Credit vai debit: Eroavaisuudet, hyödyt ja riskit

LAINAHAKEMUS

Lainan hakeminen on maksutonta eikä se sido sinua mihinkään.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.

Raha-asioiden hoitaminen on tärkeä osa jokapäiväistä elämäämme. Maksaessamme ostoksia tai suorittaessamme muita maksutapahtumia, meidän on päätettävä, käytämmekö ostotapahtumassa luottokorttia (credit) vai pankkikorttia (debit). 

Credit- ja debit-kortit ovat yleisiä maksuvälineitä, mutta niissä on eroavaisuuksia. On hyvä ymmärtää nämä erot sekä kummakin kortin hyödyt ja riskit. Vain näin voit olla varma siitä, kumpaa korttityyppiä kannattaa milloinkin käyttää.

Kumpi on luotto credit vai debit? – Tiedä korttien eroavaisuudet

Moni saattaa toisinaan ihmetellä onko se luotto credit vai debit. Lyhykäisyydessään vastaus on se, että credit tarkoittaa suomeksi luottoa. Kyseessä on siis luottokortti. Debit puolestaan tarkoittaa veloitusta. Kyseessä on siis pankkikortti.

Credit- ja debit-kortit eroavat toisistaan lähinnä siis siinä, kuinka ne vaikuttavat rahavirtoihin. Debit-kortti liittyy suoraan pankkitiliisi, jolloin maksu veloitetaan välittömästi tililtäsi. Toisin sanoen, kun käytät debit-korttia, sinulla tulee vähintään ostettavan tuotteen tai palvelun verran varoja tililläsi, jotta voit tehdä maksun.

Entä miten credit toimii? Credit-kortti on luottokortti, jolla tehtyjä ostoksia ei veloiteta välittömästi pankkitililtäsi. Sen sijaan kyseessä on luottokorttiyhtiön myöntämä luotto, joka laskutetaan sinulta tiettynä ajanjaksona.  Creditin avulla voit siis tehdä ostoksia ja maksaa ne myöhemmin, yleensä kuukausittain minimimaksuna tai kokonaan ilman lisäkuluja, jos maksat laskun eräpäivään mennessä.

Debit suomeksi – Mitä tarkoittaa debit?

Debit tarkoittaa veloitusta. Yleisimmin termistä puhutaan perinteisisten pankkikorttien yhteydessä, joissa myös nykyään usein lukee debit. Debit kortilla maksettaessa ostotapahtumaan käytetyt varat veloitetaan suoraan tililtäsi

Debit kortin hyödyt

Debit-kortin käyttöön liittyy useita hyötyjä. Ensinnäkin, kun käytät debit-korttia, maksat ostoksesi välittömästi, mikä auttaa sinua hallitsemaan paremmin budjettiasi. Koska voit maksaa vain sen summan mitä tililtäsi löytyy, et pääse velkaantumaan.

Debit-kortti myös vähentää riskiä varkauksista tai petoksista, koska kortti on liitetty suoraan pankkitiliisi eikä vaadi luottorajaa. Vaikka korttisi joutuisi pitkäkyntisen käsiin, ei hän voi ostaa luotolle mitään. Lisäksi nykyaikana on kannattava asettaa kortille esimerkiksi kertanosto ja kertamaksurajat, joita ei voi vuorokauden aikana ylittää. Tämä on tehtävissä kätevästi nettipankissa ja rajojen muutokset tulevat voimaan välittömästi.

Debit kortin riskit

Debit-kortin käyttöön liittyy joitakin riskejä. Jos korttisi joutuu väärin käytetyksi tai varastetuksi, varat voivat kadota välittömästi tililtäsi, ja sinun täytyy selvittää asian pankkisi kanssa palauttaaksesi rahasi. Tämä voi jossain tapauksissa johtaa siihen, että varastettuja rahoja ei välttämättä voida palauttaa.

Debit-korttia käyttäessäsi sinun on myös tärkeää seurata tarkasti tilin saldoa ja varmistaa, että sinulla on riittävästi varoja suorittaa maksuja. Mikäli esimerkiksi ruokaostoksilla kassapääte ei hyväksy maksusuoritustasi, on edessä epämukava tilanne. Tällöin joudut selvittämään kuinka paljon tuotteita sinun tulee jättää ostamatta, jotta tilin varat riittävät ostoksiin.

Katso myös: Joustoluotto

Credit suomeksi – Mitä tarkoittaa credit?

Credit taas tarkoittaa luottoa. Kaikki luottokortit, pankkikortit luotto-ominaisuudella sekä yhdistelmäkortit ovat credit kortteja (englanniksi credit card).

Credit kortin hyödyt

Credit-kortilla on myös etuja. Se tarjoaa joustavuutta maksuihin ja voit tehdä suurempia ostoksia tai selvitä odottamattomista kuluista heti, vaikka sinulla ei olisi riittävästi varoja pankkitililläsi. Jotkut pankit tarjoavat credit-kortteihinsa myös korotonta maksuaikaa enemmän kuin kuukauden.

Lisäksi luottokortit tarjoavat usein palkinto-ohjelmia, kuten matkustusbonuksia, Mastercard matkavakuutus, cashback-tarjouksia tai alennuksia, jotka tuovat lisäetuja käyttäjilleen. Luottokortti tarjoaa myös turvaa kuluttajansuojan kautta, jolloin voit mahdollisesti hakea takaisinmaksua, jos tekemääsi ostokseen liittyy ongelmia tai petoksia.

Credit kortin riskit

Credit-kortti voi aiheuttaa velkaantumisen riskin. Jos et maksa laskuasi kokonaisuudessaan eräpäivään mennessä, joudut maksamaan korkoa ja muita lisämaksuja. Jos et ole varovainen, voit helposti ajautua syvemmälle velkakierteeseen. Lisäksi houkutus tehdä impulssiostoksia tai ylittää oma budjetti voi olla suurempi luottokortin kanssa.

Luottokortin tai luotto-ominaisuuden sisältävän pankkikortin kanssa tuleekin noudattaa varovaisuutta. Mikäli ajaudut velkakierteeseen on syytä miettiä luotto-ominaisuudesta luopumisesta. Velat, joita ei makseta määräaikaan mennessä voivat johtaa maksuhäiriömerkintöihin. Tällöin rahallisten sopimusten saaminen jatkossa hankaloituu.

Credit ja debit ulkomailla – onko käyttö mahdollista?

Suomalainen voi yleensä käyttää sekä credit- että debit-korttia ulkomailla. Suurimmalla osalla ihmisistä löytyy kansainväliset Visa tai Mastercard kortit, joita voidaan yleensä käyttää suurimmassa osassa maailman kaupoista, ravintoloista ja muista liikkeistä, joissa korttimaksu on mahdollista.

Debit-kortin käyttö ulkomailla voi olla samanlaista kuin Suomessa. Voit suorittaa maksuja pankkikortillasi ja käyttää sitä myös ulkomaisten pankkiautomaattien nostoihin. On tärkeää varmistaa, että korttisi on kansainvälisesti hyväksytty, ja voit tehdä tämän tarkistamalla kortin takapuolelta löytyvät Visa, Mastercard, Maestro tai muut vastaavat tunnisteet.

Credit-korttia voi yleensä käyttää laajemmin ulkomailla. Luottokortit, kuten Visa ja Mastercard, hyväksytään yleisesti kansainvälisesti ja tarjoavat laajemman hyväksyntäverkoston kuin pelkät pankkikortit. 

Näin voit tehdä ostoksia, varata hotelleja ja vuokrata autoja credit-kortillasi ulkomailla. On kuitenkin hyvä varmistaa, että korttisi on käytettävissä myös ulkomaanmatkoilla ja että sinulla on tietoa mahdollisista valuutanvaihto- ja käteisnostomaksuista.

Mikäli olet epäilevän oman korttisi toimimattomuudesta, kannattaa ennen matkaa ottaa yhteyttä omaan pankkiin tai kortinmyöntäjään ja ilmoittaa matkakohteesta ja -ajoista, ja varmistaa kortin toimivuus kohteessa.

Milloin kannattaa käyttää credit ja milloin debit korttia?

On tärkeää arvioida ostotapahtuma sekä oma rahatilanteesi ennen kuin päätät käyttää credit- tai debit-korttia. Debit-kortti on hyvä valinta, kun haluat pitää kulut kurissa ja varmistaa, että maksat vain sen, minkä sinulla on. Se sopii hyvin budjetin hallintaan ja päivittäisiin ostoksiin.

Credit-kortti voi olla hyödyllinen, kun tarvitset joustavuutta maksuihin ja mahdollisuuden tehdä suurempia ostoksia tai matkoja. Jos sinulla on riittävästi itsekuria ja pystyt maksamaan laskut ajoissa, voit hyödyntää luottokortin tarjoamia etuja, kuten palkinto-ohjelmia. Kuitenkin jos olet altis ylittämään budjettisi tai velkaantumaan, on parempi pysytellä debit-kortin käytössä.

Lopuksi, sekä credit- että debit-korteilla on omat hyötyjä ja riskinsä. Ymmärtämällä niiden eroavaisuudet ja arvioimalla henkilökohtaisia taloudellisia tarpeita, voit tehdä tietoisen päätöksen siitä, kumpaa korttityyppiä käytät eri tilanteissa. Olipa valintasi credit tai debit, tärkeintä on käyttää korttia vastuullisesti ja pitää huoli taloudellisesta hyvinvoinnistasi.

Yhdistelmäkortti

Nykyaikana on mahdollista myös käyttää ainoastaan yhtä korttia, yhdistelmäkorttia. Yhdistelmäkortti sisältää sekä debit että credit -maksutavan. Tämä on hyvä vaihtoehto kun haluat turvaa maksamiseen.

Kortilla voit maksaa kuten tavallisella pankkikortilla, mutta maksutapahtuman yhteydessä kortinlukija kysyy haluatko käyttää luotto-ominaisuutta. Näin saat samanlaista joustavuutta talouteesi kuin credit-kortilla.

Google Pay ja Apple pay

Google Pay ja Apple Pay ovat mobiilimaksupalveluita, jotka mahdollistavat maksujen suorittamisen älypuhelimella tai muilla yhteensopivilla laitteilla. Toimintaperiaate kummissakin on se, että liität pankki- tai luottokorttisi mobiilipalveluun ja maksat ostokset puhelimellasi.

Google pay maksaminen helpottaa Android-käyttäjien arkea

Google Pay on Google-yhtiön kehittämä mobiilimaksupalvelu, joka toimii Android-käyttöjärjestelmää käyttävissä älypuhelimissa. Se perustuu Near Field Communication (NFC) -teknologiaan, joka mahdollistaa lähiluettavien maksujen tekemisen. 

Google Payn avulla voit tallentaa maksukorttisi sovellukseen ja suorittaa maksuja esimerkiksi lähimaksuna kaupoissa tai verkko-ostoksissa. Näin sinun ei enää tarvitse kantaa fyysistä pankkikorttia mukanasi.

Apple Pay maksaminen helpottaa iPhone-käyttäjien arkea

Apple Pay puolestaan on Apple-yhtiön kehittämä mobiilimaksupalvelu, joka toimii kuten Google Pay, mutta Applen laitteissa, kuten iPhoneissa, Apple Watchissa ja Mac-tietokoneissa. 

Apple Pay hyödyntää myös NFC-teknologiaa ja turvallista yhteyslähetystä (Secure Element) tallentaakseen maksukorttitietosi laitteeseesi. Voit maksaa Apple Paylla kaupoissa, sovelluksissa ja verkossa, ja se tarjoaa myös lisäturvaa esimerkiksi sormenjälki- tai kasvojentunnistuksen avulla.

Mobiilimaksamisella vähennät mukana kannettavien korttien määrää

Sekä Google Pay että Apple Pay tarjoavat käyttäjilleen turvallisen ja kätevän tavan suorittaa maksuja. Molemmat palvelut salaavat maksutiedot ja käyttävät tokenisaatiota piilottaakseen varsinaiset korttinumerot, mikä lisää maksujen turvallisuutta. Käyttäjät voivat lisätä useita maksukortteja sovellukseen ja valita haluavatko käyttää esimerkiksi debit vai credit korttia tehdessään maksuja.

Mikäli Google Pay ja Apple Pay maksaminen kiinnostaa, varmista että pankkisi tai kortinmyöntäjäsi tukevat kyseistä mobiilimaksupalvelua. Palvelut toimivat yhtesityöttä tuettujen pankkien ja maksukorttiyritysten kanssa, joten suurella todennäköisyydellä suomalaisten pankkien kortit käyvät niihin. Kyseisiin sovelluksiin on mahdollista liittää myös muitakin lompakossa tavallisesti olevia kortteja kuten plussakortit.

Mitä tarkoittaa credit ja debit? – Yhteenveto

Kertauksen vuoksi credit-kortilla maksetaan siis pankkisi myöntämän luoton puolelta ja debit-kortilla suoraan pankkitililtäsi. Yhdistelmäkortilla on mahdollisuus saada kummatkin ominaisuuden yhteen maksukorttiin. Google Pay ja Apple Pay tarjoavat nämä mahdollisuudet myös mobiiliversioina.

Toivottavasti tämä artikkeli oli sinulle hyödyllinen, kun mietit mitä eroa on credit- ja debit-kortilla ja millä sinun olisi hyvä maksaa ostoksesi. Päädyitpä sitten mihin tahansa korttiin, tai mobiilimaksamiseen, muista aina seurata talouttasi välttääksesi yli varojen eläminen sekä tilin nollaan kuluttaminen.

Lue lisää aiheesta:

Virtuaalinen luottokortti.

Pankkitilin avaaminen.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä tarkoittaa credit?

Credit tarkoittaa luottoa. Tämä on luottokorteilla oleva maksuominaisuus ja kaikki creditillä tehdyt ostot laskutetaan kerran kuukaudessa. Halutessaan nämä ostokset voi maksaa myös erissä.

Mitä eroa on creditillä ja debitillä?

Credit on luottokortti, ja se eroaa debitistä maksuominaisuuksiltaan. Credit-puolen ostot laskutetaan vasta eräpäivänä ja ne on mahdollista maksaa myös erissä. Debit-puolen ostot taas laskutetaan saman tien pankkitililtä.

Mitä tarkoittaa debit?

Debit on perinteinen pankkikortin maksuominaisuus. Debitillä tehdyt ostot laskutetaan suoraan pankkitilitä ostotapahtuman yhteydessä.

Kannattaako maksutilanteessa käyttää creditiä vai debitiä?

Creditiä kannattaa hyödyntää esimerkiksi verkkokauppaostoksissa. Tämä tuo turvaa siihen, että ostetut tavarat tulevat varmasti perille ennen kuin maksu on mennyt tililtäsi. Debitissä etuna taas on se, että sitä käytettäessä ei voi ostaa enempää kuin tilillä olevan rahasumman verran. Näin vältytään velkaantumiselta ja varojen yli elämiseltä.

Toni Karinko
Päivitetty: 2023-10-19
Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 70 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää