ovat pysyneet keskimäärin 3 ja 4 prosentin välissä. Asuntosijoittaja on vuokratuoton lisäksi hyötynyt ainakin kasvukeskuksissa myös arvonnoususta. Arvonnousu onkin tärkeä osa tuoton muodostumisessa. Sijoituskohdetta etsiessä ja sopivaa kaupunkia sekä aluetta haarukoidessa kannattaakin miettiä, missä asuntojen ja kiinteistöjen arvot tulevat todennäköisesti nousemaan.

Asuntoja varten otettujen sijoituslainojen suosiosta kertoo myös se, että yksityiset vuokranantajat vuokraavat yli 300 000 asuntoa ympäri Suomen, joka on noin 2/3 vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista. Suurin osa näistä vuokranantajista ovat piensijoittajia, jotka omistavat 1-2 asuntoa.

Arvonnousu

Arvonnousua pohtiessa kannattaa tiedostaa kaupungistuminen ja ihmisten muuttoliike. Siellä missä kysyntä on kasvussa, asuntojen hinnat nousevat, ellei tarjonta pysy perässä. Taantuvilla alueilla asuntosijoittamisessa taas pitää ottaa huomioon mahdollinen arvonlasku. Asuntojen hintoihin vaikuttavat merkittävästi myös paikallistasolla tapahtuvat muutokset, kuten suuret liikennehankkeet, uudet asuinrakennukset sekä suurten oppilaitosten ja työnantajien liikkeet.

Vuokranantajan kannalta on olennaista tiedostaa kohteidensa markkina-arvot sekä niiden kehittyminen. Oman toiminta-alueen pyyntihintoja sekä markkinointiaikoja kannattaa seurata esim. Oikotien ja Etuoven kautta. Toteutuneita asuntokauppatietoja voi puolestaan tarkastella Tilastokeskuksen sivustolta.

Parhaat vuokratuottoprosentit löytyvät pienemmistä yliopistokaupungeista. Viime vuosina tarjonnan lisääntyminen kasvukeskuksissa on hillinnyt vuokrankorotuspaineita ja vuokrien odotetaan nousevan tulevina vuosina noin kahden prosentin vuosivauhtia.

Vuokrataso

Optimaalisin vuokrataso ei ole markkinoiden korkeimmasta eikä alhaisimmasta päästä. Sopivalla hinnoittelulla päästään vuokraan, joka tuottaa tyydyttävästi sekä edistää vuokralaisten sitoutumista vuokrasuhteeseen ja velvollisuuksien hoitamiseen. Näin vuokranantaja minimoi riskin tyhjistä kuukausista ja vähentää vuokralaisten vaihtuvuutta. Lyhyen tähtäimen korkea vuokratuotto saattaa aiheuttaa riskin pitkällä aikavälillä koska vuokralaisen vaihtuminen aiheuttaa aina kustannuksia sekä riskejä.

Vuokratasoon vaikuttaa myös vuokrauksen ajankohta. Erityisesti opiskelijakaupungeissa vuokraussesongin aikana pyydetyt vuokrat ovat normaalia korkeammat verrattuna muuhun ajankohtaan. Suurin sesonkiaika on alkusyksy, jolloin useat uudet opiskelijat muuttavat uudelle paikkakunnalle ja ovat uuden asunnon tarpeessa. Toinen sesonkiaika on kesä, jolloin lapsiperheet muuttavat mielellään, jolloin lasten ei tarvitse vaihtaa koulu kesken lukuvuoden.

Kassavirta

Vuokratuoton ohella asuntosijoittamisessa puhutaan usein kassavirrasta, eli summasta, joka vuokratuloista jää jäljelle kaikkien kulujen vähentämisen jälkeen. Jos kassavirta on positiivinen, asunnosta saatava vuokra riittää kattamaan siitä aiheutuvat kulut sekä lainanlyhennyksen korkoineen. Positiivisella kassavirralla sijoitusasunto tuottaa kaikkien kulujen jälkeen joka kuukausi rahaa omistajalleen.

Jos taas kassavirta on negatiivinen, asuntosijoittaja joutuu rahoittamaan sijoitustoimintaa omasta pussista joka kuukausi. Negatiivinen kassavirta on riski etenkin sijoittajalle, jolla on salkussaan useampia asuntoja. Kassavirran positiivisuuteen vaikuttaa paitsi asunnosta saatava vuokratuotto, myös sen hankkimiseen käytetty velkavipu. Jos sijoitusasunto on hankittu suurella velkavivulla, lainasta maksettavat korot ja lainanlyhennykset heikentävät sijoituksesta saatavaa kassavirtaa.

Vähennykset

Sijoitustoiminnan aikana asuntosijoittajille merkityksellisiä ovat vähennykset, joita vuokratulosta voi tehdä. Vuokrauksesta aiheutuneet kulut, remontit ja rahoituskustannukset voi kaikki vähentää vuokratulosta.

Oikean vuokralaisen valinta

Oikein valittu vuokralainen on edellytys toimivalle vuokrasuhteelle. Ensimmäinen vuokranantaja suosii eläkeläisiä, toinen opiskelijoita ja kolmas perheitä. Yhtä oikeaa vuokralaisryhmää ei luonnollisesti ole. Sen sijaan kaikkien vuokralaisehdokkaiden osalta kannattaa varmistua ensin maksukyvystä ja vuokralaisen luottotiedot tulee aina tarkistaa itse. Vuokralaista tulee myös pyytää aina hankkimaan vakuutus asuntoon.

Vuokralaisen valinta on todella tärkeää, koska riskinä ovat aina mm. vuokranmaksun laiminlyönnit, asunnon vahingoittuminen sekä tyhjät kuukaudet ilman vuokralaista. Tällaiset seikat voivat kääntää vuokratuoton pahimmillaan negatiiviseksi.

Remonttikustannukset

Vuokranantajan tulee huomioida taloyhtiöön odotettavissa olevat remontit sekä yleinen hoitokustannusten nousu. Erityisesti vuokratuottoa alentavat isot remontit, kuten putkiremontti tai julkisivujen uusiminen. Lisäksi asunto tarvitsee aika ajoin myös omia pintaremontteja. Ennakoitavissa olevien remonttien lisäksi asuntoon saattaa tulla esimerkiksi vesivahinko taloyhtiön putken rikkoutuessa. Tällaisessa tilanteessa taloyhtiö korjaa toki asunnon, mutta korjauksen ajan vuokra-asunto voi olla asumiskelvottomassa kunnossa pitkänkin aikaa. Ennalta arvaamattomia ja äkillisiä vaurioita sekä esimerkiksi niistä johtuvaa vuokratulon keskeytystä varten voi hankkia vuokranantajan vakuutuksen

Yhteenveto

  • Asunto on konkreettinen lainasijoitus. Se on kiinteää omaisuutta, jonka arvo ei herkästi heittele ja josta saa nopeasti jatkuvaa tuottoa.
  • Sijoitusasunnon lainankorot saa vähentää pääomatuloista. Jos vuokratulo kuluu lainan korkokuluihin, on tulo verotonta. Myös uuden asunnon rahoitusvastikkeen voi vähentää pääomatuloista, jos taloyhtiö tulouttaa sen tilinpäätöksessään.
  • Asuntoa ostettaessa on hyvä pohtia asunnon asuinaluetta. Asuinalueen houkuttelevuuden lisäksi on hyvä ottaa selvää mikä on alueen yleinen vuokrataso ja kuinka paljon alueella on asunnoille kysyntää ja tarjontaa. Kannattaa myös selvittää onko asunnossa tai taloyhtiössä tulossa remontteja lähiaikoina.
  • Uudiskohteessa kannattaa huomioida myös vuokrattavuuden helppous ja matalat ylläpitokustannukset. Uuden kodin ratkaisut, esimerkiksi toimiva talotekniikka, tyylikkäät sisustusmateriaalit ja avarat asuntopohjat, vastaavat tämän päivän asunnonetsijöiden tarpeisiin. Yksi tärkeimmistä uuden kodin eduista on remonttivapaus vuosikymmeniksi eteenpäin.
  • Tarkista talouslaskelmat. On otettava huomioon mm. taloyhtiön remontit, alueen arvokehitys, markkinakehitys sekä lainan korkojen nousu. Varmista myös, että vuokratulot kattavat rahoituskustannukset ja että taloutesi kestää sen kun vuokralainen vaihtuu ja mahdollisesti vuokratulot katkeavat hetkeksi.

Rahalaitos on apunasi asuntosijoituslainaan liittyvissä asioissa. Meidän kauttamme saat haettua kulutusluottoa sijoitusta varten aina 60 000 euroon asti. Tarjoamme kilpailukykyisen koron vertaamalla kymmeniä eri suomalaisia ja pohjoismaisia lainantarjoajia. Valittuasi itsellesi sopivimman lainan saat rahat tilillesi saman päivän aikana.

Huomaa myös, että sijoituslainamme korko ei ole sen suurempi kuin kulutusluotto- tai asuntolainakaan.

Lue lisää artikkeleita aiheeseen liittyen:

Asunnon myynti

Myyntivoittovero

Toni Karinko
Päivitetty: 2023-02-28

Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää