Lapsilisä 2024 – määrät ja muutokset

LAINAHAKEMUS

Lainan hakeminen on maksutonta eikä se sido sinua mihinkään.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on NaN % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu 0 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 8,0 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100 € – 60000 €.

Lapsilisä on rahallisesti yksi tärkeimmistä lapsiperheille maksetuista etuuksista. Suomessa lapsilisä on ollut käytössä jo vuodesta 1948 asti. Lue tästä olennaisimmat tiedot lapsilisän määrästä ja muutoksista vuonna 2024.

 

 

Kenelle lapsilisä on tarkoitettu?

Lapsilisää maksetaan Suomessa alle 17-vuotiaista lapsista, jotka kuuluvat Suomen sosiaaliturvaan. Kela maksaa lapsilisää lapsen syntymää seuraavasta kuukaudesta alkaen.

Lapsilisä maksetaan normaalisti äidille, isälle tai muulle huoltajalle. Jos lapsen hoidosta vastaa muu henkilö, on tämä henkilö oikeutettu hakemaan lapsilisää.

Vanhempien vastuulla on sopia kummalle lapsilisä maksetaan. Mikäli vanhemmat eivät asu yhdessä, määrätään lapsilisä riitatilanteessa sille vanhemmalle, jolla lapsi pääasiassa asuu ja kuka vastaa lapsen hoidosta ja kasvatuksesta.

Lue myös: Maksuturva auttaa vahinkotilanteessa

Lapsilisän määrä on kaikille sama

Lapsilisän tarkoitus on kattaa lapsesta syntyviä kuluja ja toimia näin lasten etuna. Tästä syystä lapsilisän katsotaan kuuluvan kaikille lapsille vanhempien tulotasosta riippumatta.

Lapsilisät Suomessa ovat saman suuruisia kaikille, koska tämän katsotaan tarjoavan kaikille lapsille samat lähtökohdat elämään vanhempien tulotasosta riippumatta.

Lapsilisän tarkoitus on myös tasoittaa lapsesta aiheutuvia lisäkustannuksia, jotta perheen talous ei kärsi liikaa lapsen takia.

Lapsilisän suuruus

Lapsilisän määrään vaikuttaa lapsien määrä. Jokaisesta huoltajan luona asuvasta lapsesta maksetaan aina hiukan korkeampaa lapsilisää aina viidenteen lapseen asti.

Lapsilisän suuruus riippuu myös siitä, onko lapsella molemmat huoltajat vai vain yksi huoltaja. Yksinhuoltajan on mahdollista saada lapsilisään korotus.

Lue myös: Halpa ruoka – Säästövinkit halvempaan ruokailuun

Lapsilisä 2024

Lapsilisän määrä vaihtelee jonkin verran vuosittain, mutta vuonna 2024 yhdestä lapsesta saatava lapsilisä on 94,88 €. Lisäksi lapsilisät vuonna 2024 sisälsivät korotuksen alle 3-vuotiaille lapsille.

Lapsilisän määrä vuonna 2024

  • Yhdestä lapsesta 94,88 €
  • Toisesta lapsesta 104,84 €
  • Kolmannesta lapsesta 133,79 €
  • Neljännestä lapsesta 173,24 €
  • Viidennestä (ja kaikista seuraavista) 192,69 €

1.4.2024 voimaan astunut laki määräsi, että alle 3-vuotiaille lapsilisän määrä on 26 € normaalia lapsilisää suurempi.

Korotettu lapsilisä yksinhuoltajille

Alle 3-vuotiaiden korotettu lapsilisä ei ole ainoa poikkeus tavalliseen lapsilisän määrään. Korotettua lapsilisää saavat myös yksinhuoltajat.

Lapsilisän yksinhuoltajakorotus maksetaan jokaisesta lapsesta erikseen. Lapsilisän yksinhuoltajakorotusta voi hakea, jos et ole avo- tai avioliitossa tai olette muuttaneet entisen puolisosi kanssa pysyvästi eri osoitteisiin.

Lapsilisän yksinhuoltajakorotuksen saa, vaikka teillä olisi yhteishuoltajuus. Korotettua lapsilisää aletaan maksamaan muutosta seuraavan kuukauden alusta. Vuonna 2024 lapsilisän yksinhuoltajakorotus on 73 € kuukaudessa.

Katso myös: 50 säästövinkkiä

Lapsilisän maksupäivä

Lapsilisän maksupäivä on normaalisti jokaisen kuun 26. päivä. Jos lapsilisän maksupäivä osuu pyhäpäivälle, viikonlopulle tai näiden jälkeiselle maanantaille, maksetaan se jo edellisenä pankkipäivänä.

Lapsilisän maksupäivät vuonna 2024 ovat:

26.1.2024
23.2.2024
26.3.2024
26.4.2024
24.5.2024
26.6.2024
26.7.2024
23.8.2024
26.9.2024
25.10.2024
26.11.2024
20.12.2024

Jos sinulle on tärkeää tietää milloin lapsilisä maksetaan, kannattaa nämä päivämäärät kirjata oman kalenteriin. Tänä vuonna 5 lapsilisän maksupäivää poikkeavat normaaleista maksupäivistä.

Milloin lapsilisä loppuu?

Lapsilisää maksetaan kuukausittain siihen asti, että lapsi joko täyttää 17 vuotta, muuttaa ulkomaille tai alkaa saada työkyvyttömyyseläkettä.

Mikäli ulkomaille muutto on tilapäistä ja se täyttää tietyt ehdot, voidaan lapsilisän maksamista jatkaa. Jos muutto ulkomaille on pysyvää, kannattaa lapsilisästä olla yhteydessä Kelaan, jotta saat varman tiedon siitä, milloin lapsilisä loppuu.

Tutustu: Lainojen yhdistäminen

Lapsilisän hakeminen

Lapsilisää haetaan Kelan nettisivuilta ja hakeminen on vanhemman vastuulla. Lapsilisän hakeminen kannattaa tehdä ajoissa, koska sitä voidaan maksaa takautuvasti vain 6 kuukauden ajalta.

Voit hoitaa lapsilisän hakemisen jo ennen lapsen syntymää, jolloin päätös siitä tulee sinulle lapsen syntymän jälkeen.

Lapsilisän hakeminen kannattaa hoitaa siis samalla, kun haet vanhempainpäivärahaa. Näin asia ei pääse unohtumaan ja varmistat, että lapsesi saa hänelle kuuluvat tuet heti syntymästä lähtien.

Lapsilisien sijoittaminen herättää keskustelua

Lapsilisän verotus eroaa useista muista eduista siten, että se on veroton etu. Tämä tarkoittaa, että kaikki huoltajat saavat lapsilisän tililleen saman suuruisena omista tuloistaan riippumatta. Lapsilisän verotuksen takia sen määrä on sama niin pieni- kuin suurituloisillekin perheille.

Lapsilisien sijoittaminen tarkoittaa, että lapsilisät laitetaan esimerkiksi rahastoihin kasvamaan, kunnes lapsi täyttää esimerkiksi 18 vuotta. Tällöin lapsilisistä kertyy nuorelle aikuiselle jo hyvän kokoinen summa.

Lapsilisien sijoittamisesta on herännyt keskustelua, koska toisten mielestä lisiä ei tulisi maksaa kaikille. Lapsilisien mennessä rahastoihin eivät ne ole kattamassa lapsen kuluja, johon lapsilisät on alun perin tarkoitettu. Tästä syystä useat kritisoivat lapsilisien tarpeellisuutta hyvätuloisille perheille.

Toisaalta on argumentoitu, että jokaisessa perheessä tulisi itse voida päättää, millä tavalla lapsilisä käytetään lapsen eduksi. Nuorelle aikuiselle sijoitetut lapsilisät voivat tarjota tärkeän pesämunan aikuisuuden partaalla.

Ylimääräinen lapsilisä lapsiperheiden tueksi

Lapsilisän määrä on säilynyt pitkään tasaisena joulukuuta 2022 lukuun ottamatta. Joulukuussa 2022 maksettiin ylimääräinen lapsilisä, mikä tarkoitti, että perheille tuli joulukuussa lapsilisä tuplana. Ylimääräinen lapsilisä maksettiin lapsiperheiden ostovoiman parantamiseksi.

Suomessa on jo pitkään ollut syntyvyys laskussa ja lapsilisän kasvattamista on palloteltu myös tämän asian näkökulmasta. Nähtäväksi jää, saadaanko lapsilisä tuplana tulevaisuudessa tai keksitäänkö lapsiperheiden tukemiseksi ja syntyvyyden nostamiseksi muita keinoja.

Jos lapsilisä maksettaisiin tuplana, olisi se jo merkittävä muutos lapsiperheiden tukiin. Sen suoria vaikutuksista syntyvyyteen on kuitenkin vaikea arvioida etukäteen.

Lue myös aiheesta: Lainan uudelleenrahoitus

Usein kysytyt kysymykset

Milloin lapsilisä maksetaan?

Lapsilisä maksetaan normaalisti kuukauden 26. päivänä. Viikonlopun, pyhäpäivän tai näiden jälkeisen maanantain osuessa maksupäiväksi lapsilisä maksetaan jo edellisenä pankkipäivänä.

Kuka on oikeutettu lapsilisään?

Kela maksaa lapsilisää kaikista Suomessa asuvista lapsista, jotka ovat alle 17-vuotiaita ja kuuluvat Suomen sosiaaliturvaan.

Toni Karinko
Päivitetty: 2024-03-21
Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 70 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää