Budjetointi auttaa talouden tasapainottamisessa

LAINAHAKEMUS

Lainan hakeminen on maksutonta eikä se sido sinua mihinkään.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on NaN % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu 0 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 8,0 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100 € – 60000 €.

Oman talouden budjetointi on tärkeä taito jokaiselle meistä. Budjetti on kuin toimintasuunnitelma, jonka avulla ymmärrät mihin rahasi riittävät ja mihin ne arjessa kuluvat. Opi, mitä tarkoittaa budjetointi ja miten oman budjetin laatiminen onnistuu.

 

 

Mikä on budjetti?

Budjetti on ikään kuin säästösuunnitelma, jonka tavoitteena on oman talouden hallinta. Henkilökohtainen budjetti voi sisältää esimerkiksi kuukauden tulot ja menot, joiden avulla pysyt ajantasalla omista raha-asioistasi.

Mitä tarkoittaa budjetointi käytännössä? No, se riippuu hyvin paljon siitä, missä asioissa haluat pysyä paremmin rahavirtasi perässä. Henkilökohtainen budjetointi voi tarkoittaa muun muassa oman arjen budjetointia, säästösuunnitelmaa lomamatkaa varten tai vaikka viikottaista ruokabudjettia.

Oman talouden budjetointi

Oman talouden hallinta on tärkeää, jotta menot ja tulot pysyvät tasapainossa. Henkilökohtainen budjetointi auttaa sinua pääsemään omiin rahatavoitteisiisi ja samalla opit, mihin rahasi oikeasti kuluvat. Talouden budjetointi tuo selkeyttä arkeen, koska se auttaa ymmärtämään, mihin rahasi riittävät ja miten voit kuluttaa.

Arjen budjetointi on hyödyllistä, vaikkei sinulla olisikaan erityistä tarvetta muuttaa kulutustasi tai säästää rajusti. Oman talouden budjetointi auttaa yksinkertaisesti ymmärtämään, mihin rahasi kuluvat ja mistä voisit säästää, jotta rahaa riittäisi johonkin tiettyyn asiaan.

Usein talouden budjetointi saa ihmiset ymmärtämään, että rahaa kuluu liikaa johonkin ei toivottuun asiaan, kuten jokapäiväisiin take away -kahveihin. Talouden budjetointi on siis hyvä tapa oppia omasta kulutuksesta ja katsoa, olisiko omissa kulutustottumuksissasi parantamisen varaa.

Oman budjetin laatiminen

Oman budjetin laatiminen on hyvä aloittaa listaamalla omat tulot ja menot taulukkoon. Voit täyttää taulukkoa joko paperisesti vihkoon tai tietokoneella exceliin. Netistä on myös saatavilla monenlaisia budjettipohjia, joiden avulla budjetin luonti on kätevää.

Kuukausibudjetti kannaa aloittaa listaamalla kaikki varmat tulot sekä pakolliset kuukausittaiset menot. Näin saat realistisen käsityksen siitä, kuinka paljon budjetissasi on liikkumavaraa pakollisten kulujen jälkeen.

Tämän jälkeen voit siirtyä listaamaan mahdollisia tulevia hankintoja tai muita toivomiasi ostoksia. Samalla voit laskea, kuinka paljon toivot rahaa jäävän yli esimerkiksi säästöjä tai sijoituksia varten.

Budjettiesimerkki

Kuukausittaisia tuloja voivat olla esimerkiksi:

 • Palkka
 • Tuet
 • Eläke
 • Sijoitusasunnon vuokratulot

Kuukausittaisia menoja voivat olla esimerkiksi:

 • Asunnon vuokra
 • Puhelinlasku
 • Vakuutusmaksut
 • Suoratoistopalvelut
 • Harrastuskulut
 • Velan maksuerä
 • Ruokakulut
 • Kuukausittaiset lääkekulut

Budjettiesimerkki auttaa havainnollistamaan yleisimpiä kuukausittaisia menoja. Seuraamalla omaa kulutustasi, voit säätää budjettiasi sopivammaksi ja tehdä siihen tarvittavia muutoksia. On hyvä tarkistaa aina välillä, miten budjettisi on toteutunut, jotta pysyt kärryillä oman taloutesi tilastasi.

Vinkkejä oman budjetin laatimiseen

Jos omien tulojen ja menojen hahmottaminen tuntuu hankalalta, voit aloittaa kuukausibudjetin rakentamisen tutustumalla muutaman edellisen kuukauden rahankäyttöösi. Listaamalla kaikki edellisten kuukausien tulot ja menot taulukkoon, saat kuvan kokonaiskulutuksestasi.

Tämän jälkeen henkilökohtainen budjetti on helpompi muodostaa, koska tiedät jo suurin piirtein, mihin rahasi tyypillisesti kuluvat ja minkä verran pystyt säästämään kuukaudessa.

Kuukausibudjetista voit laskea helposti viikkobudjetin. Voit jakaa sen edelleen päiväbudjetiksi, jolloin saat nopeasti käsityksen siitä, miten voit käyttää rahaa arjessa. Tämä voi auttaa sinua miettimään tarkemmin, mitä ostoskoriisi laitat ja mihin asioihin haluat oikeasti budjettiasi käyttää.

Realistinen budjetointi tuottaa kestäviä tuloksia

Jos budjetin noudattaminen tuntuu ajatuksena vaikealta, kannattaa sinun miettiä, mikä on budjettisi tarkoitus. Kerrytätkö esimerkiksi lomabudjettia, jolla mahdollistat huolettoman lomailun? Kun tavoite on kirkkaana mielessäsi, on budjetin noudattaminen helpompaa.

Säästösuunnitelma kannattaa pitää realistisena, koska muuten budjetista tulee helposti poikettua ja epäonnistumiset pienentävät motivaatiotasi budjetissa pysymiseen. Kun budjetti on tehty realistisesti, sen noudattaminen ei tunnu liian vaikealta, eikä se aiheuta suurta päänvaivaa arjessa.

Kotitalouden budjetti tuo selkeyttä arkeen

Mikäli taloudessasi asuu useampi henkilö, auttaa kotitalouden budjetti hahmottamaan, kuinka paljon kuluja on yhteensä ja miten niitä tullaan jakamaan. Budjettiin tulee lisätä perheen kaikkien henkilöiden tulot ja menot.

Kun kuluja on useita ja monelta eri henkilöltä, on niiden seuraaminen entistä tärkeämpää ylivelkaantumisen estämiseksi. Kotitalouden budjetti auttaa varmistamaan, että rahat riittävät kaikkeen tarvittavaan. Sen avulla on myös helppo nähdä, kuinka paljon rahaa on mahdollista säästää pitkällä aikavälillä.

Hallitsematon rahankäyttö voi aiheuttaa ongelmia

Jos omasta taloudesta ei pidä huolta, voi sillä olla kauaskantoisia vaikutuksia. Hallitsematon rahankäyttö ja lainaksi ostaminen voivat aiheuttaa velkaantumista. Kulutusluottoihin turvautuminen kostautuu korkeina korkoina, jolloin lainan takaisinmaksu on entistä vaikeampaa.

Jos lainoja on kertynyt useampia, kannattaa niiden korot kilpailuttaa, koska näin voit säästää rahaa pienempien korkojen ansiosta. Rahalaitos kilpailuttaa lainat puolestasi ja saat jo muutamassa minuutissa tiedon siitä, voitko saada lainoillesi pienemmän koron.

Tehokas tapa saada hallitsematon rahankäyttö kuriin on oman budjetin laatiminen. Budjetointi auttaa sinua saamaan rahankäyttösi kestävälle pohjalle, jotta velkaantuminen loppuu ja talous on taas tasapainossa.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä budjetti sisältää?

Budjetti sisältää kaikki tietyn aikavälin tulot sekä menot. Kuukausibudjettiin kirjataan kuukauden tulot, kuten palkka ja tuet sekä menot, kuten asumiskulut, ruokakulut, harrastuskulut, velat ja muut kuun menot.

Mihin budjetointia tarvitaan?

Budjetointi auttaa ymmärtämään, mihin omat rahat riittävät ja mihin rahaa kuluu. Budjetointi on hyödyllistä myös tulevaisuuden suunnittelussa, koska siitä selviää, millaisia hankintoja on mahdollista tehdä ja minkä verran rahaa on mahdollista säästää.

Toni Karinko
Päivitetty: 2024-04-26
Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 70 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää