Pankin vaihto – Näin vaihdat pankkia sujuvasti

Pankin vaihtaminen voi tulla monilla ihmisillä eteen elämän aikana. Pankki, jossa tällä hetkellä tilisi on, ei välttämättä tarjoa yhtä hyvää korkoa säästötilille kuin toinen pankki. Vastaavasti toisesta pankista saatat saada sinulle edullisemman asuntolainan kun tämän hetkisestä pankistasi.

Olipa syysi vaihtaa pankkia mikä tahansa, on siihen syytä paneutua huolella. Pankin vaihtaminen voi aluksi tuntua monimutkaiselta prosessilta, mutta oikein suunniteltuna ja toteutettuna sen tekeminen voi parantaa tarjota sinulle parannusta taloudelliseen tilanteeseesi.

Tässä artikkelissa käsittelemme pankin vaihtamista ja tarjoamme sinulle vinkkejä siihen mitä sinun kannattaa ottaa asiassa huomioon sekä ohjeistamme sinua sujuvaan pankin vaihtamisprosessin.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa.. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.

Miksi vaihtaa pankkia?

Yleensä pankkia vaihdettaessa tiedetään jo syy miksi prosessiin halutaan lähteä ja mitkä ovat syyt pankin vaihtoon. Alla on kuitenkin esiteltynä muutamia syitä siihen, miksi pankin vaihtaminen voisi parantaa talouttasi.

 1. Palvelumaksut: Jokaisella pankilla on erilaisia palveluita ja sitä myöten myös palvelumaksuja ja palkkioita. Vaihtamalla pankkia voit löytää edullisemman vaihtoehdon, joka säästää rahaa pitkällä aikavälillä.
 2. Paremmat korot ja edut: Osalla pankeista on houkuttelevampia korkoja säästötileillä tai parempia etuja, kuten ilmaisia vakuutuksia tai palkintopisteitä. Pankin vaihtaminen voi avata oven uusiin etuihin tai korkeammalle talletuskorolle.
 3. Palveluiden laatu ja helppous: Jos nykyinen pankkisi ei tarjoa riittävän laadukasta asiakaspalvelua tai digitaalisia palveluita, vaihto voi parantaa pankissa asiointiasi sekä lisätä luottamussuhdetta pankkiin.

Miten pankin vaihto tapahtuu?

 1. Vertaile pankit: Tutki eri pankkien tarjoamia palveluita, maksuja ja etuja. Lainavertailu auttaa sinua löytämään parhaiten omiin tarpeisiisi sopivan vaihtoehdon.
 2. Tee talousarvio: Ennen pankin vaihtamista on tärkeää tietää tarkalleen, mitä palveluita tarvitset ja kuinka paljon olet valmis maksamaan niistä. Tee talousarvio ja selvitä, mikä pankki tarjoaa parhaan vastineen rahoillesi.
 3. Varmista sujuva siirtyminen: Valittuasi uuden pankin, varmista sujuva siirtyminen tarkistamalla tarjoaako uusi pankki apua siirtymisessä, kuten automaattisia tilisiirtoja ja ohjeita laskujen maksamiseen. Tarvittaessa ota yhteys pankkiin sähköisesti, puhelimitse tai käymällä heidän konttorissaan.

Toimenpiteet pankin vaihdon aikana

Vaihtaessasi pankkia aloitat vaihtoprosessin yleensä uuden pankkisi verkkosivuilla. Prosessi on tehty tänä päivänä todella helpoksi ja sujuvaksi. Olemme seuraavassa koonneet yhteen, mitä konkreettisia toimenpiteitä pankin vaihdon yhteydessä tapahtuu.

  1. Avaa uudet tilit: Aloita vaihto avaamalla uudet tilit ja ottamalla muut haluamasi palvelut käyttöön uudessa pankissasi. Varmista, että kaikki tarvittavat palvelut ja kortit ovat käytössäsi.
  2. Siirrä rahat: Siirrä varat vanhasta pankistasi uuteen. Käytä turvallisia siirtomenetelmiä ja varmista, että kaikki maksut ja automaattiset veloitukset ovat päivitetty uuden tilisi tiedoilla.
  3. Peruuta vanhan pankin palvelut: Kun kaikki on siirtynyt uuteen pankkiisi, peruuta tarpeettomat palvelut vanhassa pankissasi. Varmista, että tilillesi ei jää siirtämättömiä varoja tai selvittämättömiä lainoja ennen lopullista siirtymistä.
  4. Seuraa uuden pankin palveluita: Uuden pankin käyttöönoton jälkeen seuraa tarkasti uusia palveluita ja varmista, että kaikki toimii kuten pitääkin. Jos kohtaat ongelmia, ota yhteyttä pankkiisi ja pyydä apua.

Pankin vaihtaminen voi aluksi tuntua vaivalloiselta, mutta prosessi on nykypäivänä tehty todella nopeaksi ja helpoksi. Yleensä vaihtoprosesseissa asiakas itse joutuu tekemään hyvin vähän, sillä pankeille vaihtoprosessi on arkipäivää ja he avustavat vaihdossa varmasti kaikin mahdollisin keinoin. Joissain tapauksissa pankin voi myös valtuuttaa tekemään koko siirto puolestasi.

Rahansiirto pankista toiseen

Vaihtaessasi pankkia siirrät myös rahasi entisen pankkisi tililtä uudelle tilille. Kyseiseen siirtoon voit käyttää monia menetelmiä:

Pankkisiirto: Voit perinteisesti mennä pankkiin ja pyytää heitä siirtämään varasi tililtä toiselle. Tämä vaihtoehto on varmasti turvallinen tapa, mikäli et esimerkiksi ole harjaantunut verkkopankin käyttäjä. 

Tilisiirto: Tilisiirrolla siirrät verkkopankissa varat kerralla pankista toiseen kätevästi. Mikäli teet siirron pankkipäivän aikana ennen kello 14.00, siirtyvät rahat vielä saman päivän aikana uudelle tilillesi. Tämän jälkeen tehdyt maksut taas välittyvät seuraavan pankkipäivän aikana.

Pikasiirto: Jos tarvitset nopeampaa siirtoa, monet pankit tarjoavat pikasiirtopalveluja. Kyseessä on reaaliaikainen tilisiirto, jossa rahat liikkuvat tililtä toiselle välittömästi. Kyseinen palvelu maksaa yleensä tietyn prosenttiosuuden siirrettävästä summasta sekä palkkion, mutta mikäli nopealle siirrolle on tarvetta, on pikasiirto siinä tapauksessa kannattava.

Mobiilisovellukset: Monet pankit tarjoavat nykyään mobiilisovelluksia, joiden avulla voit siirtää rahaa helposti matkapuhelimellasi. Tämä on kätevä vaihtoehto, kun tarvitset nopeaa ja helppoa siirtoa liikkeellä ollessasi.

Lainan siirto

Mikäli sinulla on pankkia vaihtaessasi lainaa edelliseltä pankilta on sinun tehtävä myös lainan siirto. Käytännössä itse laina ei siirry vaan sinulle tehdään uusi laina uudesta pankista.

Tällä uudella lainalla maksetaan pois entisen pankkisi laina ja jatkossa maksat pois uutta lainaa uuteen pankkiisi. Mikäli mietit pankin vaihdon ensisijaiseksi syyksi uuden lainan kilpailuttamista, on sinun kannattava tutustua lainojen kustannuksiin, korkoihin, ehtoihin ja palvelumaksuihin ennen päätöksen tekemistä.

Lainojen ja velkojen yhdistäminen

Mikäli syy pankin vaihtoon on nimenomaan lainojen uudelleenkilpailuttamisessa tai vanhojen velkojen yhdistämisessä, kannattaa sinun tutustua Rahalaitoksen lainan kilpailutuspalveluun.

Rahalaitoksen avulla sinun on mahdollista hakea kulutusluottoa jopa 60 000 euroa. Olipa rahantarpeesi mihin asiaan tahansa, on sinun mahdollista hakea kauttamme lainaa aina ilman vakuuksia.

Rahalaitoksen palvelu on myös ilmainen ja kilpailutamme lainasi useilla lainanmyöntäjillä. Näin saat yhdellä nopealla hakemuksella kilpailutettua lainatarjoukset monelta pankilta samanaikaisesti.

Myös vanhojen lainojen yhdistäminen kauttamme on maksutonta. Yhdistä lainat kauttamme nyt ja säästyt jatkossa useiden lainojen kustannuksilta ja eräpäiviltä, kun keskityt jatkossa vain yhden lainan poismaksamiseen.

Hae lainaa nyt tai yhdistä lainasi hakemalla yhdistelylainaa.

Pankin vaihtaminen – yhteenveto

Pankin vaihtaminen nykypäivänä on nopea prosessi, jossa joko valtuutat pankin tekemään vaihdoksen tai heidän avustamanaan hoidat itse pankin vaihtamisen. Prosessiin kuuluu uuden pankin etsiminen, uuden tilin avaaminen ja maksukorttien käyttöönotto sekä rahojen ja lainojen siirto pankista toiseen.

Pankin vaihtaminen kestää yleensä parista päivästä noin viikkoon riippuen siirrettävien tilien ja muiden palveluiden määrästä. Pankin vaihtamisen hinta riippuu jokaisesta pankista. Yleensä maksuttomia palveluita on esimerkiksi pankkitilin lopettaminen, joten kustannuksia kertyy lähinnä rahan ja lainan siirtämisestä sekä uusien palveluiden käyttöönotosta.

Muista pankkia vaihtaessasi lopuksi vielä ilmoittaa työnantajallesi uusi tilinumerosi ja vaihtaa uudet maksutietosi kaikkiin palveluihin ja tilauksiin, joihin tiliäsi tai maksukorttiasi käytät.

Lue lisää aiheesta:

Pankkitilin avaaminen

Luottokortti

Yhdistelmälaina

Toni Karinko
Päivitetty: 2023-12-14

Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Usein kysytyt kysymykset

Miten pankkia voi vaihtaa?

Voit vaihtaa pankkia olemalla yhteydessä joko nykyiseen pankkiin tai pankkiin, johon haluat vaihtaa. Pankin vaihtaminen on nopea prosessi ja voit joko tehdä sen itse pankin avustuksella tai valtuuttaa pankin tekemään sen puolestasi.

Kauanko pankin vaihto kestää?

Pankin vaihtaminen käy nopeasti ja riippuen vaihdettavien tilien, varojen ja muiden palveluiden määrästä, vaihto kestää yleensä parista päivästä viikkoon.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää