Passin uusiminen

LAINAHAKEMUS

Lainan hakeminen on maksutonta eikä se sido sinua mihinkään.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa.. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.

Matkustaminen ulkomaille vaatii usein passin, joka on tärkeä matkustusasiakirja. Schengen-maiden välillä ei yleensä tarkisteta passia, mutta näissä maissa tulee kuitenkin olla hyväksyttävä ja voimassa oleva matkustusasiakirja mukana. Kyseisiä asiakirjoja ovat esimerkiksi passi tai uudenmallinen henkilökortti.

Koska passin voimassaoloaika on rajallinen, on se välttämätöntä uusia aika ajoin edellisen passin vanhetessa. Tässä artikkelissa tarkastelemme passin uusimista ja annamme sinulle tärkeitä tietoja, jotka auttavat sinua läpikäymään tämän prosessin sujuvasti.

Miksi passi täytyy uusia? 

Passin uusiminen on välttämätöntä sen vanhentuessa. Suomessa passit ovat nykyään voimassa 5 vuotta. Tällöin sinun on haettava uutta passia, sillä vanhentunut passi ei ole enää kelvollinen matkustusasiakirja.

Mikäli matkustat passilla, jonka voimassaoloaika on umpeutunut, tarvitset väliaikaisen passin. Väliaikaisella passilla matkakohdemaasi viranomaiset voivat todeta sinulla olevan ajan tasalla oleva matkustusasiakirja ja he päästävät sinut sisään maahan.

Muista myös, että joissakin maissa passin on oltava voimassa tietty määrä aikaa matkan jälkeen, jotta pääset maahan. Esimerkiksi joillakin mailla saattaa olla kolmen tai kuuden kuukauden sääntö, joka tarkoittaa, että passin on oltava voimassa vähintään niin monta kuukautta matkan jälkeen. Tämän vuoksi on suositeltavaa uusia passi hyvissä ajoin ennen sen vanhentumista, jotta vältetään mahdolliset ongelmat matkustettaessa.

Passihakemus – Hae passia näin

Tarkista passisi voimassaoloaika ja varmista, että tiedät milloin se vanhenee. On suositeltavaa aloittaa uusimisprosessi noin 6-9 kuukautta ennen passin vanhenemista, jotta sinulla on riittävästi aikaa käsitellä hakemus ja saada uusi passi ennen sen umpeutumista.

Kun olet aloittamassa passin uusimisen tee seuraavat toimenpiteet:

 1. Käy kuvattavana valokuvaamossa, joka lähettää passikuvasi poliisille.
 2. Täytä poliisin sähköisessä asiointipalvelussa oleva hakemus ja liitä mukaan valokuvaliikkeestä saamasi kuvatunnus
 3. Maksa hakemus
 4. Mikäli olet 18-30 vuotias mies, sinulla tulee olla todiste siitä, että asevelvollisuus ei ole esteenä passin myöntämiselle. Alle 18-vuotiailta vaaditaan huoltajien kirjallinen suostumus passia varten
 5. Odota valmiin passin toimitusta. Passi toimitetaan yleensä Matkahuollon tai alihankkijan toimipisteeseen

Passin uusiminen netissä

Passin voi nykyään uusia netissä eikä käyntiä poliisiasemalla joissakin tapauksissa tarvita. Hakemusta täyttäessäsi järjestelmä kertoo sinulle tuleeko sinun käydä poliisin lupapalvelupisteellä tunnistettavana.

Yleisimpiä syitä siihen, miksi sinulta vaadittaisiin käynti poliisin pisteellä on esimerkiksi jos olet vaihtanut nimeäsi edellisen passin jälkeen tai sinulta ei ole otettu sormenjälkiä yli 6 vuoteen.

Mikäli sinulta vaaditaan poliisilla käynti, muista varata aika poliisin sähköisessä asiointipalvelussa. Tämä säästää aikaasi, sillä hakemustasi ei käsitellä ennen kuin olet käynyt pisteellä. Muista ottaa mukaasi myös aiempi passi tai henkilökortti henkilöllisyyden todistamiseksi.

Lue aiheesta: Lainaa netistä

Passin hinta

Passin hinnat ovat seuraavat:

 • Passi 50 € / sähköisesti haettuna 44 €
 • Passi Suomen sotiin osallistuneille 25 € / sähköisesti haettuna 22 €
 • Passi pikatoimituksella 69 € / sähköisesti haettuna 63 €
 • Passi express-toimituksella 89 € / sähköisesti haettuna 83 €
 • Väliaikainen passi 85 €
 • Merimiespassi 65 € / sähköisesti haettuna 59 €

Passin uusimisen kesto

Passin uusiminen erityisesti kesän ruuhka-aikojen ulkopuolella on nopeaa. Passin käsittelyaika on yhden tai kaksi arkipäivää. Normaali toimitusaika passille on 10 arkipäivää. Noutopaikassa passia säilytetään kaksi viikkoa.

Passille on mahdollista saada myös pikatoimitus, jolloin puhutaan pikapassista. Pikapassin toimitus vie 2-4 arkipäivää poislukien tilauspäivä. Vielä nopeammalla express-toimituksella passi on mahdollista saada 0-2 arkipäivässä, mikäli valtakunnalliset päiväkiintiöt eivät ole täynnä. Väliaikainen passi sekä merimiespassi on mahdollista antaa heti mukaan, mikäli myöntöedellytykset kyseisille passeille täyttyvät.

Tarkemmin passin uusimisesta

Hakemuksen täyttäminen: Uusiessasi passia sinun tulee täyttää passihakemuslomake. Tämä lomake sisältää tärkeitä tietoja itsestäsi, kuten henkilötiedot, syntymäaika, kansalaisuus, osoite ja yhteystiedot. Hakemuksessa saatetaan myös pyytää muita tietoja, kuten aiempia passinumeroita.

Valokuvat: Passihakemuksen mukana tulee toimittaa valokuva, joka täyttää tiettyjä vaatimuksia. Yleisesti ottaen passivalokuvan tulee olla värillinen, kooltaan 45 mm x 35 mm, ja kasvot tulee näkyä selvästi ilman esteitä. Kuvassa tulee myös olla neutraali ilme. On suositeltavaa käyttää ammattilaisen ottamaa valokuvaa, jotta varmistetaan, että se täyttää kaikki vaatimukset.

Tarvittavat asiakirjat: Passin hakemuksen liitteenä tulee yleensä toimittaa joitakin asiakirjoja. Yleisimmin sinulta pyydetään näytettäväksi vanha passi, joka mitätöidään uuden myöntämisen yhteydessä sekä henkilöllisyystodistus (ajokortti tai kuvallinen henkilökortti).

Hakemuksen jättäminen: Passihakemuksen voi jättää paikalliseen passitoimistoon, vastaavalle viranomaiselle. Passin uusiminen netissä onnistuu myös ja on lisäksi edullisempi vaihtoehto.

Maksut: Passihakemuksesta peritään maksu. Maksun suuruus vaihtelee sen mukaan onko hakemus tehty sähköisesti ja kuinka nopean toimituksen tarvitset. Hintaan vaikuttaa myös se onko passi väliaikainen, onko kyseessä merimiespassi ja onko hakija Suomen sotiin osallistunut henkilö.

Käsittely- ja toimitusaika: Passihakemuksen käsittelyaika vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon passeja haetaan. Tavallisesti passien käsittelyaika on 1-2 arkipäivää. Toimitusaika passille on noin 10 arkipäivää. Toimituksen nopeutus on mahdollista lisämaksusta.

Väliaikainen passi: Mikäli passin myöntäminen nopeutetussa aikataulussa ei ole mahdollista, voidaan välttämättömistä syistä myöntää myös väliaikainen passi. Väliaikainen passi tulee hakea henkilökohtaisesti palvelupisteeltä. 

Väliaikaista passia varten sinulla tulee olla selvitys siitä, kuinka pitkäksi aikaa tarvitset asiakirjan ja miksi tarvitset sen. Huomaa, että kaikki valtiot eivät hyväksy väliaikaista passia matkustusasiakirjaksi.

Kokeile: Hae lainaa

Kadonnut passi – Toimi näin

Kadonnut passi on stressaava ja huolta herättävä tilanne. Siksi onkin tärkeää ryhtyä toimiin mahdollisimman nopeasti passin katoamisen jälkeen. Jos olet kadottanut passisi tai se on varastettu, tee ensimmäisenä siitä rikosilmoituksen poliisin verkkosivuilla tai toimipisteellä. Mikäli olet tapahtuma-aikaan ulkomailla tee ilmoitus Suomen edustustolle ulkoasiainhallinnon verkkosivuilla

Rikosilmoitus on tärkeä dokumentti, joka auttaa suojaamaan sinua mahdolliselta väärinkäytöltä ja identiteettivarkauksilta. Kerro poliisille yksityiskohtaisesti, missä ja milloin passi katosi.

Harkitse myös tekisitkö Oma luottokielto -merkinnän Suomen Asiakastieto Oy:n verkkosivuilla. Merkintä vähentää riskiä identiteettivarkauteen eikä passin anastajat voi hakea esimerkiksi luottoa sinuna. Huomaa kuitenkin että tällöin et voi itsekään hakea luottoa.

Kun olet tehnyt ilmoituksen, voit hakea uutta passia tavalliseen tyyliin poliisilta. Muista myös tarkkailla tilitapahtumiasi passin katoamisen jälkeen ja tee pankille oikaisupyyntö mikäli havaitset outoja tapahtumia tililläsi. Ilmoita myös näistä aina poliisille.

Muista aina uusia passisi ajoissa

Passin uusiminen on tärkeä prosessi, joka vaatii aikaa ja huolellisuutta. Aloita valmistautuminen hyvissä ajoin ennen passisi vanhentumista, jotta voit nauttia sujuvasta matkustuskokemuksesta ilman viivästyksiä tai ongelmia. 

Seuraa virallisia ohjeita ja tarkista ajantasaiset tiedot poliisin sivuilta, jotta voit suorittaa passin uusimisen onnistuneesti. Muista ajanvaraus toimipisteelle ja etsi tarvittavat dokumentit valmiiksi ennen hakemuksen tekoa ja toimisteellä käyntiä. Näillä ohjeilla vältät turhan stressin. Hyvää matkaa!

PS. Mikäli haluat uutta inspiraatiota matkakohteisiisi lue hyviä vinkkejä artikkelistamme autolla ulkomaille.

Usein kysytyt kysymykset

Milloin passi täytyy uusia?

Suomessa passi täytyy uusia viiden vuoden välein. Aloita passin uusiminen hyvissä ajoin, sillä erityisesti kesäisin ruuhka-aikana passin uusiminen voi kestää kauan.

Paljonko passin uusiminen maksaa?

Passin uusimisen hintaan vaikuttaa passin toimitusnopeus ja se, onko hakemus tehty verkossa. Tavallinen passin uusiminen maksaa 50 euroa. Passin uusiminen netissä maksaa 44 euroa.

Miten voin uusia passini?

Voit uusia passisi tekemällä hakemuksen joko poliisin palvelupisteellä tai sähköisesti poliisin verkkosivuilla. Muista käydä ensin ottamassa itsestäsi passikuva, sillä se liitetään mukaan hakemukseen.

Kuinka kauan passin uusiminen kestää?

Passihakemuksen käsittelyaika ruuhka-aikojen ulkopuolella on 1-2 arkipäivää. Tavallinen toimitus on 10 arkipäivää. Pikatoimituksella passi on mahdollista saada 2-4 arkipäivässä ja express-toimituksella 0-2 arkipäivässä.

Toni Karinko
Päivitetty: 2023-07-20
Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 70 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää