Vastuullinen sijoittaminen katsoo tulevaisuuteen
Vastuullinen sijoittaminen on noussut yhä useammin keskusteluihin. Mutta mitä se tarkoittaa ja miten sinä voit sijoittaa vastuullisesti? Tässä artikkelissa pääset oppimaan kaiken olennaisen vastuullisesta sijoittamisesta, jotta osaat jatkossa arvioida myös omien sijoituskohteidesi vastuullisuutta.
LAINAHAKEMUS
Lainan hakeminen on maksutonta eikä se sido sinua mihinkään.
Johdanto sijoittamiseen
Sijoittaminen on erinomainen tapa kasvattaa omaa varallisuutta ja saavuttaa taloudellisia tavoitteita pitkällä aikavälillä. Moni miettii, miten aloittaa sijoittaminen ja millaisia riskejä siihen liittyy. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä, mutta oikean tiedon ja suunnitelmallisuuden avulla voit hallita näitä riskejä ja tehdä sijoittamisesta itsellesi tuottavan tavan.
Aloittaminen ei vaadi suuria summia, vaan sijoittamisen voi aloittaa vaikka muutamalla kymmenellä eurolla. Yleensä aloittelevat sijoittajat lähtevät liikkeelle pienillä summilla ja hajauttavat sijoituksiaan eri kohteisiin. On tärkeää miettiä, kuinka paljon rahaa kannattaa käyttää sijoituksiin oman taloudellisen tilanteen mukaan. Ilman suurta pääomaa voi silti päästä alkuun ja saada sijoittamalla mahdollisuuden kasvattaa varallisuutta pitkällä aikavälillä.
Sijoittaminen voi olla juuri sinulle sopiva tapa rakentaa taloudellista turvaa ja mahdollistaa unelmien toteuttaminen tulevaisuudessa.
Korkoa korolle ilmiö tukee pitkäaikaista sijoittamista
Sijoittamalla voit myös saavuttaa taloudellisia tavoitteita ja hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä. Osakesijoittaminen on pitkäjänteinen strategia, joka voi tarjota korkeampaa tuottoa, mutta siihen liittyy myös riskiä, joten riskien ymmärtäminen ja hallinta on tärkeää. Kun ostat osakkeita, sinusta tulee yrityksen omistaja ja voit saada osinkoja sekä hyötyä arvonnoususta.
Hajauttaminen eri omaisuuslajeihin ja ajallisesti on keskeinen riskiä pienentävä strategia, joka suojaa sijoituksia markkinoiden vaihteluilta.
Rahastot ovat helppo tapa aloittaa sijoittaminen
Rahastot ovat helppo tapa aloittaa sijoittaminen, ja kuukausisäästäminen rahastoihin mahdollistaa hajauttamisen automaattisesti. Markkinoilla on tarjolla erilaisia rahastoja, kuten indeksirahastoja ja aktiivisesti hoidettuja rahastoja, jotka sopivat eri sijoittajatyypeille. Voit myös valita sijoituskohteita laajasti – kaikki pankit tarjoavat erilaisia sijoitusratkaisuja, ja sijoituksia voi tehdä osakkeisiin, rahastoihin tai muihin instrumentteihin.
Aloittelijan kannattaa yleensä aloittaa laajasti hajautetuilla rahastoilla ja harkita riskipitoisempia vaihtoehtoja vasta, kun kokemusta on kertynyt. Sijoitusten seuraamiseen ja hallintaan kannattaa käyttää aikaa oman kiinnostuksen ja tavoitteiden mukaan. Pitää muistaa, että pitkäjänteisyys ja suunnitelmallisuus ovat avainasemassa sijoittamisessa.
Valitse itsellesi sopivat sijoituskohteet ja sijoitusstrategia omien tavoitteidesi ja riskinsietokykysi mukaan. Sijoittamalla voit saada taloudellista turvaa ja mahdollisuuden toteuttaa unelmiasi.
Yksi hakemus, monta tarjousta
Mitä on vastuullinen sijoittaminen?
Ensimmäisenä on tietysti olennaista ymmärtää, mitä vastuullisella sijoittamisella tarkoitetaan. Vastuulliseen sijoittamiseen liittyy olennaisesti ympäristö, kestävä kehitys ja eettisyys. Miten näitä asioita sitten pystyy arvioimaan oman sijoitussalkun kohdalla?
Vastuullinen sijoittaminen on sitä, että sijoituskohteita valittaessa pyritään kasvattamaan salkun tuotto-odotuksia valitsemassa vastuullisia kohteita. Vastuullisuuteen kuuluu tässä yhteydessä kolme kriteeriä, jotka ovat ympäristöasiat, sosiaalinen vastuu (yhteiskuntavastuu) ja hyvä hallintotapa.
Ympäristövastuu
Ympäristökriteereihin kuuluu muun muassa ilmastonmuutoksen ehkäiseminen, energiatehokkuuden optimointi ja luonnon monimuotoisuuden suojeleminen.
Sosiaalinen vastuu
Yhteiskuntavastuuseen voi kuulua esimerkiksi tasa-arvon ja ihmisoikeuksien edistäminen tai työelämän oikeuksien edistäminen.
Hyvä hallintotapa
Tähän osa-alueeseen liittyy muun muassa korruptiota ja lahjontaa vastaan taistelu ja verojen maksu.
Näiden kolmen kriteerin perusteella kukin sijoituskohde saa oman ESG-pisteytyksen (Environmental, Social, Governance).
ESG-luokitus kertoo yrityksen vastuullisuudesta
Kukin yritys laskee itse omat ESG-pisteensä ja yrityksen raportoinnin kattavuus voi vaihdella suurestikin. ESG-raportit löytyvät kunkin yrityksen omilta nettisivuilta, ja sieltä paljastuu myös yritysten ESG-luokitus.
Valitettavasti ESG-luokitus ei kuitenkaan yksinään ole riittävä mittari kertomaan sijoituskohteiden vastuullisuudesta. Esimerkiksi Suomessa yritysten ESG-raportointi on vielä heikolla tasolla, koska raportointikriteerit ovat suppeat. Tällä hetkellä ESG-pisteytys on yksi tärkeistä osatekijöistä sijoituskohteiden valinnassa, mutta sen lisäksi tarvitaan muita tekijöitä auttamaan päätöksenteossa.
Miksi ESG-pisteistä kannattaa sitten kiinnostua? Ne kertovat yrityksen vastuullisuusriskeistä ja siitä, miten yritys on niihin varautunut. Niistä näkee myös kuinka paljon yritystä kiinnostaa vastuulllisuuteen liittyvät teemat ja miten paljon vastuullisuutta on huomioitu liiketoiminnassa.
Lue myös aiheesta: Asuntosijoituslaina
Miten ESG-sijoittaminen toimii?
Jos ESG-pisteet herättivät kiinnostuksesi, kannattaa sinun seuraavaksi tutustua lähemmin ESG-sijoittamiseen. Sillä tarkoitetaan käytännössä vastuullisiin sijoituskohteisiin sijoittamista ja niitä etsiessä käytetään juurikin ESG-luokitusta apuna.
ESG-pisteiden perusteella yritykset saavat oma ESG-luokituksensa, jossa yritys saa arvosanan väliltä AAA – CCC, jossa AAA on paras mahdollinen tulos ja CCC taas huonoin. ESG-sijoittaminen vaatii näiden luokitusten tutkimista ja ymmärtämistä.
Yritysten ESG-pisteet antavat sinulle pikaisen käsityksen siitä, millä tasolla yritysten vastuullisuus on. Voit päättää omassa sijoitustoiminnassasi valita esimerkiksi vain tiettyyn ESG-luokkaan yltäviä yrityksiä. Kaikista parasta on kuitenkin tutustua yrityksen ESG-raporttiin itse, koska sieltä näet kaikista todenmukaisemmin ja kattavammin totuuden vastuullisuuteen liittyvistä toimista.
Miksi valita vastuulliset osakkeet omaan sijoitussalkkuun?
Sijoitustutkimuksissa on todettu, että vastuulliset osakkeet, joilla on korkeat ESG-pisteet, ovat tarjonneet parempaa tuottoa. Kuluttajien tietoisuus vastuullisuuteen liittyen kasvaa jatkuvasti, joten tämän perusteella vastuulliset osakkeet voivat tuottaa jatkossa jopa entistä paremmin.
Jos osakkeet eivät ole sinun juttusi, on vastuullinen rahasto myös hyvä valinta. Mikäli vihreät arvot ovat lähellä sydäntäsi, voit keskittyä vihreää sijoittamiseen. Vihreä sijoittaminen voi kohdistua esimerkiksi tuuli- ja aurinkoenergiaan, sähköautoihin tai muuhun ekologisesti kestävään toimintaan.
Vastuullinen sijoittaminen antaa ennen kaikkea sinulle puhtaan omatunnon, koska olet osana rakentamassa kestävää maailmaa. Tuet vastuullisella sijoittamisella kestäviä yrityksiä ja vähennät omaa riskiäsi välttämällä kyseenalaisella tavalla toimivia yrityksiä.
Eettinen sijoittaminen osana sijoitusstrategiaa
Eettinen sijoittaminen pohjautuu omiin eettisiin arvoihisi, kun taas vastuullinen sijoittaminen pyrkii maksimoimaaan tuotot valitsemalla vastuullisia sijoituskohteita. Eettinen sijoittaja ei pyri korkeisiin sijoitustuottoihin ympäristön tai yhteiskunnan kustannuksella. Sen sijaan sijoitustoiminnassa pyritään valitsemaan eettisiä ja vastuullisia yrityksiä, jotka yltävät hyviin tuottoihin.
Eettinen sijoittaminen ottaa siis huomioon yrityksen vastuullisuuden yhdessä tuotto-odotusten kanssa. Useimmiten eettisen sijoittajan salkusta ei löydy kohteita, jotka sijoittavat tupakkaan, aseisiin tai fossiilisiin polttoaineisiin. Jotkin sijoittajat voivat jättää myös öljy-yhtiöitä pois salkustaan niiden ympäristövaikutusten vuoksi tai vastaavasti vegaanit voivat jättää lihayhtiöt pois omien arvojensa takia.
Euroopan unionin SFDR-asetus
Vuonna 2021 astui voimaan Euroopan unionin kestävän rahoituksen tiedonantoasetus, eli SFDR-asetus. Tämä asetus määrää, että finanssimarkkinoiden toimijoiden on annettava kestävyyteen liittyviä tietoja sekä rahastotuotteita että rahastonhoitajista.
SFDR-asetus pyrkii tekemään vastuullisten rahastojen tunnistamisesta helpompaa. Tällä pyritään myös estämään viherpesua, jossa viestintä ja toimet vastuullisuuteen liittyen eivät kuvaa selkeästi yritysten kokonaisvastuullisuutta, antaen vääristyneen kuvan sijoittajille. SFDR-asetus auttaa tuomaan esiin yritysten kestävyysriskejä ja tunnistamaan oikeasti vastuulliset rahastot ja muut sijoituskohteet.
Lue aiheesta: Lainojen yhdistäminen
Yritysten sosiaalinen vastuu ei aina näy ulospäin
Yritysvastuuseen liittyvät osa-alueet näkyvät yrityksestä ulospäin eri tavoin. Ympäristöön liittyviä tekoja ja toimia voi olla helpompi demonstroida, jos yritys esimerkiksi hyvittää hiilijalanjälkeään tai osallistuu ympäristöä tukevaan hyväntekeväisyyteen. Myös vihreän energian käyttö ja energiatehokkuuden parantaminen on käytännön tapoja edistää ympäristövastuuta.
Yritysten sosiaalinen vastuu voi taas olla vaikeampaa todistaa. Sosiaaliseen vastuuseen voi liittyä yrityksen sisällä näkyviä arkisia asioita, kuten joustavien työaikojen tarjoaminen työntekijöille, terveellisistä ja turvallisista työolosuhteista huolehtiminen ja koulutuksen ja kehityksen tarjoaminen työntekijöille.
Työntekijöiden hyvinvointi sisältää monia eri osa-alueita, mutta niistä viestintä ulkoisesti voi olla hankalaa. Usein yritysten sosiaalinen vastuu nousee otsikoihin silloin, kun siitä löytyy suuria puutteita tai esimerkiksi ihmisoikeuksia rikotaan. Tähän liittyy useat kohut lapsityövoiman käytöstä tai epäeettisistä työolosuhteista yrityksissä, joilla on tuotantoa matalien kustannusten maissa.
Sijoittaminen tutuksi nopeasti
Korkoa korolle -ilmiö
Korkoa korolle -ilmiö on yksi sijoittamisen tehokkaimmista työkaluista. Se tarkoittaa sitä, että sijoitusten tuotot alkavat tuottaa lisää tuottoa ajan myötä – eli saat korkoa myös aiemmin kertyneelle korolle. Pitkällä aikavälillä korkoa korolle -ilmiö voi kasvattaa sijoitusten arvoa huomattavasti. Esimerkiksi jos aloitat sijoittamisen 10 eurolla ja saat 10 % tuoton vuodessa, voi sijoituksesi kasvaa jopa 100 euroon 10 vuoden aikana. Korkoa korolle -ilmiö toimii parhaiten, kun annat sijoitusten kasvaa rauhassa ja sijoitat säännöllisesti. Siksi se kannattaa ottaa huomioon jo sijoittamisen alkuvaiheessa – näin voit hyödyntää ilmiön voiman täysimääräisesti oman varallisuutesi kasvattamisessa.
Tekoälyn hyödyntäminen sijoittamisessa
Tekoäly on noussut merkittäväksi työkaluksi myös sijoittamisessa. Tekoälyn avulla voidaan analysoida valtavia määriä markkinadataa, tunnistaa trendejä ja arvioida riskejä tehokkaammin kuin koskaan aiemmin. Tekoälyalgoritmit voivat auttaa sijoittajaa optimoimaan salkkua ja tekemään nopeampia sekä tarkempia sijoituspäätöksiä. Vaikka tekoälyn hyödyntämisessä on myös omat haasteensa, sen rooli sijoittamisessa kasvaa jatkuvasti. Tulevaisuudessa tekoälyn ja ihmisen yhteistyö voi mullistaa koko sijoitusmaailman ja tarjota sijoittajalle uusia mahdollisuuksia menestyä markkinoilla.
Tekoäly talousneuvojana – kannattaako se lopulta?
Tekoälyllä on potentiaali tuoda huomattaviakin hyötyjä talouden suunnitteluun, budjetointiin sekä sijoittamiseen. Jokaisen tekoälyä hyödyntävän henkilön tulisi kuitenkin muistaa, että sen käyttö ei ole täysin riskitöntä. Huolimaton tekoälyn käyttö voi antaa vääristyneitä tuloksia ja johtaa huonoihin päätöksiin.
Eli kannattaako tekoälyn käyttö, kun kyseessä on niinkin tärkeä asia kuin talouden hallinta?
Tekoälyn käytön puolesta
Tekoäly nopeuttaa analyysien tekoa ja sen avulla voidaan saada tarkkojakin analyysejä silmänräpäyksessä. Ilman tekoälyä kattavien analyysien tekeminen voi viedä huomattavasti aikaa, ihminen voi tehdä virheitä ja tulokset voidaan arvioida väärin. Oikein käytettynä tekoäly tekee saman työn nopeammin, tarkemmin ja ilman virheitä.
Tekoälyn avulla voit saada oman taloutesi suunnitteluun hyviä neuvoja, jotka on annettu omiin henkilökohtaisiin tuloihisi ja menoihisi perustuen. Nämä neuvot voivat tarjota vinkkejä, joita et olisi itse koskaan osannut tuottaa.
Tekoäly oppii ja kehittyy jatkuvasti, joten sen tuomat hyödyt tulevat vain kasvamaan entisestään ja sitä voidaan hyödyntää yhä useammassa käyttötarkoituksessa
Huomionarvoiset riskit
Jos haluat käyttää tekoälyä talousneuvojanasi, on tärkeää muistaa ja huomioida siihen liittyvät riskit. Koska tekoälyä hyödynnetään varsinkin suurien datamäärien analysointiin, on datan laadulla erittäin suuri merkitys. Jos tekoälypohjaiseen ohjelmistoon syötetään virheellistä dataa, ovat sen antamat tulokset luonnollisesti myös vääristyneitä.
Puutteelliset tai väärin rakennetut algoritmit voivat myös tuottaa virheellistä tietoa, joka voi olla harhaanjohtavaa. Dataan voi myös muodostua tahattomia ennakkoluuloja, jotka vääristävät tuloksia. Koska tekoäly ei ole kaikkitietävä, voi se tuottaa virheellisiä tietoja myös, jos sille syötetyssä datassa ei oe huomioitu tiettyjä poikkeustilanteita, kuten odottamattomia tapahtumia tai uusia säädöksiä.
Tekoälyn käytössä olennaista on, että se ei korvaa ihmisen ammattitaitoa kokonaan. Riskejä voi pienentää vahtimalla tekoälyn toimintaa tarkasti ja suhtautumalla sen antamiin analyyseihin kriittisesti. On tärkeää, että ammattilainen tarkistaa tekoälyn tuottamat tulokset, jotta niiden luotettavuus voidaan varmistaa.
Sijoittamisen psykologia
Sijoittaminen ei ole pelkästään numeroita ja analyysejä – myös tunteet vaikuttavat vahvasti sijoituspäätöksiin. Markkinoiden heilahtelut voivat herättää tunteita, kuten ahneutta, pelkoa tai epävarmuutta, jotka voivat johtaa hätäisiin ja virheellisiin päätöksiin. Siksi on tärkeää tunnistaa omat tunnetilansa ja kehittää kykyä hallita niitä sijoittamisessa. Tunneälyn kehittäminen ja selkeän sijoitussuunnitelman noudattaminen auttavat pysymään rauhallisena myös markkinoiden myllerryksessä. Pitkäjänteisyys ja suunnitelmallisuus ovat avainasemassa, kun haluat tehdä hyviä sijoituspäätöksiä ja kasvattaa varallisuuttasi ajan myötä.
Usein kysytyt kysymykset
Miksi sijoittaa vastuullisesti?
Vastuullisella sijoittamisella olet mukana tukemassa ympäristöämme, ihmisoikeuksia ja oikeudenmukaisesti toimivia yrityksiä. Vastuullinen sijoittaminen auttaa vastuullisia yrityksiä menestymään ja ehkäisee vastuuttomasti toimivien yritysten menestystä luonnon ja yhteiskunnan kustannuksella.
Mikä on ESG-rahasto?
ESG-rahasto on sellainen rahasto, joka noudattaa ESG-kriteereitä ja pyrkii edistämään niihin liittyviä asioita. Se on siis vastuullinen rahasto.
Roosa on kauppatieteiden maisteri pääaineenaan kansainvälinen liiketoiminta ja tuottaa asiantuntevaa sisältöä Rahalaitoksen lukijoille. Hän haluaa tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäiseen taloudenhallintaan.
Yhteistyökumppaneitamme