Joukkorahoitus – mahdollisuus yrittäjille ja sijoittajille

Oletko harkinnut ryhtyä yrittäjäksi ja tarvitset yrityksesi perustamiseen pääomaa? Tai ehkä sinulla on suunnitteilla joku mullistava projekti, jonka kehittämiseen ja julkaisuun tarvitaan enemmän varoja kuin sinulla on? Vai oletko itseasiassa sijoittaja ja etsit nyt mielenkiintoista kohdetta hajauttaa sijoituksiasi?

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.

Tässä blogissa kerromme joukkorahoituksesta. Olitpa sitten itse joukkorahoitusta miettivä yrittäjä tai joukkorahoituksen mahdollisuuksista kiinnostunut sijoittaja, lue tämä sivu saadaksesi selville kuinka päästä alkuun aiheessa.

Mikä on joukkorahoitus?

Joukkorahoitus on rahoitusmuoto, jossa kirjaimellisesti joukko ihmisiä osallistuu taloudellisesti erilaisiin projekteihin, ideoihin ja yrityksiin. Se perustuu yhteisön voimaan ja yhteistyöhön, jossa kuka tahansa voi osallistua tukemaan haluamaansa hanketta. Tämä hanke voi olla innovatiivinen keksintö, taiteellinen projekti, hyväntekeväisyyskampanja tai uuden yrityksen perustaminen. Joukkorahoitus on muuttanut tapaa, jolla ihmiset saavat rahoitusta ja toteuttavat unelmiaan.

Joukkorahoituksen alkuperä juontaa juurensa vanhoihin rahoituskeinoihin, kuten keräyksiin ja lahjoituksiin. Kuitenkin digitaalisen aikakauden myötä internetin ja sosiaalisen median kehittyminen ovat mahdollistaneet joukkorahoituksen laajamittaisen hyödyntämisen. Näin ollen nykypäivänä kuka tahansa voi luoda joukkorahoituskampanjan verkossa ja tavoittaa potentiaaliset tukijat ympäri maailman.

 

Joukkorahoituksen hyödyt

Joukkorahoitus on nykyaikoina auttanut yksityishenkilöitä ja pk-yrityksiä toteuttamaan lupaavia ideoitaan ja projekteja, jotka entisaikaan olisivat jääneet toteutumatta, puuttuvan rahoituksen takia. Pankkien korkea kynnys tarjota rahoitusta pienille yrityksille ja tai yksityishenkilöille erinäisiin projekteihin on joukkorahoituksen ansiosta kierrettävissä ja tämä on myös mahdollistanut saada rahoitus suoraan potentiaalisilta asiakkailta, kannattajilta ja yhteisöiltä.

Joukkorahoituksen etuna onkin sen potentiaali kasvattaa yhteisöä ja luoda uskollisia kannattajia. Kun ihmiset osallistuvat projektin rahoitukseen, heistä tulee osa sen tarinaa ja heillä on intressi projektin menestymiseen. Tämä luo vahvan yhteyden projektin tekijöiden ja tukijoiden välille. Joukkorahoitus tarjoaa myös mahdollisuuden saada arvokasta palautetta ja kehittää projektia yhteisön tarpeiden ja odotusten mukaisesti.

Joukkorahoituskampanja toimii myös markkinointityökaluna

Joukkorahoitus ei kuitenkaan ole pelkästään rahan keräämistä. Samalla se toimii myös markkinointityökaluna ja ennakkomyyntikanavana. Monet yritykset hyödyntävät joukkorahoitusta tuotteidensa ja palveluidensa lanseerauksessa. Tällä tavoin he voivat testata markkinakysyntää ja hankkia varoja tuotannon käynnistämiseksi samalla kun heidän asiakkaansa saavat eksklusiivisen mahdollisuuden olla mukana uuden idean toteuttamisessa.

Joukkorahoituksen vaikutus onkin ollut merkittävä erityisesti kulttuurialalla. Taiteilijat, muusikot, elokuvantekijät ja kirjailijat voivat saada rahoitusta suoraan yleisöltä ilman perinteisten kustantamojen tai tuotantoyhtiöiden välitystä. Tämän myötä artisteille annetaan suurempi taiteellinen vapaus ja mahdollisuuden tehdä projekteja, jotka muuten jäisivät toteutumatta.

Joukkorahoituksen riskit

Vaikka joukkorahoituksen etuna on sen demokraattisuus, liittyy asiaan myös haasteita ja riskejä. Projektit voivat syystä tai toisesta epäonnistua tai jäädä keskeneräisiksi, jättäen tukijat pettymään. Lisäksi, vaikka Suomessa on joukkorahoituslaki, on aina olemassa riski huijauksista ja vilpillisistä kampanjoista, joissa kerättyjä varoja käytetään väärin. Kannattaa siis tehdä perusteellista tutkimusta ja arvioida kampanjoita ennen kuin niihin käyttää rahaa.

On myös hyvä muistaa, että joukkorahoitus ei ole ratkaisu kaikille rahoitustarpeille. Kilpailu rahoituksista voi olla kovaa ja menestyminen vaatii huolellista suunnittelua, tehokasta viestintää sekä houkuttelevaa tarjontaa tukijoille. Lisäksi on olennaista pyrkiä olemaan mahdollisimman avoin ja läpinäkyvä sekä noudattaa eettisiä periaatteita kampanjan toteutuksessa.

Erilaiset joukkorahoitustyypit

Vertaislaina: Myös joukkolainaksi kutsuttu lainatyyppi, joka eroaa perinteisestä pankkilainasta niin, että rahoituksen hakijat voivat lainata rahan useilta yksityishenkilöiltä. Joukkolainanantajat esittävät oman korkoprosenttinsa ja rahoituksen hakija saa itse valita mitkä tarjoukset hyväksyy. Näin sekä lainaajat että hakijat voivat itse valita kohteensa. Voit lukea tästä lisää aiheesta vertaislaina.

Arvopaperipohjainen joukkorahoitus: Tässä joukkorahoitusmuodossa sijoituksen vastikkeeksi myydään osuutta liiketoiminnasta, johon lainaa sijoitetaan. Tällöin rahoituksen hakija määrittää kuinka suuresta osuudesta hän on valmis luopumaan tiettyä summaa vastaan.

Palkintopohjainen joukkorahoitus: Yksityishenkilöt lahjoittavat projektiin varoja ja vastineeksi saavat tästä myöhemmin palkinnon. Palkinto on ei-rahallinen ja useimmiten se on tavara tai palvelu, jonka kehittämiseen varoja on alunperin kerätty. Tämä rahoitustyyppi on yleinen aloittavien yritysten sekä innovatiivisten tuotteiden kehittäjien keskuudessa, koska rahoituskampanja hyvä keino kasvattaa asiakaspohjaa samaan aikaan kun kerää varoja projektiin.

Crowdsourcing: Yhteisön voima ja osaaminen hyödyksi

Crowdsourcing eli joukkoistaminen on käsite, joka liittyy läheisesti joukkorahoitukseen. Se tarkoittaa rajaamattoman yhteisön osallistumista ja panostusta projektin toteuttamiseen verkon välityksellä. Panoksena osallistujat tarjoavat omia taitojaan, ideoitaan tai resurssejaan projektiin.

Crowdsourcingilla voidaan esimerkiksi hankkia ammattitaitoista apua, kerätä tietoa tai saada arvokasta palautetta tuotekehitystä varten. Yhteisön voima ja osaaminen ovat arvokkaita resursseja, joita voidaan hyödyntää laajasti eri aloilla ja projekteissa.

Crowdsourcing on hyvä keino löytää omasta projektistaan virheitä tai puutteita sekä saada uusia ratkaisuja ongelmiin. Koska netissä voidaan tehdä asiat hyvinkin nopeasti, on crowdsourcing suuri apukeino jalostaa projektia toimivammaksi. Joukkoistaminen on usein maksutonta vapaaehtoistoimintaa, joten kyseessä on hyvä keino sitouttaa ihmisiä projektiin ja saada asiantuntevaa apua joukkorahoitusprojektin kohteen maaliin saattamiseksi.

Joukkorahoitus Suomessa: Menestyneitä kampanjoita ja kasvava kiinnostus

Joukkorahoitus on kasvava ilmiö myös Suomessa. Suomalaiset ovat ottaneet joukkorahoituksen innolla vastaan ja käyttäneet sitä menestyksekkäästi erilaisten hankkeiden rahoittamiseen. Suomessa on nähty joukkorahoituskampanjoita niin taide- ja kulttuurialalla, liiketoiminnassa kuin hyväntekeväisyydessäkin. 

Joukkorahoitus suomessa on ollut käytössä jo 2010-luvun alkupuolella. Vuodesta 2016 se on ollut myös lailla säädeltyä ja rahoituksen välittäjiä valvoo Finanssivalvonta. Suomessa joukkorahoituskierroksen maksimikoko on tällä hetkellä 5 miljoonaa euroa.

Menestyksekkäät kampanjat ovat osoitus suomalaisten yritteliäisyydestä ja halusta tukea ja olla osa projekteja, joita he pitävät tärkeinä. Tämä on osoittanut myös sen että joukkorahoitus Suomessa on yhtä toimiva konsepti kuin muuallakin.

Joukkorahoitus yritykselle: Mahdollisuus uudenlaiseen rahoitukseen ja markkinointiin

Yksityishenkilöiden lisäksi joukkorahoitus tarjoaa yrityksille uudenlaisia mahdollisuuksia rahoituksen hankkimiseen ja markkinointiin. Yritys voi hyödyntää joukkorahoitusta uusien tuotteiden tai palveluiden kehittämiseen, tuotantoon tai laajentamiseen. 

Kun yritys saa tukijoita osaksi projektiaan, saa se samalla hyvää näkyvyyttä ja markkinointimahdollisuuksia. Joukkorahoitus voi myös toimia validointina yrityksen idealle ja apuna uskottavuuden ja luottamuksen rakentamisessa markkinoilla.

Joukkorahoituslaki: Sääntely ja turvallisuus joukkorahoituksen edistämiseksi

Vuonna 2016 Suomeen laadittu joukkorahoituslaki tehtiin pyrkimyksenä luoda selkeät ja turvalliset puitteet joukkorahoitukselle. Tarkoituksena laissa on varmistaa sekä kampanjan tekijöiden että tukijoiden toimiminen luottavaisin mielin. Joukkorahoituslaki varmistaa, että joukkorahoituskampanjat noudattavat reiluja käytäntöjä ja tarjoavat tukijoille selkeät tiedot kampanjan tavoitteista, rahoituksen käytöstä ja vastikkeista.

Koska nykyinen voimassa oleva joukkorahoituslaki takaa turvallisen toimimisen kaikille osapuolille, on se lisännyt luottamusta joukkorahoittamiseen ja houkutellut entistä enemmän ihmisiä osallistumaan kampanjoihin. Selkeä sääntely on edistänyt vastuullisuutta ja eettistä toimintaa sekä auttanut suojaamaan kampanjoiden tekijöitä ja tukijoita mahdollisilta petoksilta tai väärinkäytöksiltä.

Joukkorahoituspalvelu: Alustat tarjoavat helpon tavan osallistua ja tukea projekteja

Joukkorahoituspalvelu eli joukkorahoituksen välittäjä on tärkeä osa joukkorahoituksen ekosysteemiä. Näillä alustoilla kampanjan tekijöiden on helppo luoda ja hallita kampanjoita sekä tukijoiden osallistua ja tehdä lahjoituksia. Joukkorahoituspalvelut tarjoavat myös viestintä- ja markkinointityökaluja, joiden avulla kampanjan tekijät voivat tavoittaa laajemman yleisön ja saada näkyvyyttä projektilleen.

Joukkorahoituksen välittäjillä voi olla erilaisia toimintamalleja ja palvelupaketteja. Jotkut palvelut ottavat provisiopalkkion kerätystä rahoituksesta, kun taas toiset perivät kiinteän maksun kampanjan julkaisusta. Jotkin palvelualustat tarjoavat myös lisäpalveluja, kuten markkinointitukea, neuvontaa ja analytiikkaa, jotka auttavat kampanjan tekijöitä saavuttamaan tavoitteensa.

Koska nykyaikana joukkorahoituspalveluja on monia, kannattaa niitä vertailla ja katsoa mikä olisi sopivin omaan projektiin. Oikean alustan löytäminen helpottaa kampanjoiden luontia, sekä oikean yleisön tavoittamista. Suosituimpia Kansainvälisiä joukkorahoituspalveluita ovat muun muassa yhdysvaltalaiset Kickstarter ja Indiegogo. Suomalaisista suurin joukkorahoituspalvelu on nimeltään Mesenaatti.

Joukkorahoitus verotetaan pääomatulona

Joukkorahoituslaina sekä vertaislainaa kuuluvat pääomatuloveron piiriin ja verotetaan seuraavasti:

  • 30 000 euroon asti pääomatuloveroa maksetaan 30%
  • 30 000 euron ylittävästä osuudesta veroa maksetaan 34%

Mikäli esimerkiksi vertaislainasta syntyy luotto- tai luovutustappioo, voidaan nämä vähentää pääomatulojen verotuksessa. 

Rahoituksen vallankumous sekä hakijoille että sijoittajille

Joukkorahoitus nopeine prosesseineen sekä kansainvälisine toiminta-alustoineen on tullut jäädäkseen. Palvelu tarjoaa hyviä mahdollisuuksia niin rahoituksen tarpeessa oleville innovatiivisille yksityishenkilöille ja yrityksille, kuin sijoittajillekin.

Rahoituksen hakijat voivat hankkia kehitysprojektiensa tueksi rahoitusta samalla kun keräävät asiakkaita, yhtiökumppaneita tai apureita toteuttaakseen projektinsa. Sijoittajat taas saavat monipuolisia sijoitusmahdollisuuksia. Vastineeksi sijoittajat saavat lainoilleen tuottoa, valmiin tuotteen tai palvelun tai osuuden yrityksestä. Samalla sijoittajan on mahdollisuus tukea pieniä yrittäjiä, jotka eivät välttämättä saisi perinteistä rahoitusta uusille innovaatioilleen.

Lue myös:

Rahastot.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on joukkorahoitus?

Joukkorahoituksessa yksityishenkilö tai yritys hakee tuotteelle, palvelulle tai projektille rahoitusta yksityishenkilöiden kautta. Vastineeksi tästä sijoittajat saavat projektin päätteeksi joko tuottoa sijoitukselleen, osuuden yrityksestä tai palkinnon, kuten valmiin tuotteen tai palvelun.

Mikä on joukkorahoituspalvelu?

Joukkorahoituspalvelun avulla henkilö voi luoda joukkorahoituskampanjan ja hallita sitä. Sijoittajat taas voivat käyttää palvelua etsiäkseen mielenkiintoisia sijoituskohteita ja seuratakseen projektien etenemistä.

Mitä hyötyä on joukkorahoituksesta?

Joukkorahoituksen avulla henkilöt ja yritykset, jotka eivät välttämättä saisi projektilleen perinteistä rahoitusta, voivat kerätä rahaa ihmisiltä, jotka ovat kiinnostuneita projektista. Tämän lisäksi he keräävät samalla potentiaalisia yrityskumppaneita tai asiakaskuntaa.

Mitä on crowdsourcing?

Crowdsourcingilla tarkoitetaan joukkoistamista. Joukkorahoituskampanjan aikana joukkoistamisen avulla voidaan saada vapaaehtoista ulkopuolista apua projektista kiinnostuneilta henkilöiltä esimerkiksi ideoiden, tuotetestauksien ja muiden resurssien muodossa.

Toni Karinko
Päivitetty: 2023-06-01

Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:
Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:
Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:
Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:
Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:
Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää