Miten aloittavan yrityksen rahoitus kannattaa järjestää?

Yksi uusien yritysten isoimmista haasteista on riittävän rahoituksen saaminen yrityksen alkumetreillä. Yrityksen rahoitussuunnitelma kannattaa miettiä tarkkaan jo ennen liiketoiminnan aloittamista. Erilaiset yrityksen rahoitusvaihtoehdot kannattaakin huomioida jo liiketoimintasuunnitelmaa tehtäessä.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.

Mitkä yrityksen rahoitusmuodot ovat käytettävissä aloittavalle yritykselle?

Aloittava yritys tarvitsee alkutaipaleellaan yrittäjän oman panoksen lisäksi usein luotettavia rahoituskumppaneita. Liiketoiminnan alkuvaiheessa yrityksen rahoituslähteet pitää miettiä tarkkaan, koska uuden yrityksen on usein vaikeampaa saada edullista ja riittävää ulkoista rahoitusta kuin jo vakiintuneiden yritysten. Yrityksen rahoituslaskelma voi sisältää useita erilaisia rahoitusmuotoja.

Pääsääntöisesti uusi yritys rahoittaa omaa toimintaansa omalla ja vieraalla pääomalla sekä myöhemmin liiketoiminnasta saatavalla tulorahoituksella. Oma pääoma on yrittäjän ja muiden mahdollisten osakkaiden yritykseen sijoittamaa rahaa. Vieraan pääoman lähteet voivat olla laajemmat.

Aloittavan yrityksen rahoitus omilla varoilla ei aiheuta lyhennys- tai korkomenoja, mikä vähentää yrityksen rahoituskuluja etenkin alussa. Oma pääoma alkaa tuottaa, kun yritys menestyy ja liiketoiminta tuottaa tulosta. Yrittäjän ja yrityksen muiden osakkaiden pääomapanokseen kiinnittävät huomiota myös ulkopuoliset rahoittajat. Kun omaa rahaa on sijoitettu yritykseen riittävästi, on huomattavasti helpompi saada rahoitusta yritykselle myös ulkopuolisilta rahoittajilta.

Workers at desk

Yrityksen perustamisen tuet apuna aloittavan yrityksen rahoituksessa

Aloittava yrittäjä voi hakea tukea useasta eri lähteestä. Yrityksen rahoitukseen saatavat avustukset ovat entistä yleisempiä etenkin, kun startup yrityksen rahoitus on nostettu merkittävään rooliin myös työvoimapolitiikan näkökulmasta. Tukea aloittavalle yrittäjälle antavat esimerkiksi Finnvera ja TE-toimisto.

Aloittava yritys voi saada oman alueen ELY-keskuksesta liiketoiminnan aloittamiseen liittyviä käynnistysavustuksia ja tukia. Kannattaa kysyä myös starttirahan myöntämisen mahdollisuutta paikallisesta TE-toimistosta. Starttirahalla turvataan yrittäjäksi ryhtyvän toimeentuloa ja arjen pyörittämistä yritystaipaleen alkuvaiheessa.

Valtion omistaman erityisrahoitusyhtiö Finnveran alkutakaus auttaa uusia pk-yrityksiä saamaan yritysrahoitusta erilaisiin investointi- ja käyttöpääomatarpeisiin. Yrityslainan vakuutena toimii tällöin Finnveran myöntämä alkutakaus, ja takausosuus voi olla enintään 80 prosenttia lainan määrästä.

Joukkorahoitus yrityksille on tuonut uuden vaihtoehdon hankkia yritykselle rahoitusta

Suomen yritysrahoitusmarkkinoilla kohtuullisen uusi yrityksen rahoitusmuoto on joukkorahoitus. Yritysten joukkorahoitus toimii hieman eri tavalla kuin kuluttajamarkkinoilla käytetty joukkorahoitus. Yrityksen rahoitus joukkorahoituksella toimii seuraavasti. Yritys tekee lainahakemuksen, joka esitellään palvelussa tuhansille joukkorahoituspalveluun rekisteröityneille sijoittajille.

Nämä sijoittajat, jotka voivat olla niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiä, tekevät sijoituspäätöksen yrityskohtaisesti yritysrahoituksen hakijan määrittelemillä ehdoilla. Mikäli kysyntä ja tarjonta kohtaavat, lainaa hakeva yritys saa tutkailtavakseen rahoitustarjouksen, jonka se voi joko hyväksyä tai hylätä.

Yritysten joukkorahoitusta tarjoavat palvelut ovat mukana myös Rahalaitos.fi -palvelussa muiden yrityslainan tarjoilijoiden rinnalla. Nämä toimijat tarjoavat palvelumme kautta yritykselle rahoitusta tuhannesta eurosta useiden miljoonien summiin, silloinkin kun kyseessä on aloittavan yrityksen rahoituksen järjestäminen.

Mistä edullisin rahoitus aloittavalle yritykselle?

On siis hyvinkin monenlaisia tapoja löytää rahoitus yritykselle, joka on aloittamassa toimintaansa. Ulkoista rahoitusta tarjoaa entistä useampi lähde perinteisistä pankeista verkossa toimiviin yrityslainan ja joukkorahoituspalveluiden tarjoajiin sekä kulutusluottojen tarjoajiin.

Rahalaitos.fi helpottaa kuluttajalainojen vertailua yrityksille. Hakija täyttää vain yhden hakemuksen, joka välitetään kaikille suurimmille digitaalisesti toimiville lainantarjoajille. Näiden yrityksille rahoitusta tarjoavien pankkien ja lainanmyöntäjien tekemät tarjoukset ovat helposti vertailtavissa Rahalaitos.fi -palvelussa ja voit oman harkintasi mukaan valita parhaan rahoitustarjouksen. Palvelun käyttäminen on aina maksutonta eikä sido hankkimaan rahoitusta palvelun kautta.

Lue lisää ja kilpailuta kulutusluotto yrityslainaksi Rahalaitokselta.

Toni Karinko
Päivitetty: 2023-02-17

Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää