LAINAHAKEMUS

Lainan hakeminen on maksutonta eikä se sido sinua mihinkään.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa.. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.

Lainalupaus mahdollistaa nopeat asuntokaupat

Asunnon oston lähestyessä on tärkeää selvittää, millainen asuntolaina sinun on mahdollista saada. Lainalupaus kannattaa olla valmiina hyvissä ajoin ennen kuin teet ensimmäisen tarjouksen unelmiesi asunnosta. Siihen liittyy kuitenkin monta tärkeää asiaa, jotka sinun on hyvä tietää ennen lainan hakemista.

 

 

Lainalupaus kannattaa hakea ajoissa

Lainalupaus on terminä tärkeä kaikille asunnon ostajille. Sillä tarkoitetaan asuntolainatarjousta, jonka pankki myöntää tulevalle omistusasunnon ostajalle. Lainalupaus toimii samalla periaatteella myös kun kyseessä on laina asumisoikeusasuntoon.

Lainalupaus on tärkeä hoitaa ajoissa kuntoon, koska se auttaa hahmottamaan millaiseen asuntoon sinulla on varaa. Varsinkin ensiasunnon oston yhteydessä kannattaa olla pankkiin ajoissa yhteydessä, jotta saat ajoissa käsityksen siitä, minkä hintaluokan asuntoihin sinulla on varaa.

Lainalupauksen avulla pystyt tarvittaessa tekemään ostotarjouksen asunnosta nopeasti, koska sinun ei tarvitse enää odotella pankilta erillistä hyväksyntää lainasta.

Lainaneuvottelut ja alustava lainatarjous

Asuntolainalupaus vaatii aina lainaneuvottelut pankin kanssa. Lainaneuvottelujen aikana pankki tekee selvityksen lainanhakijan taloudellisesta tilanteesta ja maksukyvystä. Näiden perusteella pankki tekee alustavan lainatarjouksen.

Eri pankkien tarjoamissa lainatarjouksissa voi olla merkittäviäkin eroja, joten tarjotun lainan ehtoihin kannattaa tutustua huolella ja tarvittaessa pyytää useampi lainatarjous eri pankeilta.

Alustava lainatarjous ei vielä sido sinua mihinkään. Voit siis huoletta käydä lainaneuvotteluja pankkien kanssa ja kartoittaa lainamahdollisuuksia hyvissä ajoin.

Lainalupaus vs lainatarjous

On tärkeää erottaa lainalupaus vs lainatarjous toisistaan. Näitä molempia yhdistää se, että kumpikaan niistä ei vielä sido sinua nostamaan lainaa. Erona kuitenkin on, että lainatarjous on vasta alustava arvio siitä, millaisilla ehdoilla ja koroilla voit saada lainan.

Asuntolainalupaus on sen sijaan pankkia sitova lupaus lainan myöntämisestä. Siinä on määritelty lopulliset lainan ehdot ja korot. Lainalupauksen avulla voit kävellä asuntokaupoille ja tehdä sitovan ostotarjouksen asunnosta.

Jos haet lainapäätöksen ennen kuin tiedät minkä asunnon aiot ostaa, voi pankin antama päätös olla ehdollinen lainalupaus. Usein tämä tarkoittaa, että lainalupauksen ehtona on se, että pankki voi hyväksyä tulevan asunnon lainan vakuudeksi.

Vapaa-ajan asunto ja laina

Vapaa-ajan asunnon laina toimii pitkälti samoin perustein kuin omistusasunnon laina. Suurimpana erona vapaa-ajan asuntoon kohdistuvassa lainassa on se, että siihen ei ole mahdollista hyödyntää valtion takaamaa ASP-lainaa.

Vapaa-ajan asunnon kohdalla kyse on usein suomalaisten rakastamista kesämökeistä. Mökkilainaa voi hakea pitkälti samalla tavalla kuin asuntolainaakin.

Hae aina uusi lainapäätös tilanteesi muuttuessa

Lainalupaus sitoo pankkia sovitun ajan, joka on yleensä 3–6 kk. Jos taloudellinen tilanteesi kuitenkin muuttuu tänä aikana merkittävästi, on pankki oikeutettu perumaan lainapäätöksen.

Vastaavasti jos taloudellinen tilanteesi muuttuu huomattavasti positiiviseen suuntaan, kannattaa hakea lainalle uusi päätös. Tällöin voit saada suuremman lainan tai paremmat ehdot asuntolainallesi.

Asunnon ostotarjous sitoo ostajaa

Kun olet saanut myönteisen lainapäätöksen asuntolainalle ja löytänyt sopivan asunnon, on seuraavana vuorossa asunnon ostotarjous. Se kannattaa aina tehdä kirjallisesti, jotta siitä ei synny epäselvyyksiä myöhemmin.

Asunnon ostotarjouksen on hyvä sisältää vähintään seuraavat asiat:

  • Ostajan ja myyjän tiedot
  • Myytävän kohteen tiedot
  • Kauppahinta
  • Kaupan ehdot
  • Tarjouksen voimassaoloaika

Ostotarjous on voimassa, kunnes myyjä joko hyväksyy tai hylkää sen, tai tekee vastatarjouksen.

Asunnon ostotarjous on mahdollista tehdä myös ilman lainalupausta, mutta tällöin tulee tehdä ehdollinen asunnon ostotarjous. Se tarkoittaa, että ostotarjoukseen on sidottu ehto, jonka on toteuduttava. Tässä tapauksessa teet ostotarjouksen sillä ehdolla, että saat myönteisen lainapäätöksen kyseisen asunnon ostoa varten.

Paljonko saan lainaa?

Se paljonko saat lainaa, riippuu siitä, millaiset kuukausittaiset tulosi ja menosi ovat. Näiden kahden ero luo perustan sille, kuinka paljon sinun voidaan katsoa kykenevän maksaa lainanlyhennystä kuukausittain.

Jos tienaat paljon, mutta samalla menosi ovat korkeat, katsoo pankki maksukykysi olevan huonompi. Samalla tavalla pienet menot tuloihin nähden enteilevät hyvää maksukykyä. Myös velan ja varallisuuden määrällä on vaikutusta.

Perussääntönä pidetään, että asumismenot eivät saisi ylittää kolmasosaa kuukauden nettotuloistasi. Asumismenoihin lasketaan tässä tapauksessa esimerkiksi yhtiövastikkeet, vesi, sähkö ja tietysti lainanlyhennys.

Jos et halua odottaa pankin päätöstä sinulle tarjotun lainan määrästä, voit kokeilla laskea netistä löytyvien asuntolainalaskureiden avulla, kuinka paljon sinulle voitaisiin tarjota lainaa. Voit myös vertailla eri kokoisten lainojen vaikutusta kuukausieriin ja korkoihin.

Lainakatto pyrkii estämään liiallisen velkaantumisen

Lainakatto tarkoittaa enimmäisluototussuhdetta eli selkokielellä sitä, kuinka paljon lainaa voidaan myöntää suhteessa siihen, kuinka paljon vakuuksia lainalla on.

Lainakatto tarkoittaa, että pankkeja sitoo asuntolainan enimmäisluototussuhdetta koskeva sääntely, jolla pyritään estämään kotitalouksien ylivelkaantumista. Tästä syystä pankkien myöntämän lainan määrä saa olla maksimissaan 90 % lainan vakuuksien käyvästä arvosta. Ensiasunnon ostossa tämä numero on poikkeuksellisesti 95 %.

Esimerkiksi 100 000 euron asuntoa ostaessa asunnon omarahoitusosuus tulee olla vähintään 10 000 €, koska silloin asuntolainaa tarvitaan 90 000 €. Tällöin luototussuhde on 90 %.

Jos kyseessä on ensiasunnon osto, riittää asunnon omarahoitusosuudeksi 5 000 €, jolloin luototussuhde on 95 %. Tämän lisäksi lainalle tarvitaan riittävät vakuudet.

Usein kysytyt kysymykset

Kauanko lainalupaus on voimassa?

Lainalupaus on voimassa tyypillisesti 3–6 kuukautta. Voimassaoloajan pituus voi vaihdella pankkikohtaisesti, joten asia kannattaa tarkistaa aina pankilta lainapäätöksen yhteydessä.

Voiko pankki perua lainalupauksen?

Pankki voi perua lainalupauksen, jos lainanhakijan taloudellinen tilanne muuttuu merkittävästi lainalupauksen voimassaoloajan sisällä. Perumisen sijaan pankki voi tässä yhteydessä myös muuttaa lainan ehtoja.

Roosa
Päivitetty: 2024-05-20

Roosa on kauppatieteiden maisteri pääaineenaan kansainvälinen liiketoiminta ja tuottaa asiantuntevaa sisältöä Rahalaitoksen lukijoille. Hän haluaa tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäiseen taloudenhallintaan.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 70 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää