Halpa ruoka - Säästövinkit halvempaan ruokailuun

LAINAHAKEMUS

Lainan hakeminen on maksutonta eikä se sido sinua mihinkään.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.

Me Rahalaitoksella haluamme laina-asioiden lisäksi luoda kiinnostuneille luettavaksi myös henkilökohtaiseen talouteen liittyviä artikkeleita, jotka keskittyvät jokapäiväisiin raha-asioihin.

Olemme puhuneet säästämisestä arjessa jo muutamaan otteeseen ja voit tutustua aikaisempiin artikkeleihin tästä:

Tässä artikkelissa keskitytään siihen, miten ruoassa voi säästää rahaa ilman, että ruokailun laatu kärsii säästämisestä.

Artikkelissa on niin vinkkejä halvoista ruokatuotteista ja ruokabrändeistä, hävikkiruoasta sekä ruoan valmistustavoista, jotka voivat tuoda talouteesi huomattavia säästöjä sekä lyhyellä että pidemmällä aikavälillä.

Halpaa ruokaa moneksi päiväksi – Vinkit ruoanlaittoon

Ruoanlaitto ja ruokailu voivat tuntua kalliilta, mutta pienillä muutoksilla voit nauttia herkullisista aterioista samalla kun säästät rahaa. Tässä muutama vinkki halvempaan ruoanlaittoon:

 1. Suunnittele ateriasi: Suunnittele viikon ateriat etukäteen ja tee ostoslista sen perusteella. Tämä auttaa välttämään heräteostoksia ja hukkaan meneviä ruokia. Suunniteltu ostoslista auttaa myös pitämään budjetin kurissa.
 2. Osta sesongin tuotteita: Sesongin tuotteet ovat usein halvempia ja tuoreempia, koska niitä tuotetaan sillä hetkellä runsaasti. Ne myös maistuvat paremmilta! Sesonkituotteet löydät esimerkiksi satokausikalenterista.
 3. Hyödynnä tarjous- ja alennustuotteita: Pidä silmällä alennuksia ja tarjouksia ruokakaupoissa. Monet kaupat tarjoavat erikoistarjouksia tietyille tuotteille viikoittain. Älä myöskään unohda hyödyntää kanta-asiakasohjelmia ja digitaalisia kuponkeja.
 4. Osta ruokaa isoja eriä ja pakasta: Osta peruselintarvikkeita, kuten riisiä, pastaa, papuja ja säilykkeitä isoissa erissä. Ne säilyvät pitkään ja isot pakkaukset ovat usein kilohinnaltaan halvempia. Pakasta myös ruokia annoskoissa, jotta voit sulattaa aina tarvitsemasi määrän kerrallaan.
 5. Vähennä ulkona syömistä: Vähennä ulkona syömistä ja ruoan kotiin tilaamista. Kotona kokkaaminen on yleensä halvempaa ja terveellisempää. Kokeile valmistaa suosikkiravintolasi ruokia kotona!
 6. Vähennä hävikkiä: Vähennä hävikkiä suunnittelemalla ateriat huolellisesti ja säilyttämällä ruoka oikein. Hyödynnä myös ylijääneet ruoat ja ainesosat luovissa resepteissä.
 7. Kasvata omat yrttisi: Harkitse oman yrttitarhan perustamista kotona. Tuoreet yrtit ovat usein kalliita, mutta ne ovat edullisia ja helppoja kasvattaa itse ikkunalaudalla tai parvekkeella.
 8. Vaihda merkkejä: Ole valmis kokeilemaan eri tuotemerkkejä. Usein samanlaiset tuotteet eri merkeiltä voivat olla merkittävästi eri hintaisia. Maullisesti ero on pieni, mutta säästöllisesti ero voi olla suurikin.

Muista, että pienillä muutoksilla voit säästää huomattavasti ruoassa ja ruokailussa. Halvan ruoan hankinta ei ole vaikeaa, joten ota näistä useampi vinkki käyttöön. Saatat jo ensi ostoskuitissasi nähdä huomattavia säästöjä!

Hävikkiruoka – Säästä rahaa ja vähennä samalla ruokahävikkiä

Yksi tehokas tapa säästää ruokakuluissa ja samalla auttaa vähentämään ruokahävikkiä on ostaa hävikkiruokaa. Hävikkiruoalla tarkoitetaan ruokaa, joka on lähellä parasta ennen -päiväystä tai on ylijäämää, jota kaupat tai ravintolat myyvät edullisesti välttääkseen hävikin.

Tässä muutamia vinkkejä, kuinka voit hyötyä hävikkiruoan ostamisesta:

 • Vieraile hävikkiruokakaupoissa: Joissain kaupungeissa on erityisiä hävikkiruokakauppoja, jotka myyvät päiväystuotteita alennettuun hintaan. Esimerkkinä Helsingistä löytyy Loop niminen kauppa Ostoskeskus Redistä.
 • Hyödynnä ale-hyllyt: Useimmat ruokakaupat tarjoavat ale-hyllyillä tuotteita, joissa on parasta ennen -päiväys lähellä. Näitä hyllyjä tarkkailemalla voit löytää alennettuja elintarvikkeita, jotka muuten saattaisivat päätyä hävikiksi.
 • Tutustu ravintoloiden tarjouksiin: Jotkut ravintolat myyvät ylijäämäruokaa alennettuun hintaan päivän päätteeksi. Näitä tarjouksia voi etsiä ravintoloiden verkkosivuilta tai sosiaalisesta mediasta.
 • Käytä hävikkiruokasovelluksia: On olemassa sovelluksia, kuten ResQ, jotka yhdistävät asiakkaat ravintoloiden ja kauppojen ylijäämäruokaan. Näiden sovellusten avulla voit ostaa hävikkiruokaa edulliseen hintaan.

Ostamalla hävikkiruokaa voit säästää huomattavasti ruokakustannuksissa ja samalla osallistua ruokahävikin vähentämiseen. Se on ympäristöystävällinen ja taloudellisesti järkevä tapa tehdä ostoksia.

Muista kuitenkin aina tarkistaa tuotteiden kunto ja käytä ne mahdollisimman pian, jotta ne eivät päätyisi hävikiksi myöskään kotona.

Halpoja ruokia

Seuraavaksi tutustumme erityisen halpoihin ruoka-aineisiin. Kasvikunnan tuotteet voivat olla erinomainen ja edullinen vaihtoehto lihatuotteille ruoanlaitossa.

Kasvituotteet ovat usein terveellisiä, ravintorikkaita ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Alta löydät edullisia kasvikunnan vaihtoehtoja, joilla voit korvata lihatuotteita ja säästää samalla rahaa:

 • Soijarouhe: Soijarouhe on edullinen korvike esimerkiksi jauhelihalle. Rouhe on edullista ja se säilyy pitkään. Kokeile Soijarouhetta esimerkiksi makaroonilaatikkoon.
 • Linssit: Linssit ovat edullinen proteiininlähde ja monipuolinen vaihtoehto lihalle. Voit käyttää punaisia, vihreitä tai mustia linssejä keitoissa, pataruoissa ja pastakastikkeissa.
 • Kikherneet: Kikherneet ovat maukkaita ja ravitsevia. Ne sopivat hyvin esimerkiksi kikherneistä valmistettuun tahnaan, curryihin, salaatteihin ja keittoihin.
 • Tofu ja Tempeh: Tofu ja tempeh ovat soijapavuista valmistettuja tuotteita, jotka ovat erinomaisia lihan korvikkeita. Tofu sopii erityisesti paistamiseen ja wokkaamiseen, kun taas tempeh sopii hyvin grillattavaksi ja uuniruoiksi.
 • Kurpitsa: Kurpitsa on maukas ja täyttävä kasviksista valmistettu vaihtoehto. Siitä voi valmistaa esimerkiksi keittoja, uuniruokia ja paistoksia.
 • Härkis: Härkis on härkäpavuista valmistettu tuote, joka muistuttaa jauhelihaa rakenteeltaan. Sitä voi käyttää lihan tavoin erilaisissa ruoissa, kuten kastikkeissa, pataruoissa ja tortilloissa.
 • Quinoa: Quinoa on runsasproteiininen täysjyvävilja, jota voi käyttää lieden korvikkeena salaatissa, keitoissa ja pataruoissa.

Hintaesimerkki halvasta kasvisvaihtoehdosta:

Jos mietit, voiko kyseiset tuotteet oikeasti olla edullisia, on tässä esimerkkilaskelma:

Lokakuussa 2023 500 gramman paketti tummaa soijarouhetta maksoi S-kaupassa 2,99 €. 400 gramman paketti jauhelihaa maksoi merkistä riippuen 3,49-6,45 €.

Koska 2 dl soijarouhetta vastaa noin 400 grammaa jauhelihaa, saadaan pussillisesta soijarouhetta noin 2,8 kilogrammaa jauhelihaa vastaava määrä.

Näin ollen jauhelihan kilohinnan ollessa 8,73-16,13 €/kg, maksaa vastaava määrä soijarouhetta 2,14 €/kg. Soijarouheen käyttö jauhelihan korvikkeena tulee siis 4-8 kertaa halvemmaksi!

Halpoja ruokia opiskelijalle

Opiskelijana rahat voivat olla tiukassa, mutta onneksi on paljon edullisia ja ravitsevia ruokia, jotka sopivat myös opiskelijan budjettiin. Perinteisesti kehuttu “nuudelia ja tonnikalaa” ei välttämättä tosielämässä ole se halvin ruokavalio opiskelijalle.

Tässä on muutamia ideoita mahdollisimman halpaa ruokaa haluaville:

 • Pasta on edullinen ja monipuolinen ruoka-aine. Voit yhdistellä sitä erilaisiin kastikkeisiin.
 • Riisi on myös halpa ja täyttävä vaihtoehto. Se sopii hyvin curryihin, wokkeihin ja sellaisenaan proteiinin kanssa.
 • Linssit ovat proteiinirikkaita ja helppoja valmistaa. Voit tehdä linssikeittoja, pataruokia ja salaatteja.
 • Kikherneitä ja papuja voi käyttää erilaisissa pataruoissa, keitoissa ja salaateissa.
 • Perunat ovat halpoja ja monipuolisia. Voit valmistaa niistä uuniruokia, keittoja ja paistoksia.
 • Porkkanat ja lanttu ovat edullisia ja säilyvät hyvin. Voit käyttää niitä pataruoissa ja keitoissa.
 • Kananmunat ovat todella ravitsevia ja niitä voi syödä joko sellaisenaan, keittää tai paistaa monella eri tavalla.
 • Kaali on halpa ja terveellinen vaihtoehto. Voit tehdä siitä coleslaw-salaattia tai käyttää sitä keitoissa ja pataruoissa.
 • Kurkku ja Tomaatti ovat usein edullisia ja sopivat salaatteihin, leipiin ja lautaselle lähes minkä tahansa ruoan lisukkeeksi.
 • Kaurapuuro on terveellinen ja edullinen aamiainen. Puuroon voi myös lisätä hedelmiä ja pähkinöitä tuomaan monipuolisuutta makuun
 • Mysli on toinen halpa aamupala, jota voi syödä esimerkiksi jogurtin tai marjojen kanssa.
 • Jogurtti on hyvä proteiininlähde ja se sopii niin aamu- kuin välipalaksi.

Halpoja ruokia suurperheelle

Suurperheen ruokkiminen voi olla haasteellista, mutta onneksi on paljon edullisia ja ravitsevia ruokia, jotka sopivat suurelle joukolle.

Tässä on muutamia vaihtoehtoja, joista saa taiottua halpaa ruokaa moneksi päiväksi:

 • Perusviljat kuten riisi ja pasta ovat halpoja ja täyttäviä perusruokia, jotka sopivat moniin erilaisiin aterioihin.
 • Palkokasvit kuten linssit, kikherneet ja pavut ovat halpoja proteiininlähteitä.
 • Juurekset kuten perunat, porkkanat ja lanttu ovat halpoja ja monipuolisia kasviksia, joita käytät monipuolisesti pataruoissa, uuniruoissa ja keitoissa.
 • Jauheliha ja kanankoivet ovat lihatalouksissa edullinen vaihtoehto. Kokonaiset lihapalat ja kanan rintafileet ovat usein kalliimpia vaihtoehtoja samoihin käyttötarkoituksiin.
 • Kananmunat ovat monipuolinen ja edullinen proteiininlähde, jotka voidaan valmistaa jokaiselle maistuvaksi.
 • Kasvisruoka on kokeilun arvoinen myös suurperheissä. Kokeile huomaako lapsesi edes eroa kun teet makaroonilaatikon jauhelihan sijaan soijarouheesta!

Meal preppaus – Aikaa ja rahaa säästävä ruokailutapa

Meal preppaus eli aterioiden valmistaminen etukäteen on kätevä tapa suunnitella ja valmistaa aterioita etukäteen, yleensä viikon ruokailujen tarpeisiin.

Meal preppaus ei ainoastaan auta sinua säästämään aikaa päivittäisessä ruoanlaitossa, vaan myös edistää terveellisiä syömätapoja ja auttaa välttämään epäterveellisiä välipaloja ja pikaruokaa kiireisinä päivinä.

Kuinka meal preppaus toimii

 • Mieti aluksi mitä aterioita haluat valmistaa viikon aikana. Suunnittele monipuolinen ruokavalio, joka sisältää proteiinia, vihanneksia, hiilihydraatteja ja terveellisiä rasvoja.
 • Tee ostoslista tarvitsemistasi raaka-aineista. Hanki kaikki tarvittavat ainekset ennen prepattavan viikon alkua.
 • Valmista kaikki aterioiden osat etukäteen. Voit esimerkiksi keittää riisit, grillata kanat, pilkkoa vihannekset ja tehdä kastikkeet valmiiksi.
 • Säilytä valmistetut ateriat ilmatiiviissä säilytysrasioissa jääkaapissa. Joitakin aterioita voi myös pakastaa pitkäaikaista säilytystä varten.
 • Lämmitä ja nauti! Joka päivä sinun tarvitsee vain lämmittää valmis ateria jonka jälkeen se on valmis nautittavaksi

Meal preppauksen hyödyt

Etukäteen valmistellut ateriat vähentävät päivittäistä valmisteluaikaa ja mahdollistavat nopeat ruokailut. Voit lisäksi säästää ruokaostoksissa kun ostat tarvittavat ainekset suurissa erissä ja käyttät ne tehokkaasti hyödyksi. Tämä vähentää myös ruokahävikkiä.

Etukäteen suunnittelemalla voit varmistaa että ateriat ovat ravitsevia ja tasapainoisia. Tämän lisäksi valmiiksi annostellut ateriat helpottavat annoskokojen kontrollointia ja antavat mielenrauhan kun esimerkiksi töistä päästessä ruoka on jo valmiina kotona odottamassa sinua.

Muista olla luova aterioiden suunnittelussa ja valmistelussa. Voit kokeilla erilaisia reseptejä ja mukauttaa ne omiin makutottumuksiisi. Meal preppaus on tehokas ja käytännöllinen tapa helpottaa arjen ruokailuja ja samalla edistää terveellisiä elämäntapoja.

Eväät töihin

Viimeisenä vinkkinä halvempaan syömiseen on eväiden tekeminen töihin. Lounasravintolassa on toki mukava käydä syömässä päivittäin vaihtuvia annoksia, mutta mikäli tavoitteenasi on säästää ruoassa, voit miettiä asiaa laskimen kanssa:

Hyvin tehty meal preppaus voi saada kotona tekemäsi annoksen hinnaksi noin 1-3 euroa per annos. Vuonna 2023 lounasravintoloiden lounashinta oli keskimäärin 12,70 €.

Kuukaudessa on keskimäärin 20 työpäivää, joten työpaikkaruokailujen kokonaiskustannukseksi tulee 254 euroa kuussa. Edullista kotiruokaa teet lounaaksi noin 20-60 eurolla kuukaudessa

Edullista kotiruokaa syömällä voit siis säästää vuodessa jopa tuhansia euroja!

Usein kysytyt kysymykset

Mistä löytää halpaa ruokaa?

Halpoja ruokia voi löytää suurien kauppojen hyllyistä etsimällä kaupan omien brändien tuotteita (K-kaupassa esim. Pirkka ja K-menu. S-kaupoissa esim. Kotimaista, X-tra ja Rainbow). Lisäksi kannattaa käyttää ruokahävikkisovelluksia ja kauppojen omia sovelluksia alennettujen tuotteiden löytämistä varten.

Mitkä ovat halpoja ruokia?

Yleisesti halpoja ruoka-aineita ovat riisi, pasta ja peruna. Proteiininlähteiksi halpoja vaihtoehtoja on muun muassa soijarouhe, linssit ja pavut. Aamupalaan säästöjä saa esimerkiksi vaihtamalla leivän puuroon, jogurttiin tai mysliin. Joka ateriaan tai sellaisenaan syötäväksi halpoja tuotteita ovat esimerkiksi kurkku, tomaatti, porkkana, kaali ja kananmuna.

Toni Karinko
Päivitetty: 2023-11-07
Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 70 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää