Mitä tarkoittaa lainan vakuus?

Lainan vakuus tarkoittaa sitä, että lainantarjoaja vaatii pantiksi lainaa vastaan jotain reaalivakuuksia. Nämä vakuudet voivat olla esimerkiksi asuntoja, autoja tai vaikkapa arvopapereita. Lainan vakuuksien tarkoituksena on vähentää lainanantajan riskiä lainan takaisinmaksusta. Jos velallinen jostain syystä joutuu maksuvaikeuksiin, on pankilla oikeus tietyillä ehdoilla realisoida vakuus myyällä ja saada näin takaisin ainakin osa lainatuista rahoista. Kun lainanottajalla on käytössä vakuuksia, joilla on arvoa lainantarjoajan silmissä, hänellä on mahdollisuus saada lainaa paremmilla ehdoilla ja edullisemmin, kuin jos hänellä ei olisi tarjota lainalle vakuuksia.

Tarvittava lainan vakuuden määrä on aina suhteessa lainattuun summaan. Pankki määrittelee vakuudelle arvon ja esimerkiksi asunnon arvosta hyväksytään lainan vakuudeksi yleensä 70 prosenttia sen ostohinnasta. Kun lainan vakuudeksi asetetaan muuta reaaliomaisuutta on sen arvon arvioiminen aina tapauskohtaista.

Lainahakemus

Hae lainaa ilman vakuuksia

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa.. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.

Lainaa ilman vakuuksia

Jos lainanhakijalla ei löydy vakuudeksi kelpaavaa omaisuutta, nousee vaihtoehdoksi vakuudeton laina. Lainaa ilman vakuutta on nykyään tarjolla todella monilla pankeilla ja luottolaitoksilla. Vakuudettoman lainan koroissa ja kuluissa on suuria eroja ja tämän vuoksi lainan kilpailuttaminen on vakuudettomissa lainoissa todella tärkeää.

Vakuudettomat lainat ovat pankille riskipitoisempia ja sen vuoksi niiden korko on myös yleensä vakuudellista lainaa korkeampi. Vakuudettomien lainojen hakeminen ja nostaminen on huomattavasti nopeampaa ja helpompaa, koska vakuuksien arviointia ei tarvita, vaan lainapäätös tehdään henkilökohtaisen riskiarvion perusteella, joka perustuu tietoihin hakijan tuloista ja menoista sekä maksuhistoriasta.

Kilpailuta vakuudettomat lainat Rahalaitoksella nyt ja säästä lainakustannuksissa!

Vakuudellinen laina

Laina vakuudeksi käytettävää omaisuutta kutsutaan reaalivakuudeksi. Nimi tulee siitä, että omaisuus voidaan tarvittaessa realisoida, jos velallinen joutuu vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin, eikä pysty maksamaan lainaa takaisin suunnitellusti.

Seuraavat omaisuuslajit ovat tyypillisiä, kun myönnetään lainaa vakuutta vastaan.

  • Omistusasunto
  • Muu kiinteistöomaisuus kuten kesämökki tai maa- tai metsäomaisuus
  • Sijoitusomaisuus kuten osakkeet tai sijoitusrahasto-osuudet.

Kun sinulle myönnetään autorahoitus, on lainan vakuutena usein auto. Auto ei kelpaa yleensä muutoin luoton vakuudeksi. Lainan vakuudeksi halutuista ajoneuvoista ja muista irtaimistosta voi neuvotella pankin kanssa, mutta pankilla on oikeus päättää mitä hyväksytään vakuudeksi.

Voit lukea lisää aiheesta sivultamme vakuudellinen laina.

Henkilötakaus lainan vakuutena

Lainan vakuutena voidaan käyttää myös henkilötakausta. Usein asuntoa ostettaessa tarvitaan lainan lisävakuus, jos asunnosta saatava vakuus ja säästöt eivät riitä koko lainan vakuudeksi. Tällöin kyseeseen voi tulla henkilökohtainen lainan takaus, jolloin esimerkiksi vanhemmat takaavat henkilötakauksella lapsensa lainaa. Henkilötakauksen antaja sitoutuu maksamaan lainanhakijan velan pois, jos hän ei itse siihen pysty.

Henkilötakauksessa on yleistä lainan vakuuden vapauttaminen siinä vaiheessa, kun lainaa on maksettu niin paljon, että reaalivakuudet riittävät varmasti lainan takaisinmaksuun. Pankit hyväksyvät henkilötakauksen lainan vakuudeksi vain tietyissä tilanteissa ja pitävät reaalivakuuksia ensisijaisena vaihtoehtona.

Asunto lainan vakuutena

Yleisin Suomessa lainan vakuutena käytettävä omaisuus on oma asunto.  Ostettaessa uutta asuntoa pankkien asuntolainat vaativat vakuudeksi yleensä 70 prosenttia sen arvosta.  Asuntolainan vakuudet ovat usein tarkassa syynissä pankeissa, koska suuremmissa lainoissa pankilla on suurin riski tappioihin. Lainan vakuutena olevan asunnon myynti onkin tarkkaa puuhaa ja siitä kannattaa aina puhua pankin kanssa ennen kuin ryhtyy myymään asuntoa.

Siinä vaiheessa kuin asuntolaina on pienempi kuin asunnon arvo voidaan asuntoa käyttää lainan vakuutena myös muissa lainoissa. Tällöin lainan vakuutena olevan pantin käytöstä pitää myös aina sopia pankin kanssa.

Lainaa ilman vakuuksia

Jos lainanhakijalla ei löydy vakuudeksi kelpaavaa omaisuutta, nousee vaihtoehdoksi vakuudeton laina. Lainaa ilman vakuutta on nykyään tarjolla todella monilla pankeilla ja luottolaitoksilla. Vakuudettoman lainan koroissa ja kuluissa on suuria eroja ja tämän vuoksi lainan kilpailuttaminen on vakuudettomissa lainoissa todella tärkeää.

Vakuudettomat lainat ovat pankille riskipitoisempia ja sen vuoksi niiden korko on myös yleensä vakuudellista lainaa korkeampi. Vakuudettomien lainojen hakeminen ja nostaminen on huomattavasti nopeampaa ja helpompaa, koska vakuuksien arviointia ei tarvita, vaan lainapäätös tehdään henkilökohtaisen riskiarvion perusteella, joka perustuu tietoihin hakijan tuloista ja menoista sekä maksuhistoriasta.

Kilpailuta pankit ja hae Rahalaitokselta vakuudetonta lainaa heti.

Toni Karinko
Päivitetty: 2023-02-17

Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Lainan vakuus ei ole esteenä, mutta kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla ainakin 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee ainakin 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea 500 €:sta aina 60 000 € asti vakuudetonta lainaa.

Maksuhistoria:

Sinulla ei tule olla maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää