LAINAHAKEMUS

Lainan hakeminen on maksutonta eikä se sido sinua mihinkään.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.

Valuuttakurssit muuttuvat jatkuvasti

Valuuttakurssit vaihtelevat nopeaa tahtia ja niiden kehitystä voi olla vaikea ennustaa. Siksi on tärkeää ymmärtää valuuttakurssien perusperiaatteet ja valuutanvaihdossa huomioitavat seikat. Lue tästä tärkeimmät asiat, jotka jokaisen tulisi ymmärtää valuuttakursseista.

 

 

Mitä valuuttakurssit tarkoittavat?

Valuuttakurssit kertovat yhden euron arvon toisessa valuutassa. Jos esimerkiksi euron dollarikurssi on 1,12, tarkoittaa se, että yhdellä eurolla saa 1,12 Yhdysvaltain dollaria.

Valuuttakurssit perustuvat Euroopan keskuspankin euron viitekursseihin, jotka päivitetään jokaisena TARGETin aukiolopäivänä yleensä kello 17.00 Suomen aikaa. Kaikki valuutat eivät kuitenkaan ole Euroopan keskuspankin alla, jolloin niiden kurssit perustuvat markkinanoteerauksiin.

Valuuttojen viitekurssit ovat tärkeitä, koska niitä hyödynnetään muun muassa yritysten tilinpäätöksissä, veroilmoituksissa, muissa taloudellisissa analyyseissä ja tilastoraporteissa. Kansainvälisesti merkittäviä valuuttoja ovat euron lisäksi Yhdysvaltain dollari, Japanin jeni ja Englannin punta.

Deflaatio ja revalvaatio vaikuttavat valuuttakursseihin

Valuuttakurssit vaihtelevat jatkuvasti kansainvälisillä valuuttamarkkinoilla, jossa niistä käydään kauppaa. Valuutan vaihteluihin liittyy tiiviisti deflaatio ja revalvaatio. Deflaatiolla tarkoitetaan valuutan ulkoisen arvon alentumista suhteessa toiseen valuuttaan. Revalvaatio on taas deflaation vastakohta, eli se tarkoittaa valuutan arvon nousua suhteessa toiseen valuuttaan.

Otetaan esimerkiksi Suomen euron ja Ruotsin kruunun kurssi. Euron revalvaation seurauksena euro vahvistuu, ja Ruotsiin matkustettaessa hintataso tuntuu halvalta, koska Ruotsin kruunun kurssi on heikompi. Liiketoiminnan näkökulmasta tämä tilanne on kuitenkin Suomen viennille vaikeampi, koska Ruotsin ostajille Suomen vientihinnat tuntuvat kalliilta. Deflaatiossa tilanne olisi päinvastoin.

Lue lisää: Edullinen laina netistä

Edullisin valuutanvaihto

Valuutanvaihdon yhteydessä kannattaa seurata EKP:n viitekursseja, koska samassa yhteydessä kerrotaan, onko ulkomaisen valuutan vaihtaminen kullakin hetkellä keskimääräistä halvempaa vai kalliimpaa aikaisempaan verrattuna.

Valuutanvaihdon merkitys voi olla suuri varsinkin kansainvälisessä kaupassa, jossa ulkomaista valuuttaa vaihdetaan suuria summia kerralla. Myös muissa tilanteissa, kuten matkustaessa tai vieraaseen valuuttaan sijoittaessa, kannattaa edullisin valuutanvaihtotapa selvittää.

Missä vaihtaa valuuttaa?

Valuutanvaihto on mahdollista suorittaa usealla tavalla. Valuutanvaihtoa tarjoavat muun muassa:

  • Pankit ja rahoituslaitokset
  • Valuutanvaihtopisteet
  • Verkkopalvelut
  • Forex-markkinat

Se, miten ja missä vaihtaa valuuttaa, riippuu omasta tilanteestasi. Matkustaessasi maahan, jossa on eri valuutta, on paikallinen käteinen raha usein välttämättömyys ostoksia tehdessä. Vaihda valuuttaa tällöin joko kotimaassa esimerkiksi valuutanvaihtopisteellä, kohdemaassa valuutta-automaatilla tai kohdemaan valuutanvaihtopisteellä.

Valuutanvaihdon yhteydessä kannattaa vertailla eri valuutanvaihtajien tarjoamia kursseja ja mahdollisia palvelumaksuja. Myös eri pankkien sekä ulkomaisten pankkiautomaattien veloitukset eri valuutan nostamisesta voivat vaihdella suurestikin. Tarkistamalla kulut etukäteen pidät huolen siitä, että saat itsellesi parhaan mahdollisen kurssin ja pienimmät kulut valuutanvaihdon yhteydessä.

Valuutanvaihto takaisin euroiksi

Kun matkasi lähenee loppuaan, kannattaa paikallisen valuutan vaihto takaisin euroiksi hoitaa kohdemaassa, varsinkin jos matkustat eksoottisempaan maahan, jonka valuutta ei ole suosittua Suomessa. Kohdemaassa käteinen raha on yleensä helpompi vaihtaa takaisin euroiksi, koska eurot ovat useimmiten hyvin saatavilla valuutanvaihtopisteillä.

Vaihda valuuttaa kuitenkin harkitusti ja pyri välttämään turhaa käteisvaluutan vaihtoa, koska jokaisen valuutanvaihdon yhteydessä menetät yleensä hieman rahaa. Usein valuutanvaihtopisteet tarjoavat hieman yleisiä valuuttakursseja huonommat kurssit, tai vastaavasti ne voivat periä palvelumaksun jokaisesta valuutanvaihdosta.

Lue lisää aiheesta: Lomalaina

Käteinen tilille matkan jälkeen

Jos haluat siirtää ylimääräisen käteisen tilille matkasi jälkeen, on se kaikista helpointa tehdä oman maan valuutassa. Suomalaisilla pankeilla voi olla rajoituksia siinä, mitä valuuttoja ne hyväksyvät takaisin ja palvelumaksuissa ja valuuttakursseissa voi olla eroja. Kannattaa kysyä aina etukäteen omalta pankilta, onko ulkomaisen valuutan käteinen mahdollista tallettaa tilille matkan jälkeen.

Pienten summien kohdalla ulkomainen valuutta kannattaa yrittää käyttää loppuun ennen maasta poistumista, koska häviät aina valuuttaa vaihtaessasi hieman rahaa.

Euro on kelluva valuutta

Euro on kelluva valuutta, mikä tarkoittaa, että sen valuuttakurssi määräytyy markkinoilla vapaasti. Kelluvaan valuuttaan vaikuttaa vahvasti sen kysyntä ja tarjonta kullakin hetkellä. Se on altis valuuttakurssien heilahteluille ja valuutassa voidaan nähdä helpommin suuriakin vaihteluita. Myös muut suuret valuutat, kuten dollari ja jeni, ovat kelluvia.

Eurojärjestelmällä on kuitenkin mahdollisuus lieventää valuuttakurssin heilahteluja ostamalla ja myymällä euroja suhteessa muihin valuuttoihin. Eurojärjestelmän rahapolitiikalla ei ole kuitenkaan valuuttakurssiin liittyviä tavoitteita, vaan yleinen tavoite on säilyttää hintavakaus, joten toimia tehdään maltillisesti hintavakautta silmällä pitäen.

Kelluvan valuutan vastakohta on kiinteä valuutta, joka on sidottu jonkin toisen valuutan arvoon, useasta valuutasta koostuvaan valuuttakoriin tai esimerkiksi kultaan. Esimerkki tällaisesta valuutasta on Qatarin rial, joka on sidottu Yhdysvaltain dollariin.

Lähetä rahaa ulkomaille valuuttakurssit huomioiden

Kun lähetät rahaa ulkomaille vieraassa valuutassa, vaikuttaa valuuttakurssit siihen, minkä verran lähettämäsi eurot ovat paikallisessa valuutassa. Valuuttakursseja kannattaa siis pitää silmällä ja mahdollisuuksien salliessa lähettää rahaan silloin, kun valuuttakurssi on siihen parhain.

Ulkomaanmaksujen lähettäminen onnistuu oman verkkopankin tai kansainvälisten valuutantoimittajien kautta. Jos lähetät rahaa ulkomaille, sinun kannattaa myös huomioida mahdolliset kulut, joita voi syntyä pankin palvelumaksuista tai muista maakohtaisista maksuista. Usein halvin tapa lähettää rahat ulkomaille on antaa käteinen raha ystävän tai perheenjäsenen mukana.

Lue aiheesta: Yhdistelylaina

Usein kysytyt kysymykset

Miten tarkistaa valuuttakurssit?

Kunkin hetken valuuttakurssit on helppo tarkistaa netistä löytyvien valuuttakurssilaskureiden avulla. Valuuttakurssilaskurissa vertaillaan kahden eri valuutan suhdetta toisiinsa, kuten euron ja Yhdysvaltain dollarin.

Mikä on arvokkain valuutta?

Maailman arvokkain valuutta on tällä hetkellä Kuwaitin dinaari (KWD). Se on niin kutsuttu kellumaton valuutta, joka on tällä hetkellä sidottu julkistamattomaan valuuttakoriin.

Roosa
Päivitetty: 2024-06-13

Roosa on kauppatieteiden maisteri pääaineenaan kansainvälinen liiketoiminta ja tuottaa asiantuntevaa sisältöä Rahalaitoksen lukijoille. Hän haluaa tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäiseen taloudenhallintaan.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 70 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää