Säästötili apuna säästämiseen

LAINAHAKEMUS

Lainan hakeminen on maksutonta eikä se sido sinua mihinkään.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on NaN % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu 0 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 8,0 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100 € – 60000 €.

Säästötili on yksinkertainen ja turvallinen tapa säästämiseen. Säästötilille säästäminen auttaa varautumaan pahan päivän varalle tai vastaavasti säästämään tiettyä asiaa varten. Lue, miten valita paras säästötili ja miten hyödyntää sitä parhaalla tavalla.

 

 

Miten säästötili toimii?

Säästötili on säästämiseen tarkoitettu pankkitili. Sen ideana on, että voit laittaa säästötilille ylimääräistä rahaa säästöön ja se kerryttää usein normaalia pankkitiliä korkeampaa korkoa.

Säästötili eroaa usein normaalista pankkitilistä siten, että sieltä saa nostaa rahaa rajallisen määrän vuodessa ilman kuluja. Tämä myös kannustaa pitämään säästetyt rahat kauemmin tilillä.

Säästötilin ja käyttötilin erot

Säästötili ja käyttötili ovat pankkitilejä, joiden ominaisuuksissa ja käyttötarkoituksissa on eroja. Käyttötili on tarkoitettu jokapäiväisten raha-asioiden hoitamiseen, kun taas säästötilin tarkoituksena on pitkäaikainen säästäminen.

Käyttötilien korot ovat yleensä olemattomat säästötilien korkoihin verrattuna. Rahan käytettävyydessä on myös olennaisia eroja, koska säästötiliin liittyy usein nostorajoituksia. Käyttötililtä rahaa saa sen sijaan liikuteltua ilman rajoituksia.

Säästötilin rajoitukset

Rahan nostamista säästötililtä pyritään rajoittamaan. On yleistä, että säästötililtä voi nostaa rahaa ilman kuluja vain tietyn määrän vuodessa tai nostoon liittyy lisäkuluja. Tällä pankit ohjaavat pitkäaikaiseen säästämiseen.

Säästötiliä hankkiessa kannattaa miettiä, kuinka usein sinun tarvitsee nostaa rahaa säästötililtäsi. Ylimääräiset nostot voivat koitua kalliiksi, joten säästötili kannattaa valita sen mukaan, että ilmaisia nostoja on sinulle riittävä määrä.

Säästötilin avaaminen

Useimmissa suomalaisissa pankeissa säästötilin avaaminen on helppoa ja nopeaa. Se onnistuu yleensä suoraan verkkopankista muutamassa minuutissa.

Jos olet jo pankin asiakas, säästötilin saa avattua hyvinkin helposti oman verkkopankin kautta.

Mikäli avaat säästötiliä pankkiin, jossa et vielä ole asiakkaana, on prosessi hieman aikaavievämpi, koska sinun tulee ensin rekisteröityä pankin asiakkaaksi.

Paras talletuskorko säästötilille

Talletustilin korko maksetaan säästötilille vuosittain. Korkoprosentti voi vaihdella jonkin verran pankkien tarjoamien säästötilien välillä, joten talletustiliä valitessa kannattaa vertailla eri pankkien tarjoamia korkoprosentteja.

Paras talletuskorko säästötileille vaihtelee olemassa olevan korkotason mukaan ja viime aikoina säästötilien korot ovat nousseet jopa 3,5 % tienoille. Ajantasainen korkoprosentti kannattaa aina tarkistaa pankkien nettisivuilta.

Korkeakorkoinen säästötili

Paras säästötili ei automaattisesti ole se, jossa on paras talletuskorko. Korkoprosentin lisäksi vertailussa kannattaa ottaa huomioon, millaisia rajoituksia tai kustannuksia talletustili sisältää.

Korkeakorkoinen säästötili voi tuntua nopeasti katsottuna parhaalta vaihtoehdolta, mutta se ei välttämättä ole sitä. Tämä johtuu siitä, että korkeakorkoinen säästötili voi sisältää nostorajoitusten lisäksi avaamis- tai ylläpitokuluja.

Talletustilin korkea korkoprosentti on siis vain yksi olennaisista asioista säästötiliä valitessa.

Pankkien talletuskorot kannattaa vertailuttaa

Koska pankkien talletuskorot vaihtelevat pankkikohtaisesti, kannattaa niitä vertailla ennen sijoitustilin avaamista. Netistä löytyy useita nettisivuja, joiden avulla saat hyvän kuvan siitä, mikä talletustilin korko kussakin pankissa on.

Muista vertailua tehdessä, että pankkien talletuskorot eivät kerro todellista vuosituottoa sijoitustilillesi. Vähennä koroista ensin tilin mahdolliset kulut, jotta saat tilin todellisen vuosituoton.

Määräaikainen talletustili

Määräaikainen talletustili tarkoittaa tiettyyn aikaan sidottua säästötiliä, jossa sitoudut pitämään talletuksesi tilillä sovitun ajan. Tilillä on kiinteä korko koko talletusajan.

Määräaikaisella talletustilillä on usein vaatimuksena minimitalletus, joka voi vaihdella eri pankeilla muutamasta sadasta useampaan tuhanteen euroon. Siksi määräaikaistalletus sopii hyvin henkilöille, jotka ovat valmiita tallettamaan kerralla suuremman summan.

Tämä säästämismuoto on hyvä vaihtoehto, jos haluat saada säästöillesi varmaa tuottoa ja tiedät, ettet tarvitse varojasi käyttöön heti.

Kannattaako säästötili hankkia?

Säästötilin kannattavuus riippuu omista tuotto-odotuksistasi ja riskinsietokyvystäsi. Se on turvallinen ja riskitön tapa säästää ja säästötiliä pidetäänkin yhtenä markkinoiden turvallisimmista säästökohteista.

Sijoittamiselle tyypillistä on, että korkea tuotto vaatii korkeaa riskiä. Matalan riskin säästötili ei ole sijoitusmuodoista korkeatuottoisin, mutta riskit ovat muihin sijoituskohteisiin nähden hyvin pienet.

Muihin sijoituskohteisiin verrattuna tilisäästäminen tarjoaa myös helpon tavan päästä rahoihin käsiksi, koska usein säästötilin varat voi siirtää nopeastikin omalle käyttötilille.

Säästötili suojaa rahojasi inflaatiolta

Koska inflaatio syö rahan arvoa pitkällä aikavälillä, kannattaa ylimääräinen raha olla korottoman käyttötilin sijasta korollisella tilillä.

Inflaation seurauksena korottomalla pankkitilillä makaavan rahan ostovoima on vuoden päästä pienempi. Ylimääräisen rahan siirtäminen säästötilille auttaa säilyttämään rahan arvon, koska varoille saa inflaatiota ja korkomarkkinoita mukailevaa korkoa.

Samalla korkotilin varat hyötyvät korkoa korolle -ilmiöstä, jonka ansiosta korot kasvattavat joka vuosi säästötilillä olevaa summaa. Vuosi vuodelta pääoma kasvaa ja korkoa kertyy enemmän.

Säästötilin verotus

Säästötilin korkotuotot verotetaan lähdeveron mukaan. Jos verotusmaasi on Suomi, pankki kerää tuotoista ennakkoverot automaattisesti, joten säästötilin verotuksesta ei tarvitse huolehtia itse.

Pankkien talletussuoja Suomessa

Suomessa talletusten suojana toimii lakisääteinen talletussuojajärjestelmä, jota Rahoitusvakausvirasto hoitaa. Pankkien talletussuoja turvaa tilin varoja aina 100 000 euroon asti, jos talletuspankki ajautuu maksukyvyttömäksi.

Pankkien talletussuojan ansiosta sijoitustili on riskitön ja turvallinen säästötapa, eikä sinun tarvitse huolehtia rahojesi menettämisestä.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä säästötili maksaa?

Säästötilejä on olemassa sekä ilmaisia että maksullisia. Jotkin säästötilit perivät tilin avaamisesta avausmaksun ja joillain tileillä voi olla ylläpitokustannuksia. Jos olet avaamassa säästötiliä, tutustu tilin ehtoihin ja kuluihin aina etukäteen.

Millaista korkoa säästötileille maksetaan?

Säästötilin korko vaihtelee tilikohtaisesti. Eri pankeilla ja erilaisilla säästötileillä on eroavaisuuksia koroissa. Lisäksi korko vaihtelee korkomarkkinoiden kehityksen mukaan. Säästötilin ajantasaiset korot kannattaa aina tarkistaa pankkien nettisivuilta.

Toni Karinko
Päivitetty: 2024-03-07
Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 70 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää