Identiteettivarkaus – miten voin suojautua?

Identiteetin suojaaminen on tullut yhä tärkeämmäksi yhteiskunnan digitalisoitumisen myötä. Vastaan tulee yhä enemmän kokemuksia identiteettivarkaudesta ja melkein kuka tahansa voi joutua identiteettivarkauden uhriksi. Identiteettivarkauden seuraukset ovat usein työlästä korjata eikä identiteettivarkauden ennaltaehkäiseminen ole helppoa, mutta jotain asialle voi tehdä.

Mikä on identiteettivarkaus?

Identiteettivarkaus rikoslain kannalta on säädetty rangaistavaksi teoksi rikoslain 38 luvussa, jossa käsitellään tieto- ja viestintärikoksia. Identiteettivarkaudessa rikoksentekijä käyttää luvattomasti toisen henkilötietoja, tunnistamistietoja tai muuta vastaavaa yksilöivää tietoa erehdyttääkseen kolmatta osapuolta ja aiheuttaa tietojen omistajalle taloudellista vahinkoa tai muuta merkittävää haittaa.

Useimmiten identiteettivarkauden avulla hankittuja toisen ihmisen henkilötietoja käytetään esimerkiksi ostosten tekemiseen tai lainan ottamiseen niin, että lasku jää tai yritetään saada jäämään identiteettivarkauden uhrin maksettavaksi. Identiteettivarkaudesta voi olla kyse myös, kun toinen henkilö esiintyy toisen henkilön tiedoilla esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja tästä aiheutuu tietojen omistajalle konkreettista haittaa.

Väärien henkilötietojen käyttö on petos ja aina rangaistava teko. Identiteettivarkaus kannattaa aina ilmoittaa heti poliisille, kun epäilet joutuneesi varkauden uhriksi.

Rikolliset keräävät henkilötietoja, joita tarvitaan identiteettivarkaudessa tietomurtojen, netin tietovuotojen tai esimerkiksi tietojenkalastelun avulla. Identiteettivarkaudet Suomessa ovat yleistyneet viime vuosina ja moni on saanut huijauspuheluita, joissa on yritetty saada henkilö luovuttamaan omia henkilötietojaan. Myös suuret julkisuuteenkin päätyneet tietomurrot ovat saaneet monet pohtimaan, millaista vahinkoa varastetuilla henkilötiedoilla voi saada aikaan ja miten identiteettivarkauden uhriksi joutumisen voisi välttää.

Miten toimia, jos identiteettivarkaus osuu kohdalle?

Useinkaan ei tule etukäteen mietittyä, mitä tehdä. jos identiteettivarkaus osuu omalle kohdalle. identiteetin väärinkäyttötilanteita on erilaisia ja tässä lyhyt muistilista yleisimpiin tilanteisiin.

Jos henkilötietoja käytetään väärin petostarkoituksissa

 • Kerää todisteita (esimerkiksi tilausvahvistukset ja muut dokumentit), ota yhteyttä poliisiin ja tee identiteettivarkaudesta rikosilmoitus.
 • Jos sinulla on identiteettivakuutus, tee vahinkoilmoitus vakuutusyhtiölle.
 • Varmista osoitetietojesi oikeellisuus Digi- ja väestötietovirastolta ja Postilta ja oikaise tarvittaessa virheelliset tiedot.
 • Ota yhteyttä petoksen kohteena oleviin organisaatioihin (esimerkiksi kauppiaisiin, joilta varastetulla henkilötiedolla on tehty ostoksia) ja tee reklamaatiot tilauksista.
 • Tee tarvittaessa Oma luottokielto Asiakastieto Oy:lle ja Omaehtoinen luottokielto Dun & Bradstreet Finland Oy:lle (ent. Bisnode).

Jos henkilötietoja käytetään väärin kiusaamis- tai häirintätarkoituksissa

 • Pyydä valeprofiilien tai valheellisten viestien poistoa sosiaalisen median palveluista, internetin hakukoneista ja muista palveluista sekä rekistereistä.
 • Kerää todisteita (esimerkiksi ruutukaappauksia), ota yhteyttä poliisiin ja tee rikosilmoitus.
 • Jos sinulla on identiteettivakuutus, tee vahinkoilmoitus vakuutusyhtiölle.
 • Varmista osoitetietojesi oikeellisuus Digi- ja väestötietovirastolta ja Postilta sekä korjaa tarvittaessa osoitetietosi.
 • Vaihda salasanasi, jos tileillesi sosiaalisen median palveluissa tai muissa verkkopalveluissa on tunkeuduttu.
 • Ota verkkopalveluissa mahdollisuuksien mukaan käyttöön kaksivaiheinen/vahva tunnistautuminen.
 • Tarkasta, että salasanan palauttamiseen käytettävä sähköpostiosoite on oikea ja
 • Pyydä tarvittaessa palveluntarjoajalta apua tilisi palauttamiseksi.

Jos maksukorttitietoja käytetään väärin

 • Sulje maksukorttisi välittömästi sulkupalvelussa ja ilmoita väärinkäytöksistä pankillesi tai maksukorttiyhtiöllesi.
 • Jos sinulla on identiteettivakuutus, tee vahinkoilmoitus vakuutusyhtiölle.
 • Kerää tiedot luvattomista maksutapahtumista ja tee tarvittaessa rikosilmoitus poliisille
 • Tee luvattomista maksuista oikaisupyyntö maksukorttiyhtiöllesi
 • Jos luvaton maksu on tehty kolmannen osapuolen maksupalvelun kautta (esimerkiksi PayPal) tai verkkokaupan kautta, ota yhteyttä palvelun tarjoajaan, ilmoita asiasta ja vaadi maksun kumoamista

On ensiarvoisen tärkeää huolehtia maksukorttien väärinkäytön ilmoittamisesta nopeasti, sillä korttien väärinkäyttö voi johtaa jopa luottotietojen menettämiseen. Lue aiheesta tarkemmin kuinka saada luottotiedot takaisin -sivultamme.

Miten suojaudun ennalta identiteettivarkaudelta?

Identiteettivarkauden estäminen täysin on nykyään vaikeaa, mutta on hyviä keinoja ehkäistä identiteettivarkautta netissä toimimalla varovaisesti. Myös identiteettivakuutuksen ottaminen suojaa identiteettivarkaudelta ennaltaehkäisevästi ja auttaa myös mahdollisessa vahinkotilanteessa.

Tässä muutamia yksinkertaisia vinkkejä, jotka voivat auttaa identiteettivarkauden estämisessä:

 • Mieti aina tarkkaan, mille verkkosivulle annat henkilötietosi.
 • Älä jätä mitään salasanoja ja pin-koodeja sisältäviä tietoja niin, että ne voivat päätyä sivullisten saataville.
 • Varmista, että tileilläsi ja maksukorteillasi on käytössä nosto- ja maksurajat.
 • Seuraa tiliotteeltasi, ettei pankkitililläsi ja korttimaksuissasi ole asiattomia veloituksia.
 • Jos tunnet että sinulla on jostain syystä suuri riski joutua identiteettivarkauden uhriksi, voit tehdä tietojenluovutuskiellon Digi- ja väestötietovirastoon ja Trafiin. Varmista tässä tapauksessa, mitä haittoja kiellosta on arkielämän tilanteissa.
 • Varmista, että käyttämiesi verkkolaitteiden tietoturva on ajan tasalla. Ne on syytä päivittää säännöllisesti.
 • Älä heitä henkilötietojasi sisältäviä papereita lehtikeräykseen tai muualle, josta ne voivat päätyä vääriin käsiin.
 • Lukollinen postilaatikko estää ulkopuolisia tutkimasta postejasi.
 • Älä anna henkilötunnustasi tai muita henkilötietojasi tuntemattomille. Ole tarkkana, jos sinua lähestytään puhelimitse tai sähköpostilla ja sinulta pyydetään henkilötietoja. esimerkiksi puhelinmyyjät eivät tarvitse henkilötunnustasi. Myöskään pankin verkkotunnuksia ei koskaan kysytä puhelimitse.

Mitä seurauksia identiteettivarkaudella voi olla?

Identiteettivarkauden seuraukset voivat olla ikäviä. Pahimmillaan identiteettivarkauden uhriksi joutuneet vastaanottavat esimerkiksi verkkokauppaostoksiin ja lainoihin liittyviä perintäkirjeitä pitkään sen jälkeen, kun tekijä on tuomittu rangaistukseen identiteettivarkaudesta. Identiteettivarkauden uhria voidaan myös aiheetta epäillä rikoksesta sellaisen yhtiön nimissä, josta hän ei ole ikinä kuullutkaan. Luonnollisesti identiteettivarkauden uhriksi joutunut ei ole vastuussa omilla henkilötiedoillaan otetuista veloista tai sitoumuksista, vaan identiteettivarkauden tekijä vastaa henkilökohtaisesti tekemistään rikoksista. Tällöin pitää tietysti olla selvitettynä, että velat ja sitoumukset on aiheutettu toisen tekemällä rikoksella.

Nykyään rikolliset kalastelevat henkilötietoja aktiivisesti esimerkiksi sosiaalisesta mediasta tai sähköpostitilien kautta. Henkilötiedot voivat joutua vääriin käsiin myös tahallisten tai tahattomien tietovuotojen sekä erilaisten tietomurtojen yhteydessä.

Yksi sähköpostitili on usein liitettynä useisiin eri digitaalisiin palveluihin ja sovelluksiin, kuten Facebookiin, Twitteriin ja eri verkkokauppatileihin. Näihin palveluihin on monesti tallennettu maksukorttitiedot verkko-ostosten suorittamiseksi sekä muita henkilökohtaisia tietoja. On tärkeää käyttää eri palveluissa eri käyttäjätunnuksia ja salasanoja ja päivittää näitä aika ajoin. Näin ei identiteettivarkauden riski kasva niin suureksi kuin käytettäessä samoja ja helposti arvattavia salasanoja useissa paikoissa.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä on identiteetinvarkaus?

Identiteetinvarkaus tarkoittaa, että henkilön henkilöllisyys, luottotiedot ja/tai henkilötiedot on väärennetty tai väärinkäytetty laittoman hyödyn saamiseksi. Identiteettivarkaus on aina rikos.

Miten voin suojata itseäni identiteetinvarkaudelta?

Sinun tulisi aina olla varovainen, kun annat henkilötietojasi verkossa. Varmista, että annat tietoja vain luotettaville palveluntarjoajille ja että käytät vahvoja salasanoja. Lisäksi sinun tulisi tarkistaa luottotietosi säännöllisesti, jotta saat selville, onko sinulla mahdollisia merkkejä identiteetinvarkaudesta.

Minkälaisia ​​seurauksia identiteetinvarkaudesta voi olla?

Identiteetinvarkaudesta voi seurata taloudellisia menetyksiä, kuten luottokortin tai omaisuuden väärinkäyttöä. Henkilötietojen väärinkäyttö voi myös johtaa henkilötietojen väärentämiseen, minkä vuoksi internetin käyttäjän tulee olla aina tietoinen siitä, mitä henkilötietoja jaetaan ja kenelle.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos epäilen, että olen identiteetinvarkauden uhri?

Jos epäilet, että olet identiteetinvarkauden uhri, sinun tulee välittömästi ottaa yhteys luottokortin, pankin tai muun kyseessä olevan palveluntarjoajan kanssa. He voivat auttaa selvittämään ja poistamaan mahdolliset identiteetinvarkauksen aiheuttamat ongelmat.

Toni Karinko
Päivitetty: 2023-02-17

Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:
Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:
Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:
Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:
Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:
Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää