LAINAHAKEMUS

Lainan hakeminen on maksutonta eikä se sido sinua mihinkään.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.

Asumistuki tasapainottaa pienituloisen asumiskuluja

Suomen sosiaaliturvajärjestelmään kuuluu yleinen asumistuki, joka tuo pienituloisille helpotusta asumiskulujen kattamiseen. Asumistuki myönnetään tiettyjen ehtojen perusteella ja sen summa vaihtelee eri tilanteissa. Tästä artikkelista opit kaiken olennaisen, mitä asumistuesta kannattaa tietää.

 

 

Kuka on oikeutettu asumistukeen?

Asumistuen ideana on, että se myönnetään henkilölle tai kotitaloudelle, jonka tulot ovat suhteettoman pienet asumismenoihin katsottuna. Tällöin sen on katsottu kohdistuvan eniten pienituloisille, joita ovat esimerkiksi työttömät ja opiskelijat. Asumistuki on kuitenkin yleistynyt myös työssäkäyvien joukossa.

Asumistuen perusteena on tietyt ehdot, joita päivitetään vuosittain. Ajankohtaista tietoa asumistuesta löydät aina Kelan nettisivuilta. Alla olemme koonneet kaikki uusimmat ja tärkeimmät asumistuen muutokset vuonna 2024.

Asumistuki 2024: muutoksen tuulia

Vuosi 2024 toi mukanaan useita muutoksia, joista yksi on asumistuen leikkaus. Huhtikuun alussa astui voimaan muutoksia, joiden seurauksena asumistuki pieneni ja sen ehdot muuttuivat.

Tärkeimmät muutokset asumistukeen 2024 ovat:

 • Asumistuen perusomavastuu nousee 42 prosentista 50 prosenttiin
 • Asumistuen korvausprosentti laskee 80 prosentista 70 prosenttiin
 • 300 euron asumistuen suojaosa (eli ansiotulovähennys) poistuu
 • Helsinkiläisten maksimiasumistuki pienenee, kun Helsinki yhdistetään samaan kuntaryhmään kuin muu pääkaupunkiseutu

Osa muutoksista tulee voimaan heti, mutta osa päivittyy jäljessä sitä mukaan, kun asumistukia tarkistetaan. Kela hoitaa muutokset automaattisesti, joten sinun ei tarvitse olla yhteydessä Kelaan muutosten osalta.

Asumistuki omistusasuntoon poistuu vuoden lopussa

Vuoden 2025 alusta asumistukea ei voi enää saada omistusasuntoon. Tämä asumistuen leikkaus tulee voimaan 1.1.2025, joten loppuvuoden 2024 asumistuki pysyy vielä ennallaan myös omistusasuntoihin. Tähän asti asumistuki omistusasuntoon on kattanut asumismenoja myös asunnon omistajille, joiden tulot ovat ehtojen mukaisesti tarpeeksi pienet.

Tämä muutos ei koske asumisoikeusasuntoja eikä osaomistusasuntoja. Asumisoikeusasuntojen kohdalla asuntolainan korkoja ei kuitenkaan enää oteta huomioon asumismenoina vuodesta 2025 alkaen.

Katso myös: Lainaa ilman vakuuksia

Asumistuen tuloraja määräytyy asuinkunnan ja ruokakunnan mukaan

Asumistuen tuloraja tarkoittaa, että jos ruokakunnan tulot ovat tiettyä rajaa (tulorajaa) suuremmat, asumistukea ei voi saada ollenkaan. Ruokakunnan katsotaan yleensä koostuvan samassa asunnossa asuvista henkilöistä.

Asumistuen tulorajaan lasketaan:

 • Ansiotulot
 • Pääomatulot (kuten osinko- tai vuokratulot sekä toistuvat luovutusvoitot)
 • Monet etuudet

Tietyt tulot eivät kuitenkaan vaikuta asumistuen tulorajaan. Näitä ovat:

 • Jotkin etuudet (muun muassa toimeentulotuki, lapsilisä ja omaishoidon tuki)
 • Opintolaina
 • Ruokakunnan alaikäisten lasten tulot
 • Satunnaiset tulot (esimerkiksi perintö tai lahjat)

Asumistuen tuloraja vaihtelee myös asuinpaikan mukaan. Pääkaupunkiseudulla tuloraja on suurempi, koska myös keskimääräiset asumiskustannukset ovat suuremmat. Eri asuinkuntien tulorajat voit tarkistaa Kelan nettisivuilta.

Esimerkki pääkaupunkiseudun tulorajoista vuonna 2024

 • 1 aikuinen, tuloraja on 2 073 €/kk
 • 1 aikuinen + 1 lapsi, tuloraja on 2 903 €/kk
 • 2 aikuista, tuloraja on 2 768 €/kk
 • 2 aikuista + 1 lapsi, tuloraja on 3 516 €/kk
 • 3 aikuista, tuloraja on 3 381 €/kk
 • 3 aikuista + 1 lapsi, tuloraja on 4 029 €/kk

Asumistuen maksupäivä on kuun alussa

Jos olet oikeutettu asumistukeen, sinua kiinnostaa varmasti tietää asumistuen maksupäivä. Kela maksaa säännöllisen asumistuen aina kuukauden ensimmäisenä päivänä. Jos se osuu viikonlopulle tai pyhäpäivälle, on asumistuen maksupäivä seuraava arkipäivä.

Jos haet asumistukea takautuvasti, Kela on velvoitettu maksamaan takautuvaa tukea yhdeltä kuukaudelta. Tässä tilanteessa tuki maksetaan heti, kun hakemuksesi on käsitelty. Asumistuen käsittelyaika on noin 3 viikkoa.

Tutustu: Lainojen yhdistäminen

Asumistuen varallisuusraja on hallituksella valmistelussa

Asumistuen määrään ei ole aiemmin vaikuttanut ruokakunnan varallisuus, mutta Orpon hallitus on osana asumistuen leikkausta päättänyt asettaa asumistuen varallisuusrajan.

Asumistuen varallisuusrajan on tarkoitus leikata asumistukea niiltä ruokakunnilta, joiden varallisuus on yli 10 000 €. Tämä muutos on vielä valmisteluvaiheessa, eikä sen voimaantuloajankohdasta ole vielä tarkempaa tietoa.

Asumistuki opiskelijalle

Yksi suuri asumistukea saava ryhmä on opiskelijat. Opiskelijoita koskee samat tulorajasäännöt kuin muitakin asumistukea hakevia henkilöitä. Pienituloinen opiskelija on siis yhtä lailla oikeutettu saamaan asumistukea kattaakseen asumiskulujaan.

Asumistuki opiskelijalle jaetaan kahteen luokkaan. Toinen luokka on Suomessa asuvat ja opiskelevat henkilöt, kun taas toinen on ulkomailla asuvat ja opiskelevat henkilöt. Jos täytät ulkomailla opiskelevan kriteerit asumistuen kannalta, on asumistuen määrä sinulle 210 €/kk asumismenoistasi riippumatta.

Asumistuen hakeminen ja muuttaminen

Asumistuen hakeminen onnistuu OmaKelan kautta. Tarvitset hakemiseen allekirjoitetun kirjallisen vuokrasopimuksen, josta käy ilmi vuokran määrä. Kela voi tietyissä tilanteissa tarvita lisätietoja työsopimuksestani ja tuloistasi tai omistusasunnon kohdalla asuntolainastasi.

Asumistuen tarkistus on tarpeellinen silloin, kun tulot, asumismenot tai ruokakunnan tilanne muuttuu. Muutoksista voi ilmoittaa suoraan OmaKelan kautta. Jos sinulla ei ole ilmoitettavia muutoksia, tehdään asumistuen tarkistus normaalisti kerran vuodessa.

Asumistuen käsittelyaika sitä hakiessa tai muutoksista ilmoittaessa on yleensä 2–3 viikkoa.

Alivuokralaisen vaikutus asumistukeen

Jos sinulle muuttaa alivuokralainen, asumistuki täytyy tarkistaa, koska asumismenosi pienenevät alivuokralaisen maksaman vuokran seurauksena. Tällöin asumistukea maksetaan niistä asumismenoista, joista on ensin vähennetty alivuokralaisen maksama vuokra.

Lue aiheesta: Lainaa opiskelijalle

Usein kysytyt kysymykset

Paljonko asumistukea voi saada?

1.4.2024 alkaen asumistukea voi saada korkeintaan 70 % asumismenoista. Ennen huhtikuuta asumistukea on voinut saada jopa 80 % asumismenoista. Asumistuen leikkaus astuu voimaan vähitellen sitä mukaan, kun asumistukia tarkistetaan.

Milloin on oikeutettu asumistukeen?

Voit olla oikeutettu asumistukeen, jos ruokakuntasi tulot ovat pienet. Lisäksi asuntosi täytyy olla Suomessa ja toimia vakituisena asuntonasi. Asumistukeen liittyy myös muita ehtoja, jotka voit tarkistaa Kelan nettisivuilta.

Roosa
Päivitetty: 2024-06-27

Roosa on kauppatieteiden maisteri pääaineenaan kansainvälinen liiketoiminta ja tuottaa asiantuntevaa sisältöä Rahalaitoksen lukijoille. Hän haluaa tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäiseen taloudenhallintaan.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 70 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää