Ajokortti tuo vapautta ja vastuuta

LAINAHAKEMUS

Lainan hakeminen on maksutonta eikä se sido sinua mihinkään.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on NaN % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu 0 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 8,0 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100 € – 60000 €.

Ajokortti on vaatimus moottoriajoneuvon kuljettamiseen tiellä. Se tuo omistajalleen paljon vapautta, mutta samalla vastuuta liikenteessä liikkuessa. Ajokortin voi virallisesti suorittaa 18 vuotta täytettyään ja sen suorittamiseen liittyy tiettyjä ehtoja.

 

 

Ajokortin hinta

Ajokortin hintaan vaikuttaa ajokorttiluokka sekä suoritetaanko se autokoulussa vai opetusluvalla. Lisäksi ajokortin hinta vaihtelee paikkakunnasta ja autokoulusta riippuen.

Halvimmillaan B-ajokortin hinta voi olla alle 900 euroa ja kalleimmillaan yli 1 600 euroa. Autokoulussa hintaan sisältyy 8 teoriatuntia ja 24 ajotuntia (joihin sisältyy 2 simulaattoriajoa) ja oppimateriaalit.

Tämän lisäksi ajokortin hintaan pitää huomioida muut pakolliset kulut, joita ovat:

  • Ajokorttilupahakemus: sähköisesti 24 € tai paperisena 39 €
  • Ajokortin teoriakoe: 40 €
  • Ajokoe: 99 €
  • 2 kuvaa ajokorttiin: n. 15-20 €
  • Lääkärintodistus (yli 70-vuotiaille): alkaen 50 €

Minimissään näistä pakollisista kuluista kertyy 163 € autokoulun hinnan päälle. Mikäli ajokortin teoriakoe tai ajokoe ei mene läpi ensimmäisellä yrityksellä, tulee sinun maksaa niistä uudelleen.

Katso: Kulutusluotto – Kilpailuta ja vertaa maksutta

Ajokortin hinta opetusluvalla

Ajokortin hinta opetusluvalla yltää suunnilleen halvimpien autokoulujen hintaluokkaan. Opetusluvalla hankittavaan ajokorttiin sisältyy samat pakolliset kulut kuin autokoulussakin.

Tämän lisäksi opetuksesta aiheutuvia kuluja ovat:

  • Opetuslupahakemus: 36 €
  • Jarrupoljin, lisäpeili, kolmio ja näiden asennus: 200–300 €
  • Turvallisuuskoulutus EAS: 35–49 €
  • Riskientunnistamiskoulutus: 200–300 €
  • Polttoainekulut ajotunneista

Se, paljonko ajokortti maksaa opetusluvalla ja onko se kannattavaa, riippuu paljolti siitä, kuinka monta henkilöä samalla opetusluvalla voidaan opettaa. Mitä useampi oppilas opetusluvalla opetetaan, sitä halvemmaksi kokonaiskustannukset tippuvat.

Autokoulu vai opetuslupa?

Usean lapsen perheissä, joissa ajokortti hankitaan useammalle lapselle lyhyen ajan sisällä, voi ajokortin hinta opetusluvalla tulla kokonaisuudessaan huomattavasti halvemmaksi autokouluun verrattuna.

Vain yhtä lasta opettaessa opetuslupa ei välttämättä tuo huomattavaa säästöä. On kuitenkin hyvä muistaa, että autokoulussa jokainen ylimääräinen ajotunti maksaa lisää, kun taas opetusluvalla ajotunteja voidaan lisätä pelkän polttoaineen kustannuksella.

Näin ollen opetuslupa voi tuoda suurenkin säästön, mikäli oppilas tarvitsee enemmän ajotunteja.

Lue aiheesta: Kilpailuta autolaina maksutta

Ajokortin voimassaolo

Ajokortin voimassaolon pituus riippuu ajokorttiluokasta ja siitä, milloin ajokortti on hankittu. Vanhoissa ajokorteissa, jotka on hankittu ennen 19.3.2013, voi olla pidempiä voimassaoloaikoja, mutta sitä myöhemmin hankitut ajokortit ovat aina määräaikaisia.

Ajokortti on voimassa 15 vuotta kerrallaan, kun kyseessä on henkilöauto-, moottoripyörä-, mopoauto-, tai traktorikortti. Kuorma-autojen ja linja-autojen ajokortit ovat voimassa 5 vuotta kerrallaan.

Kun täytät 65 vuotta, saat ajokortin aina enintään 5 vuodeksi kerrallaan. 68-vuotiaasta alkaen ajokortti on voimassa enintään 2 vuotta kerrallaan. Uusi ajokortti voidaan tilata, kun ajokortin voimassaolo päättyy alle 6 kuukauden päästä.

Vuonna 2013 tulleen lakimuutoksen seurauksena kaikki vanhat ajokortit ovat voimassa enintään 18.1.2033 asti, vaikka ajokortin voimassaolo olisi merkitty kortissa tätä pidemmäksi.

Ajokortin uusiminen

Ajokortti tulee uusia, mikäli ajokortin voimassaoloaika lähenee loppuaan tai uusimiseen on jokin muu tarve.

Ajokortin uusiminen on mahdollista, mikäli vanha ajokortti katoaa, tuhoutuu, rikkoutuu tai se varastetaan. Lisäksi ajokortin uusiminen voi tapahtua ajo-oikeustietojen tai henkilötietojen takia, tai jos vanhanmallinen ajokortti halutaan muuttaa luottokortin kokoiseksi EU-ajokortiksi.

Henkilötietojen muuttuminen voi esimerkiksi tarkoittaa, että uusi ajokortti tarvitaan nimenmuutossyistä. Ajokortin uusiminen onnistuu Traficomin kautta sähköisesti ja uuden ajokortin saat postitse reilussa viikossa.

Tutustu: Lainaa 60 000 euroa ilman vakuuksia

Ajokortin lääkärintarkastus

Ajokortin uusiminen vaatii lääkärintarkastuksen vain tiettyjen ehtojen täyttyessä. Henkilöauton ajokortin uusiminen vaatii lääkärintarkastuksen silloin, kun olet täyttänyt 70 vuotta ja olet uusimassa ajokorttiasi sen voimassaoloajan päättyessä.

Kuorma-auton ja linja-auton kuljettajien sen sijaan tulee tehdä lääkärintarkastus 50 vuotta täyttäessään ja siitä viiden vuoden välein aina 65-vuotiaaksi asti.

Ajokortin toimitusaika

Ajokortin toimitusaika on uutta korttia tilatessa noin kuusi arkipäivää. Vaikka ajokortin pitäisikin saapua muutamassa viikossa, kannattaa huomioida mahdolliset pyhäpäivät, jotka voivat viivästyttää kortin saapumista.

Katso myös: Lainalaskuri – Laske lainasi kulut ja korot

Miten saada ajokortti 17-vuotiaana?

Traficomin myöntämällä poikkeusluvalla hakijalle voidaan myöntää ajokortti jo 17-vuotiaana. Päteviä syitä voivat olla työssäkäyntiin, työharjoitteluun tai opiskeluun vaadittavien matkojen tekeminen alueilla, joilla on pitkät etäisyydet, heikot julkiset yhteydet tai muista syistä vaikea kulkea.

Muita syitä saada ajokortti 17-vuotiaana on yllättävät muutokset perheen sisällä tai perheen toimeentulon turvaaminen ja välttämättömien asioiden hoitaminen.

Ajokortin katoaminen – ilmoita kadonnut ajokortti aina poliisille

Kadonnut ajokortti täytyy aina ilmoittaa poliisille väärinkäytösten ehkäisemiseksi. Vaikka ajokortti ei olekaan virallinen henkilötodistus, on henkilötietojesi joutuminen vääriin käsiin aina riski.

Voit ilmoittaa ajokortin katoamisen sähköisen rikosilmoituksen kautta tai käymällä poliisiasemalla. Tämän seurauksena kadonnut ajokortti etsintäkuulutetaan Suomessa ja ulkomailla.

Tässä yhteydessä kannattaa hankkia samantien uusi ajokortti kadonneen tilalle. Ajaessasi sinulla tulee aina olla ajokortti mukanasi, joten uusi ajokortti kannattaa hankkia heti, kun huomaat ajokortin katoamisen.

Uusi ajokortti kadonneen tilalle voidaan hankkia tekemällä hakemus Traficomin sivuilla.

Lue lisää: Kilpailuta autorahoitus nopeasti ja maksutta

Usein kysytyt kysymykset

Mitä B-ajokortilla saa ajaa?

B-ajokortilla saa ajaa henkilöautoa, jonka kokonaismassa on enintään 3 500 kg ja jossa voi matkustaa enintään 8 henkilöä. Sillä saa myös ajaa ajoneuvoyhdistelmää, jonka hinattava osuus on enintään 750 kg tai kun ajoneuvoyhdistelmä on enintään 3 500 kg. B-ajokortti sisältää ajo-oikeuden AM/120-, AM/121- ja T-luokkiin.

Kauanko ajokortti on voimassa?

19.1.2013 jälkeen myönnetyt henkilöautojen, moottoripyörien, mopojen, mopoautojen ja traktorien ajokortit ovat voimassa 15 vuotta kerrallaan. 65 vuotta täyttäessä ajokortti on voimassa 5 vuotta ja 68 vuoden jälkeen 2 vuotta kerrallaan. Kuorma- ja linja-autoille voimassaoloaika on 5 vuotta 68-vuotiaaksi asti, jolloin se muuttuu 2 vuodeksi.

Toni Karinko
Päivitetty: 2024-03-14
Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 70 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää