Omistus- vai vuokra-asunto?

LAINAHAKEMUS

Lainan hakeminen on maksutonta eikä se sido sinua mihinkään.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa.. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.

Suomessa yleisimmät asumismuodot ovat omistusasuminen sekä vuokralla asuminen. Vaikka viime vuosina vuokralla asuminen on ollut kasvava trendi, asuu silti yli kaksi kolmasosaa suomalaisista omistusasunnossa.

Tässä artikkelissa käsittelemme omistusasumisen ja vuokralla asumisen välisiä eroja. Käymme läpi asumismuotojen hyviä ja huonoja puolia sekä pohdimme onko omistusasuntoon satsaaminen kannattavaa vai selviääkö vuokra-asumisella helpommalla.

Vuokra-asunto

Vuokra-asuntojen suosio on kasvanut merkittävästi, kun yhä useammat ihmiset etsivät joustavuutta ja helppoutta asumiseen. Vuokra-asunto tarjoaa mahdollisuuden luoda väliaikainen tai pitkäaikainen koti ilman sitoutumista kiinteään omaisuuteen. 

Ensimmäisenä artikkelissa käsittelemme vuokra-asuntojen etuja.

Vuokra-asunnon edut

 1. Joustavuus ja Liikkuvuus:

Vuokra-asuntojen suuri etu on niiden tarjoama joustavuus. Ne sopivat erinomaisesti lyhytaikaiseen tai määräaikaiseen asumiseen, kuten opiskelujen tai työkomennuksen aikana.

Vuokra-asunnot mahdollistavat myös liikkumisen ja elämisen eri kaupungeissa ilman pitkäaikaista sitoutumista.

 1. Helppous ja huolenpito:

Vuokra-asuminen vapauttaa asukkaat monista taloudellisista vastuista, kuten kiinteistöveroista ja suurista huolto- ja kunnostuskustannuksista. 

Vuokra-asunnoissa vuokranantaja tai taloyhtiö vastaa asunnon ylläpidosta ja korjaustöistä, mikä tuo asukkaille helppoutta elämiseen.

 1. Monipuoliset asuntomarkkinat:

Vuokra-asuntomarkkinoilla on tarjolla monenlaisia asuntoja eri kokoisina ja tyylisinä. Kalustettu vuokra-asunto tarjoaa myös tilaisuuden muuttaa uuteen paikkaan kätevästi ilman suurten tavaramäärien liikuttelua. 

Olipa etsinnässä sitten kompakti kaupunkiasunto, tilava perheasunto tai moderni loft, vuokra-asuntomarkkinoilta löytyy vaihtoehtoja kaikille tarpeille.

 1. Taloudellinen helppous:

Vuokra-asuminen on usein taloudellisesti joustavampaa kuin omistusasuminen, sillä vuokra-asuntoihin liittyy vähemmän alkuinvestointeja kuten lainaa tai varainsiirtoveroja. 

Lisäksi vuokranmaksu ja vuokran suuruus ovat ennakoitavissa, koska vuokra kattaa usein asumisen kokonaiskustannukset lukuunottamatta sähköä ja itse hankittavia lisäpalveluita.

 1. Keskeinen sijainti ja elävä ympäristö:

Useimmat vuokra-asunnot sijaitsevat kaupunkien keskeisillä alueilla, tarjoten helpon pääsyn kauppoihin, ravintoloihin ja kulttuuritapahtumiin. 

Vuokra-asuminen voi tuoda asukkaalle mahdollisuuden nauttia kaupungin sykkeestä ja monipuolisesta elämästä palveluiden äärellä. Toisaalta omaa rauhaa etsiville on myös tarjolla vuokra-asuntoja syrjäisemmistä kaupunginosista tai pienemmistä kunnista.

 1. Vähempi sitoutuminen:

Vuokra-asuntoon sitoutuminen on yleensä lyhytaikaisempaa verrattuna omistusasuntoon. Tämä antaa asukkaille joustavuutta muuttaa helpommin elämäntilanteen muuttuessa, ilman pitkäaikaisia taloudellisia velvoitteita.

 1. Mahdollisuus tutustua alueeseen:

Vuokra-asunto antaa mahdollisuuden tutustua tarkemmin alueeseen ennen mahdollista omistusasunnon hankkimista. Asuinalueen ilmapiiri, naapurusto ja palvelut voivat vaikuttaa päätökseen asettua pysyvästi tiettyyn paikkaan.

Vuokra-asuntojen suosio on perusteltua monipuolisten etujensa ansiosta. Ne tarjoavat joustavuutta, taloudellista vapautta ja mahdollisuuden kokea erilaisia asumisympäristöjä. Riippumatta siitä, etsitkö tilapäistä kotia tai haluatko kokeilla erilaista elämäntapaa, vuokra-asuminen voi olla houkutteleva vaihtoehto.

Omistusasunto

Omistusasunnon hankkiminen on monille unelmien täyttymys ja merkittävä askel kohti vakaata ja pysyvää asumista. 

Seuraavaksi esittelemme omistusasunnon etuja ja syitä siihen, miksi omistusasuminen on yhä suosituin asumismuoto Suomessa.

Omistusasunnon edut

 1. Pitkäaikainen sijoitus:

Omistusasunto on merkittävä sijoitus, ja sen arvo voi kasvaa ajan myötä. Asunto on usein yksi suurimmista henkilökohtaisista omaisuuseristä ja sen omistaminen tarjoaa mahdollisuuden vaurastua pitkällä aikavälillä.

 1. Vakaa asumismuoto:

Omistusasunto tarjoaa vakautta ja pysyvyyttä asumiseen. Omistaja saa nauttia kodistaan ilman pelkoa vuokrankorotuksista tai vuokrasopimusten päättymisestä. Tämä antaa asukkaalle mahdollisuuden luoda vakaan ja turvallisen ympäristön perheelleen.

Tämän lisäksi omistusasunnoissa on usein oma tontti, jota voi myös hyödyntää rakennusoikeuksien puitteissa itselleen parhaaksi näkemällään tavalla.

 1. Luovuus ja yksilöllisyys:

Omistusasunto antaa vapauden toteuttaa luovuutta ja yksilöllisyyttä kodin suunnittelussa. Omistaja voi muokata asuntoaan oman makunsa mukaiseksi, tehdä remontteja ja lisätä persoonallisia piirteitä, jotka tekevät kodista ainutlaatuisen.

 1. Taloudellinen vapaus:

Omistusasunto tuo mukanaan taloudellista vapautta, kun kuukausittaiset asumiskustannukset usein ovat ennustettavampia ja pitkällä aikavälillä voivat olla edullisempia kuin vuokra-asuminen. 

Asuntolainan takaisinmaksun jälkeen omistat kyseisen asunnon täysin. Myöhemmin voit antaa asunnon esimerkiksi perintönä perheenjäsenellesi tai myydä sen eteenpäin tehden voittoa sijoituksestasi.

 1. Osallisuus yhteisössä:

Omistusasunnon omistajalla on yleensä suurempi osallisuus yhteisössään. Omistusasuntojen omistajat ovat usein sitoutuneempia naapurustoonsa, mikä voi luoda vahvoja yhteisösiteitä ja mahdollistaa osallistumisen paikalliseen elämään.

 1. Asuntolainan edut:

Asuntolainoihin liittyy useita veroetuja ja asuntolainan lyhentäminen voi olla taloudellisesti kannattavaa pitkällä aikavälillä. 

Suomessa tarjotaan erilaisia helpotuksia ja verokevennyksiä esimerkiksi ensiasunnon ostajille tai lämmitysmuodon vaihtajille.

 1. Omistajan itsemääräämisoikeus:

Omistusasunto tarjoaa omistajalleen itsemääräämisoikeuden. Omistaja voi päättää kodin myymisestä, vuokraamisesta tai siitä, miten asuntoa muutoin käytetään. Tämä antaa suuremman hallinnan omaan elinympäristöön.

Omistusasunto ei ole pelkästään taloudellinen päätös vaan myös emotionaalinen investointi, joka voi tuoda mukanaan monia elämänlaatua parantavia tekijöitä. Vaikka päätös omistusasunnon hankkimisesta voi olla suuri, sen tuomat edut voivat tehdä siitä elinikäisen sijoituksen onnelliseen ja vakaan elämään.

Vuokra- vai omistusasunto?

Asunnon valinta on yksi elämän suurimmista päätöksistä ja monille se asettaa eteen kysymyksen vuokra- ja omistusasunnon valinnasta. Molemmilla vaihtoehdoilla on omat etunsa ja haittansa, ja päätös riippuu usein yksilöllisistä tarpeista, taloudellisista tavoitteista ja elämäntilanteesta.  

Seuraavassa osiossa tarkastelemme vuokra-asuntoa ja omistusasuntoa vertaillen niiden piirteitä ja auttaen pohtimaan, mikä vaihtoehto sopisi juuri sinulle.

Asuntoon sitoutuminen

Vuokra-asunto: Vuokra-asuminen tarjoaa suuren joustavuuden. Voit vaihtaa asuntoa helposti muuttuvien elämäntilanteidesi mukaan. Vuokra-asunto sopii erityisesti lyhytaikaiseen asumiseen tai silloin, kun haluat pitää asumisen joustavana.

Omistusasunto: Omistusasunto sitoo sinut kiinteämmin paikkakunnalle. Se vaatii pidempiaikaista sitoutumista. Omistusasuntoa voi olla haastavampi vaihtaa nopeasti toiseen. 

Taloudelliset näkökohdat

Vuokra-asunto: Vuokraamisen aloittaminen on helppoa sillä säästyt suurilta alkuinvestoinneilta. Kuukausittaiset kustannukset ovat usein ennustettavampia, mutta vuokrakustannukset voivat nousta vuosien varrella taloyhtiön remonttien ja vastikkeiden kallistumisten myötä.

Omistusasunto: Omistusasunnon hankinta vaatii yleensä suuremman alkuinvestoinnin, mutta pitkällä aikavälillä se voi olla taloudellisesti kannattavaa. Asunnon arvo voi nousta ajan myötä ja asuntolainan maksettuasi asunto on sinun omaisuuttasi. Vuokra-asunnosta maksettavat vuokrakustannukset taas eivät ikinä palaudu sinulle.

Vastuu asunnosta

Vuokra-asunto: Vuokralainen ei yleensä vastaa suurista korjauskustannuksista tai asunnon ylläpidosta. Nämä ovat usein vuokranantajan tai taloyhtiön vastuulla.

Omistusasunto: Omistaja vastaa itse asunnon ylläpidosta ja korjauskustannuksista. Tämä tuo omistajalle sekä vastuun tarvittavien remonttien toteutuksesta että vapauden muokata asunto oman näköiseksi.

Sijoitus ja varallisuuden kasvattaminen

Vuokra-asunto: Vuokra-asunto ei ole taloudellinen sijoitus. Maksaessasi vuokraa, et rakenna omaa omaisuutta vaan maksat samalla tavalla maksua asunnossa elämisestä kuin yöpyessäsi hotellissa.

Omistusasunto: Omistusasunto voi toimia sijoituksena, sillä asunnon arvo voi kasvaa ajan myötä. Asuntolainan lyhentäminen auttaa rakentamaan varallisuutta ja tarjoaa pitkäaikaisen taloudellisen turvan, sillä maksat asuntoa koko ajan itsellesi.

Asunnon muokattavuus

Vuokra-asunto: Vuokra-asunnossa on usein rajoituksia muutostöiden suhteen ja mahdollisuudet henkilökohtaiseen ilmaisuun ovat rajatut.

Omistusasunto: Omistusasunnossa voi vapaammin toteuttaa muutoksia ja muokata tai jopa laajentaa asuntoa oman maun mukaiseksi.

Elämäntilanne ja tulevaisuuden suunnitelmat

Vuokra-asunto: Vuokra-asuminen sopii paremmin niille, jotka kaipaavat joustoa elämäntilanteensa suhteen ja saattavat vaihtaa paikkakuntaa tai tarvita erikokoista asuntoa tilanteiden muuttuessa.

Omistusasunto: Omistusasunto on houkutteleva vaihtoehto pitkäaikaiselle asumiselle ja niille, jotka haluavat rakentaa pysyvää kotia tiettyyn paikkaan. Asuntoon voi tulevaisuudessa liittyä muistoja perheestä useiden sukupolvien ajan mikäli asunto annetaan esimerkiksi perintönä eteenpäin.

Kannattaako omistusasunto?

Yhteenvetona voidaan todeta, että valinta vuokra-asunnon ja omistusasunnon välillä riippuu monista tekijöistä, kuten taloudellisista tavoitteista, elämäntilanteesta ja henkilökohtaisista mieltymyksistä. Yhtä totuutta asumismuodon paremmuudesta ei ole.

Kumpikin vaihtoehto tarjoaa omanlaisensa kokemuksen ja edut, joten päätös on tehtävä yksilöllisten tarpeiden pohjalta. On tärkeää punnita huolellisesti molempien vaihtoehtojen etuja ja haittoja ennen päätöksen tekemistä, jotta valittu koti vastaa parhaiten omaa elämäntilannetta sekä tulevaisuuden suunnitelmia.

Lue lisää aiheesta:

Asunnon myynti.

Asuntolainat.

Asuntosijoituslaina.

Sijoitusasunto.

Vuokravakuuslaina.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä eroa on omistusasunnolla ja vuokra-asunnolla?

Omistusasunnossa ostat kyseisen asunnon. Olet yksin vastuussa asunnon kustannuksista ja remonteista, sillä talo on sinun omaisuuttasi. Vuokra-asunnossa maksat vuokraa siitä, että asut toisen omistamassa asunnossa. Katat asunnon kustannukset maksamallasi vuokralla.

Onko vuokra-asunto vai omistusasunto parempi?

Vuokra-asunto sopii paremmin liikkuvalle ihmiselle, joka saattaa haluta asua ensiksi kaupungin keskustassa ja sitten muuttaa syrjempään isompaan asuntoon tai vaihtaa esimerkiksi asuinpaikkakuntaa. Omistusasunto taas sopii paremmin henkilölle, joka arvostaa vakaata ja pysyvää asumismuotoa, omaa rauhaa ja vapautta valita itse, mitä haluaa asunnolleen tehdä.

Toni Karinko
Päivitetty: 2023-11-23
Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 70 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää