Suoraveloitus yksinkertaistaa laskujen maksamista

LAINAHAKEMUS

Lainan hakeminen on maksutonta eikä se sido sinua mihinkään.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on NaN % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu 0 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 8,0 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100 € – 60000 €.

Suoraveloitus on yleistynyt vuosi vuodelta. Suurin sen tuoma hyöty on laskujen maksamisen vaivattomuus ja automatisointi, jolloin laskuja ei tarvitse itse seurata säännöllisesti. Lue alta, mitä eri muotoja suoraveloituksella on ja miten tämä maksutapa toimii.

 

 

Miten suoraveloitus toimii?

Suoraveloituksella tarkoitetaan pankin tarjoamaa palvelua, jossa sovitut laskut maksetaan niiden eräpäivänä automaattisesti maksajan tililtä ja hyvitetään saajan tilille. Tämä on helppo tapa huolehtia toistuvista laskuista, koska laskut maksetaan aina ajallaan, kunhan maksajan tilillä on katetta.

Suoraveloitusta varten tulee tehdä suoraveloitussopimus, joka valtuuttaa pankin maksamaan kyseisen laskun automaattisesti. Suoraveloitus on suosittu tapa maksaa esimerkiksi sähkölaskuja, puhelinlaskuja tai vaikka asunnon vuokraa. Samoin lainan suoraveloitus mahdollistaa lainan maksamisen vaivattomasti ja automatisoidusti.

Vuonna 2014 Suomen liityttyä osaksi SEPA-aluetta, vanhan suoraveloituksen tilalle tuli korvaavia muotoja, jotka toimivat edelleen vastaavalla tavalla. Näitä ovat e-lasku ja suoramaksu.

Mikä on e-lasku ja suoramaksu?

E-laskut toimivat samalla periaatteella kuin suoraveloitus, eli haluamansa laskun voi automatisoida maksettavaksi verkkopankista valitsemanaan päivänä. Tällöin maksajan huolehdittavaksi jää vain se, että tilillä on aina riittävästi katetta laskun maksupäivänä.

E-lasku on täysin sähköinen lasku, joka arkistoituu verkkopankkiisi. Pystyt siis selaamaan vanhoja e-laskujasi helposti verkkopankissasi.

Suoramaksu taas mahdollistaa saman kuvion henkilöille, joilla ei ole pääsyä verkkopankkiin. Tällöin laskuttaja veloittaa summan automaattisesti maksajan tililtä, kunhan maksaja on hyväksynyt ensin suoramaksuvaltuutuksen.

Suoramaksusopimus tehdään normaalisti pankkikonttorilla. Suoramaksun yhteydessä saat kotiisi yleensä paperisen ilmoituksen, jossa kerrotaan veloittettavasta summasta.

Lue myös: Pankkitilin avaaminen

E-laskun tilaaminen verkkopankissa

E-laskut tilataan suoraan oman verkkopankkin kautta. Voit tehdä sen samalla, kun olet maksamassa laskua, tai vaihtoehtoisesti myöhemmin erikseen.

Kun olet hyväksymässä maksua, saat ilmoituksen, jos lasku on mahdollista vaihtaa e-laskuksi. Tällöin voit seurata verkkopankkisi ohjeita e-laskun tilaamiseen liittyen.

E-laskun tilaaminen voidaan tehdä myös erikseen hakemalla laskuttajia verkkopankkisi kautta ja valitsemalla oikea yritys. Tämän jälkeen sinun tulee täyttää tarvittavat tiedot, jotta e-laskun tilaaminen aktivoidaan. Tässä kohtaa on tärkeää muistaa, että e-laskusopimuksen aktivoiminen voi kestää useita viikkoja, jolloin seuraava lasku ei välttämättä ehdi vielä sinulle e-laskuna.

E-laskun tilaamisen yhteydessä voit päättää, haluatko hyväksyä maksut aina itse vai valitsetko automaattisen hyväksynnän. Tällöin laskut maksetaan tililtäsi automaattisesti.

Yksittäisen e-laskun poistaminen

Jos haluat poistaa yksittäisen e-laskun verkkopankistasi, voit tehdä sen avaamalla erääntyvät laskusi ja valitsemalla kyseisen laskun ja poistamalla sen.

Huomioithan, että yksittäisen e-laskun poistaminen ei vielä tarkoita, että koko e-laskutilaus on lopetettu. Jos et poista koko e-laskutilausta, ilmestyy sähköinen lasku sinulle jatkossa normaalisti tätä poistettua laskua lukuunottamatta.

E-laskun peruminen kokonaan

Koko e-laskusopimus on mahdollista perua verkkopankista. Tällöin sinun tulee etsiä omassa verkkopankissasi e-laskusopimuksista kyseinen laskuttaja ja poistettava e-laskun tilaus.

On hyvä muistaa, että e-laskun peruminen ei vielä tarkoita, että kaikki kyseisen laskuttajan laskut ovat poissa. Mikäli sinulla on kyseisen laskuttajan erääntyvä lasku odottamassa maksua, tulee sinun poistaa tämä lasku erikseen erääntyvistä laskuistasi. Tämän jälkeen uusia laskuja ei kyseiseltä laskuttajalta enää ilmesty.

Lue aiheesta: Virtuaalinen luottokortti

SEPA-maksu helpottaa rahansiirtoa SEPA-alueella

SEPA-maksu tarkoittaa SEPA-alueen sisällä tehtävää maksua yhdestä SEPA-alueen maasta toiseen. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi tilisiirtoa Suomesta Ranskaan.

SEPA-alueeseen kuuluvat:

  • Kaikki EU-maat
  • ETA-maat: Islanti, Norja ja Liechtenstein
  • Muut maat: Andorra, Monaco, San Marino, Sveitsi, Vatikaani, Iso-Britannia

SEPA-maksujen tavoitteena on helpottaa maksuja SEPA-maiden välillä. Niiden ansiosta pankit käsittelevät SEPA-maksuja samalla tavalla kuin kotimaisia maksuja. SEPA-maksuissa käytettävä valuutta on euro.

SEPA-pikasiirto mahdollistaa nopean maksamisen

SEPA-pikasiirrolla tarkoitetaan SEPA-maksuja, joiden vastaanottaminen onnistuu vain sekunneissa. Useat suomalaiset pankit ovat jo mukana SEPA-pikasiirtojen verkostossa, mutta kannattaa tarkistaa oman pankkisi tilanne ennen kuin tarvitset maksutoimintoa.

SEPA-pikasiirrot toimivat myös viikonloppuina ja pyhäpäivinä, joten niiden avulla takaat erittäin nopean rahansiirron päivästä riippumatta.

SEPA-tilisiirto muistuttaa normaalia tilisiirtoa

Kun teet SEPA-tilisiirron, toimii se lähes samalla tavalla kuin kotimaan tilisiirto. Tarvitset tilisiirtoa varten vastaanottajan nimen, tilinumeron kansainvälisessä IBAN-muodossa sekä vastaanottajan pankin BIC-koodin. Tämän lisäksi saatat joskus tarvita vastaanottajan osoitetiedot.

Kun sinulla on yllä mainitut tiedot, voit siirtyä tekemään SEPA-tilisiirtoa samalla tavalla kuin tekisit normaalin tilisiirron. Tilisiirto lähtee pikasiirtona aina, kun siihen on mahdollisuus. Edellytys on, että sekä maksajan että vastaanottajan pankit tukevat SEPA-pikasiirtoja.

Lue myös: Credit- vai Debit-kortti

Miten SEPA-suoraveloitus toimii?

SEPA-suoraveloitus on sekä yksityishenkilöille että yrityksille rakennettu palvelu, jonka avulla sopimuksen mukainen kuukausittainen lasku veloitetaan automaattisesti maksajan tililtä. Tämä poistaa tarpeen käydä hyväksymässä lasku aina erikseen.

SEPA-suoraveloitus vaatii, että laskuttajan ja maksajan on tehtävä SEPA-suoraveloitussopimus oman pankkinsa kautta. Tämän sopimuksen kautta tehtävissä maksuissa valuutta on aina euro.

SEPA-suoraveloituksen ansiosta voit automatisoida kaikki SEPA-alueen sisällä suoritetut maksut, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia maksujen maksamisesta itse.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on suoraveloitus?

Suoraveloitus tarkoittaa, että pankin kanssa sovitut laskut maksetaan automaattisesti maksajan tililtä laskun eräpäivänä. Samalla ne hyvitetään maksun saajalle.

Mikä on e-laskun ja suoramaksun ero?

E-laskusopimus tehdään verkkopankissa, jonka jälkeen sähköiset laskut pystyy maksamaan automaattisesti omasta verkkopankista. Suoramaksussa taas ei tarvita verkkopankkitunnuksia, vaan suoramaksusopimus mahdollistaa laskun veloittamisen maksajan tililtä automaattisesti. E-laskut toimivat täysin sähköisesti verkkopankin kautta, kun taas suoramaksut sopivat henkilöille, jotka eivät käytä verkkopankkia.

Toni Karinko
Päivitetty: 2024-04-30
Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 70 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää