Säästäminen arjessa - 50 vinkkiä

LAINAHAKEMUS

Lainan hakeminen on maksutonta eikä se sido sinua mihinkään.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.

Säästäminen arjessa on tänä päivänä monelle suomalaiselle yhä enenevissä määrin tarpeellista. Rahan säästäminen voi kuitenkin tuntua hankalalta tämän hetken taloudellisessa tilanteessa, kun ruoan, sähkön ja muun elämisen kustannukset jatkavat yhä nousua.

Tässä artikkelissa Rahalaitos esittelee 50 helppoa vinkkiä siihen, miten säästää rahaa opiskelijana, asuntolainakorkojen parissa kamppailevana perheellisenä tai pienituloisena eläkeläisenä. Vaikka yksittäiset vinkit voivat kuulostaa säästömäärältään pieniltä, on paras tapa säästää ottamalla useampi säästövinkki käyttöön yhtä aikaa. Lue vinkkimme alta ja aloita säästäminen jo tänään!

Miten säästää asumisessa?

Ensimmäiset säästövinkit keskittyvät asumiseen ja kodin resurssien säästämiseen. Tarkkaile kotonasi erityisesti lämmitystä sekä sähkön ja veden käyttöä. Muista myös että suurimmat energiasyöpöt kotonasi eivät ole televisio ja kännykänlaturi, vaan aivan muut laitteet.

1. Vältä turhaa veden kulutusta. Veden säästäminen on helposti tehtävissä ja tarkkailtavissa. Kerrostaloasujilla löytyy usein vesimittari asunnostaan. Myös useissa vuokrasopimuksissa vedestä maksetaan kulutuksen mukaan, joten on syytä muistaa käyttää vettä säännöllisesti saadakseen tasauspäivinä palautuksia tilille.

2. Pese vain täysiä koneellisia. Pesukoneet ovat eräitä suurimmista sähkön ja lämpimän veden tuhlureista kotonasi, joten muista aina mahdollisuuksien mukaan pestä astiat ja vaatteesi täysin konein.

3. Laita suihku kiinni shampoon laiton ajaksi. Veden lämmittämisen kuluu suuri määrä sähköä ja erityisen helppo tapa vähentää tätä on suihkussa käydessä muistaa sulkea hana siksi aikaa, kun laitat shampoota itseesi. Näin säästät huomaamattasi sekä sähköä, että useita litroja vettä.

4. Pienennä kotisi lämpötilaa. Talon sähköstä suurin osa kuluu sen lämmittämiseen. Jo yhden lämpöasteen alentaminen talossa tuo huomattavia säästöjä sähkölaskuusi.

5. Kohdenna talosi lämmitys. Tiesitkö että nukut paremmin viileässä? Sähkön säästäminen kohdennetusti onnistuu esimerkiksi asettamalla makuuhuoneen lämpötila pari astetta muuta taloa alemmas. Tällöin on hyvä myös pitää makuuhuoneen ovi suljettuna lämpötilojen optimoimiseksi.

6. Valitse edullisin lämmitysmuoto. Erityisesti omakotitaloissa on tänä päivänä tarjolla useita lämmitysmuotoja. Erityisesti sähkö- ja öljylämmitteisten talojen lämmityskulut ovat niin korkeat, että mikäli mahdollista, käytä lämpöpumppua tai takkaa alentaaksesi lämmityskuluja. Mikäli taas olet etsimässä itsellesi uutta kotia, kiinnitä huomiota asunnon lämmitysmuotoon. Suosi erityisesti maalämpöä, kaukolämpöä sekä lämpöpumppuja. Myös sähkölämmitys on hyvä vaihtoehto uusiin ja pieniin taloihin, jotka lähtökohtaisesti rakennetaan hyvin energiatehokkaiksi.

7. Säästä sähköä. Sähkön säästäminen ei ole vaikeaa. Muista aina kotona ollessasi pitää päällä vain elektroniikkaa, jota käytät. Valojakaan ei tarvitse pitää monessa huoneessa yhtä aikaa päällä. Muista myös aina kotoa lähtiessäsi sammuttaa kaikki valot ja pidempään poissaoloon kannattaa varustautua irrottamalla turhat valmiustilassa olevat sähkölaitteet seinästä.

8. Kilpailuta sähkösopimus. Erityisesti näinä aikoina on hyvin tärkeää pysyä kartalla omasta sähkösopimuksesta. Onnekkaita ovat he, jotka ovat pystyneet ennen sähköhintojen nousua ottamaan itselleen monen vuoden määräaikaissopimuksen. Mikäli tilateesi on toinen, on sinun syytä tarkistaa sähkösopimuksesi ja vertailla niitä kilpailijoiden sopimuksiin. Sähköyhtiöiden sopimushinnoissa on tällä hetkellä niin suuria eroja, että kuukausittainen säästäminen saattaa nousta satoihin euroihin, mikäli kulutuksesi on suurta ja löydät edullisimman sopimuksen. Mikäli sähkön säästäminen on sinulle tuttua ja olet aktiivinen sähkökulutuksen seuraaja, voi sinulle olla tällä hetkellä kannattavina valita sähkön markkinahinnan mukaan laskutettava pörssisähkö. Lue lisää aiheesta sivultamme sähkön hinta.

9. Kilpailuta kotivakuutus. Milloin viimeksi kilpailutit kotivakuutuksesi? Oletko kenties vuosia sitten muuttanut asuntoon, ottanut kotivakuutuksen ja mennyt samalla sopimuksella tähän päivään saakka? Nyt on korkea aika tarkistaa kotivakuutuksesi. Edullisimman sopimuksen löytämällä sinun on mahdollisuus säästää kymmeniä, jopa satoja euroja vuodessa.

10. Vuokraa talosi. Oletko usein poissa kotoasi? Voit saada helppoja lisätienestejä laittamalla asuntosi vuokralle. Mikä olet esimerkiksi useita kuukausia vuodessa poissa kotoasi, on asunto järkevä vuokrata määräaikaisesti eteenpäin Vuokraovi.com:n tai Oikotie.fi:n kautta. Lyhyempiä ja turvallisia muutaman päivän vuokrauksia taas on näppärä tehdä Airbnb:n avulla.

11. Kilpailuta vuokravakuuslaina. Mikäli olet muuttamassa vuokra-asuntoon, tulee sinun useimmissa tapauksissa maksaa vuokravakuus, joka palautetaan tilillesi vuokrasopimuksen päätyttyä. Vuokravakuuden summa on usein 1-2 kuukauden vuokrasummaa vastaa määrä. Mikäli sinulla ei muuttohetkellä ole tarvittavaa rahasummaa ylimääräisenä, voit kilpailuttaa itsellesi maksutta vakuudettoman ja edullisen vuokravakuuslainan Rahalaitoksen kautta.

Lue tästä lisää aiheesta Rahalaitoksen vuokravakuuslaina.

12. Maksa asuntolaina takaisin nopeammin. Mikäli mahdollista, neuvottele pankkisi kanssa asuntolainan takaisinmaksun nopeuttamisesta. Tämä voi säästää sinulle suuria summia, sillä tämän hetken korkeilla asuntolainakoroilla nopeampi takaisinmaksu vähentää maksuerien määrää ja näin ollen myös väistettyjen erien korkomaksut sekä muut lainanhoitokulut pienentävät huomattavasti lainan loppusummaa.

Miten säästää autoilussa?

Ihmiset käyttävät kuukaudessa huomattavan määrän rahaa autoiluun. Mikäli et asu kaupungin keskustassa, tarvitset luultavimmin autoa päivittäin työmatkoihin sekä kaupassa käyntiin. Useimmilla meistä on myös harrastuksia ja vapaa-ajan vierailuja kohteissa, joihin täytyy kulkea autolla. Rahan säästäminen voi tuntua siis vieraalta ajatukselta kun mietit autosi käyttöä.

Seuraavissa vinkeissä keskitytään siihen, kuinka säästää rahaa vähentämällä kustannuksia liittyen autoiluun ja liikkumiseen.

13. Harrasta hyötyliikuntaa. Kaupungissa tai sen lähellä asuessasi, mieti tarkkaan tarvitsetko oikeasti autoa? Parkkipaikka, auton huolto, vakuutukset, verot sekä polttoaine maksavat maltaita, joten paras tapa säästää autoilussa on auton poisjättäminen arjesta.. Lisäksi hyötyliikunta edistää terveyttäsi ja kohentaa kuntoasi.

Mikäli auton poismyyminen kuulostaa liian jyrkältä päätökseltä, aloita säästäminen vähentämällä autoilua. Päätä käyväsi esimerkiksi töissä tai lähikaupassa ruokaostoksilla kävellen ja säästät jo näin mukavan summan joka kuukausi.

14. Hyödynnä julkisia. Jos asut yli muutaman kilometrin päässä työpaikastasi tai kaupasta, mutta alueellasi on toimiva julkinen liikenne, hyödynnä sitä. Linja-auton kuukausikortti kustantaa muutaman kympin ja voit sen avulla käyttää bussipalveluita niin paljon kuin haluat. Laske huviksesi kuinka paljon yksityisautoilusi maksaa kuukaudessa. Saatat yllättyä kuinka paljon halvemmaksi tulisi vaihtaa julkisen liikenteen käyttämiseen.

15. Taloudellinen ajotapa. Tilanteissa, joissa auto on pakollinen osa arkeasi, yritä säästää mahdollisuuksien mukaan ajaessasi sillä. Taloudellinen ajaminen alentaa polttoaineen kulutusta ja rahan säästäminen tapahtuu samalla kun osaltasi pienennät hiilidioksidipäästöjä sekä parannat liikenneturvallisuutta.

Käytä ajaessasi vakionopeudensäädintä ja aja muutenkin tasaisesti maltillisilla nopeuksilla. Vältä ylimääräisiä kiihdytyksiä, jarrutuksia, ohituksia ja muita kaasutteluja. Pyri myös ennakoimaan ajaessasi ja anna auton rullailla vapaalla alamäissä sekä käytä moottorijarrutusta. Mahdollisuuksien mukaan vältä myös ajamasta ruuhkaisina aikoina eli arkisin klo 08-09 sekä 16-17 aikoihin.

16. Tarkista rengaspaineet. Rengaspaineissa on hyvä olla tarkkana, sillä alipaineisten renkaiden vierintävastus on suurempi, ja se taas lisää polttoaineen kulutusta renkaiden kulumisesta puhumattakaan. Jo puoli baria liian pieni paine renkaissa vie useita desilitroja enemmän polttoainetta sadalla kilometrillä.

Rengaspaineita kannattaa tarkkailla erityisesti alkutalvesta ja keväällä kun renkaidenvaihtoaika on korkeimmillaan. Tällöin on vielä hyvin epävakaat säät, joten lämpötilojen heitellessä renkaat voivat lyhyessäkin ajassa tyhjentyä huomaamattasi.

17. Muista esilämmittää autosi. Talvisin on tärkeää muistaa laittaa auto lämpiämään lämpötolppaan ennen ajamista. Mikäli lämpötila on maksimissaan -5 astetta, n. 30 min lämmitystä riittää. -10 asteen pakkasilla suositellaan jo tunnin lämmitystä ja -20 asteen pakkasilla 2 tunnin. Ilman esilämmitystä auto vie 1-2 desilitraa enemmän polttoainetta sadalla kilometrillä ja ensimmäisten kilometrien aikana kulutus voi olla jopa 50% enemmän kuin tavallisesti!

18. Poista turha paino autostasi. Mitä painavampi autosi on, sitä enemmän se kuluttaa, koska suuremman massan liikuttamiseen tarvitaan enemmän tehoja. Älä siis varastoi takaluukkua täyteen tavaraa, vaan tyhjennä se kaikista ei-välttämättömistä tavaroista tehdäksesi autostasi ketterämpi.

19. Yhteiskäytä autoasi. Tarvitseeko perheesi välttämättä useampaa autoa? Mieti, tulisiko teidän taloutenne toimeen yhdellä autolla. Jos puolisosi työpaikka, tai lastesi koulu on samassa suunnassa, voisiko heidät kaikki viedä perille yhdellä kertaa?

20. Hyödynnä kimppakyytejä. Jos taloudessasi ei ole muita samaan suuntaan matkustavia, voit vaihtoehtoisesti miettiä onko työmatkasi varrella kollegoitasi ja järjestäkää kimppakyytejä. Näin voitte jakaa polttoainekulut ja vähentää työmatkojenne maksuja jopa 80% liikkuessanne viiden sijasta yhdellä henkilöautolla.

21. Älä pidä ilmastointia käynnissä turhaan. Nykyaikaiset autot käyttävät automaattisesti ilmastointia usein silloinkin, kun sille ei ole tarvetta. Tehokkaat ilmastointilaitteet voivat lisätä polttoaineenkulutusta jopa 30%, joten pyri sulkemaan ilmastointi aina kun sille ei ole tarvetta.

22. Laita autosi seisontaan kun et käytä sitä. Auton seisottaminen eli liikennekäytöstä poistaminen on helppoa ja nopeaa. Traficomin sivuilta voit laittaa kuuden euron maksua vastaan autosi seisontaan. Auton seisonnasta pois ottaminen on maksutonta. Jos mietit kuinka tällä voi säästää, voit laskea asian helposti joko itse tai Traficomin sivuilta löytyvällä laskurilla.

Autovero on noin 60-70 senttiä per päivä riippuen auton massasta. Tähän päälle voit laskea mahdolliset käyttövoimaverot ja autovakuutusmaksusi päiväkohtaisen erän. Kun autosi on seisonnassa, et joudu maksamaan veroja etkä vakuutuksia. Näin ollen säästät jo reilun viikon seisottamisella selvää rahaa! Muista kuitenkin, että autoa ei kannata ottaa poistojen välissä käyttöön vain päiväksi, sillä autosta lähetetään aina käyttöönoton jälkeen vähintään 10 euron ajoneuvoverolippu, joka on veron pienin maksuunpantava määrä.

23. Valitse auton moottorityyppi ajosi mukaan. Polttoainekeskustelu on iän ikuinen aihe. Bensiini on hyvä vaihtoehto ihmiselle, joka autoilee vähemmän. Dieselautot taas paljon matkustaville. Dieselautojen ajoneuvoverotus on kovempi, mutta ne kuluttavat ajossa vähemmän polttoainetta kuin bensiiniautot. Sähköautojen etu taas on halpa ajaminen, mutta autojen latausmahdollisuudet aiheuttavat vielä tämän päivän tieinfrastruktuurin myötä ongelmia pidempiä matkoja tehdessä.

24. Valitse energiatehokas auto. Energiatehokkuudessa puhuttaessa keskitytään polttoainetyypistä riippumatta maksimoimaan auton moottorin energiatehokkuus. Näin ollen kannattaa miettiä päivittäisitkö vanhan autosi uuteen pienimoottoriseen autoon. Nykypäivänä pienemmän tilavuuden moottoreistakin pystytään ottamaan tehoja hyvin irti. Maalaisjärjellä ajateltuna kannattaa myös miettiä pienen kokoista autoa. Pieni viistoperäinen henkilöauto on paljon taloudellisempi kuin isokokoinen ja painava katumaasturi.

25. Kilpailuta automyyjät. Ostaessasi autoa käy useissa autoliikkeissä ja kysy heidän korkotarjouksistaan. Mikäli olet ajatellut ostaa käytetyn auton kannattaa sinun tutustua myös yksityisten myyjien tarjontaan esimerkiksi nettiauto.com sivustolla.

26. Kilpailuta auton ylläpitoon liittyvät asiat. Ostettuasi auton kannattaa sinun jatkossa kilpailuttaa myös ylläpitoon liittyvät kustannukset. Vuosittaisen katsastusajan lähestyessä useat katsastuskonttorit lähestyvät yleensä postitse tarjoten alennuskampanjoita. Hyödynnä nämä! Muista tämän lisäksi kilpailuttaa myös autovakuutus säästääksesi jopa satoja euroja vuodessa.

27. Katso missä tankkaat edullisinta polttoainetta. Tankille -sovellus sekä polttoaine.net sivusto ovat kummatkin ajan tasalla pidettäviä palveluita, joista löydät lähialueesi huoltoasemien hintatiedot. Muista hyödyntää näitä ja tankkaat jatkossa aina alueesi edullisinta polttoainetta!

28. Vuokraa autosi. Mikäli et tiedä kuinka paljon autoasi tarvitset lähitulevaisuudessa ja seisontaan laittaminen ei tunnu mielestäsi kannattavalta, mieti voisitko vuokrata autosi päivinä, kun et itse tarvitse sitä. Esimerkiksi Nettivuokraus ja GoMore -sivustoilla sinun on mahdollista vuokrata autoasi silloin kun itse haluat. Näin säästät autosi ylläpitokuluissa, tienaat hieman lisärahaa sekä autat harvemmin autoa tarvitsevia ihmisiä täyttämään tarpeensa!

29. Kilpailuita autolaina. Mikäli omat varat eivät riitä maksamaan kerralla autoa, vertaile erilaisia rahoitusratkaisuja. Useat autoliikkeet tarjoavat omia rahoituksia ja pankeista on saatavilla myös erinäisiä autolainoja. Autoliikkeet tarjoavat kuitenkin usein yhden koron lainoja, jotka ovat samoja kaikille ja pankit taas usein vaativat uuden autosi vakuudeksi siihen asti, kunnes laina on maksettu pois.

Mikäli haluat saada henkilökohtaisen koron sekä vakuudettoman autolainatarjouksen kilpailuta autolainatarjoukset maksutta Rahalaitoksella. Yhdellä hakemuksella autolainasi kilpailutetaan yli 20 pankin kesken. 

Kilpailuta tästä itsellesi Rahalaitoksen kautta autolaina.

Miten säästää ruokakuluissa?

Jokainen ihminen tulotasoon katsomatta käymään ruokakaupassa sekä valmistamaan ruokaa. Katso alta kuinka säästää rahaa ruokakuluissa. Lukemalla vinkit, et vain opi miten säästää ruokakuluissa, vaan kyseiset kohdat voivat auttaa sinua käymään kaupassa uudella tavalla, löytämään uusia tuotteita ja keinoja ruoanvalmistukseen sekä monipuolisempaan syömiseen..

30. Tee kauppalista ja noudata sitä. Päätä esimerkiksi koko viikon ruoat, kirjoita ylös kaikki ainekset mitä tarvitset ja noudata listaa. Kun käyt harvoin kaupassa säästät rahaa matkakuluissa, sekä omaa aikaasi arjessa.

31. Osta isoja ruokamääriä kerralla. Pyri miettimään voisitko ostaa tiettyjä ainesosia kerralla ja tehdä esimerkiksi teemaviikkoja taloutesi ruokailuissa. Isommat pakkaukset tulevat usein kilohinnaltaan pieniä pakkauksia halvemmiksi. Kokkaa myös kerralla suuria määriä, joita voit pakastaa tai ottaa evääksi töihin.

32. Vältä paljoustarjouksia tuoretavarassa. Edelliseen kohtaan liittyen ole varovainen miettiessäsi viikon ruokalistaa. Vältä ostamasta kerralla paljon tuoreita ainesosia, joissa on lyhyt päivämäärä. Vaihtoehtoisesti mieti voitko tehdä myös näistä aineksista ruokia, jotka voit pakastaa ja syödä myöhemmin.

33. Suosi kauppojen omia tuotteita. Kaikki ovat varmasti isoissa ruokakauppaketjuissa törmänneet toistuvasti tiettyihin merkkeihin. K-ryhmän Pirkka ja K-menu tuotteet sekä S-ryhmän Rainbow, Kotimaista ja Xtra tuotemerkit ovat näiden ketjujen omia brändejä. Jotkin näistä tuotteista tulevat samoilta valmistajilta, kuin vastaavat kalliimpien merkkien tuotteet. Erona on usein ainoastaan pakkaus ja etiketit, joten kokeile rohkeasti edullisempia vaihtoehtoja, jotka ovat laadultaan vastaavia kuin kalliimmat tuotteet.

34. Vältä ruokakaupassa käyntiä nälkäisenä tai väsyneenä. Tällöin sinun tulee helposti hairahdettua tekemään heräteostoksia hetken mielijohteesta. Vältä myös hyllyjen päätypaikat sekä ”uutuus”-korit, joissa on yleensä tarjolla kalliimpia tuotteita kuin hyllyjen keskellä.

35. Seuraa tarjouksia ja poistuvia tuotteita. Useat kaupat myyvät tarjoustuotteita. Erityisesti valmisruokia, lihoja ja leipomotuotteita on usein tarjolla -30% ja -50% hintaan kun niiden viimeinen käyttöpäivä on lähestymässä. Parhaat alennukset ovat myös yleensä ilta-aikoihin tarjolla ennen liikkeiden sulkemista. Muista kuitenkin käyttää tai pakastaa ostamasi tarjoustuotteet heti etteivät ne unohdu ja pilaannu.

36. Osta satokausituotteita. Moni miettii miten säästää rahaa tällä hetkellä hintavista hevi-tuotteista. Tutki netistä tai tilaa satokausi.fi sivustolta oma satokausikalenterisi. Kalenterista näet tuotteet, jotka ovat minäkin ajankohtana satokaudessa. Tällöin kyseisiä tuotteita on parhaiten saatavilla, ne ovat laadultaan ja maultaan parhaimmillaan ja hintakin on tuotteissa usein halvempi kuin muina vuodenaikoina!

37. Käytä ruokahävikkisovelluksia. Lataa puhelimeesi ResQ Club sovellus ja ala säästämään ruokaostoksissa. ResQ:sta löydät kauppojen, ravintoloiden ja jopa koulun keittiöiden ruokatuotteita ja annoksia, jotka ovat jääneet päivän aikana ylimääräisiksi. Näiden tuotteiden hinta on usein vain murto-osa alkuperäisestä, joten sovellukselle iso suositus.

38. Tee eväät töihin. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta säästäminen arjessa tämän vinkin avulla tuo sinulle äkkiä pitkän pennin. Kun teet kotiruokaa kerralla useita annoksia, koostuu yhden aterian hinnaksi yleensä noin 1-3 euroa. Vuonna 2023 lounasravintoloiden keskihinta aterialle on 12,70€. Näin ollen syöt parhaimmillaan koko viikon omia eväitäsi samalla hintaa kuin yhden lounasravintola-annoksen. Vastaavasti voit miettiä, että viikon aikana lounasravintolaan käyttämilläsi rahoilla tekisit itsellesi eväät reilusti yli kuukaudeksi!

39. Vähennä lihansyöntiä. Liha on kallista ja sen tuotanto on ympäristöä kuluttavaa. Nykypäivänä lähes kaiken sortin lihalle on tarjolla kasvisvaihtoehto, joka koostumukseltaan ja maultaan lähentelee todella paljon alkuperäistä tuotetta.

40. Älä päästä ruokia vanhaksi. Muista tietyin väliajoin käydä läpi jääkaappi, kuivakaappi sekä pakastin. Voi olla, että löydät kaapeista säilykkeitä ja edellisistä ruokavalmistuksista jääneitä tähteitä, jotka menevät pian vanhaksi. Älä suotta heitä niitä pois, mikäli viimeinen käyttöpäivä ei ole vielä mennyt. Yhdistele aineita ja loihdi tähteistä uusia ruokalajeja!

41. Käy marjametsällä. Suomen luonto tarjoaa yllättävän paljon täytettä keittiön kaappeihin. Metsistä löytyy erinäisiä marjoja, sieniä sekä villiyrttejä, joiden poimiminen on paitsi hauskaa, myös rahallisesti kannattavaa. Hyvälle apajalle osuessa keräät parissa tunnissa keräät marjoja jo litran jos toisenkin.

42. Leivo ja kasvata itse. Leipien leipominen on hauskaa ja voit säästää sen avulla pitkän pennin. Leipäpussi maksaa muutaman euron ja sisältää 6-12 leipää. Samalla hinnalla voit ostaa jauhoja, hiivaa ja hiutaleita niin paljon että leivot aineksista useita kymmeniä leipiä!

Miten säästää arjessa muuten?

Erityisesti pienituloisen säästäminen on aihe, josta puhutaan paljon. Arjessa pyritään tinkimään kaikessa ja ylimääräisiin huvituksiin ei helposti jää rahaa. Alla olevat vinkit keskittyvät siihen, miten säästää rahaa pienistä tuloista ilman että arki on yhtä selviytymistä. Säästövinkit ovat kuitenkin sen tyyppisiä, että myös enemmän tuloja saavien talouksien henkilöiden kannattaa tutustua näihin.

43. Kilpailuta sopimuksesi. Kuten jo aikaisemmissa kohdissa on mainittu, on hyvä muistaa aika ajoin kilpailuttaa kaikki sopimukset, joita sinulla on. Vakuutukset, sähkösopimus sekä netti- ja puhelinliittymä on hyvä käydä läpi vähintään vuosittain, sillä aikoja sitten saamasi hyvä määräaikaistarjous on saattanut umpeutua ja nykyinen korkea sopimushinta olisi netissä tehtävällä kilpailutuksella helppo vaihtaa muutamassa minuutissa edullisempaan sopimukseen.

44. Matkaile kotimaassa. Pandemian aikana päätään nostanut kotimaan matkailu on nyt muodissa eikä suotta. Miksi ostaisit kalliit lennot kaukomaille, kun voit pienellä rahalla reissata ympäri kuvankaunista Suomea. Löytyyhän maastamme tekemistä ympäri vuoden ja pinta-alaltaan varsin isossa maassa riittää varmasti jokaiselle uusia kaupunkeja, vaellusreittejä, hiekkarantoja sekä laskettelukeskuksia, joissa et ole ennen käynyt. Säästäminen lomalla on yhtä kuin säästäminen arjessa.

45. Irtisano turhat tilaukset. Onko sinulla käytössä useita suoratoistopalveluita? Katsotko varmasti niistä jokaista? Mieti, voisitko irtisanoa jotain turhia palveluita mitä et ole aikoihin käyttänyt. Näin säästäisit joka kuukausi kaksinumeroisia summia ja jos peruuttamaasi palveluun ilmestyy uutta mielenkiintoista katsottavaa, saat uusittua tilauksesi takaisin päälle muutamassa minuutissa.

46. Lainaa tavaroita. Tarvitsetko lapion tai kolan lumitöihin? Täytyisikö sinun sahata lankkuja pihan leikkimökkiin? Kaikille meille on varmasti tuttu tunne – Kun kerran vuodessa tarvitset jotain tavaraa, ei sitä löydy mistään. Tämmöisen tilanteen tullessa eteen, älä osta uutta vaan lainaa. Naapurilta tai tutultasi löytyy sinulle varmasti lainaan tavara, johon käyttäisit kaupassa helposti jopa satoja euroja, mutta jota sinun tulisi käytettyä todella harvoin.

47. Kierrätä. Keskiverto taloudessa jopa kolmasosa tavaroista vain lojuu käyttämättömänä keräämässä pölyä. Muista että toisen roska on toisen aarre. Kierrättämällä pääset eroon ylimääräisistä tavaroista ja tienaat samalla rahaa. Netistä löydät lukuisia kauppapaikkoja myydä tavarasi. Arvokkaimmat esineet kannattaa laittaa huutokaupattavaksi Huutonettiin tai myytäväksi tori.fi sivustolle. Myös Facebookista löytyy paikkakuntakohtaisia kirpputori-, ja roskalavaryhmiä. Näissä ryhmissä on helppo myydä lähikuntalaisille tuotteita, joita ei voi tai kannata postittaa. Vaihtoehtoisesti näissä ryhmissä pääset myös helposti turhista tavaroista eroon tarjoamalla ne pois ilmaiseksi noutoa vastaan.

48. Käy kirpputoreilla. Mikäli tarvitset uusia tavaroita, tarvitseeko sen välttämättä olla uusi? Kirpputoreja löytyy ympäri maata ja niissä on usein tarjolla laatutavaraa todella halvalla. Käyttötavaroista vaatteisiin ja huonekaluista elektroniikkaan löydät kirpputoreilta kaiken tarvittavan. Kirpputori toimii myös toisinpäin. Mikäli sinulla on paljon ylimääräisiä tavaroita, eikä sinua huvita käyttää aikaasi tekemällä jokaisesta tavarasta ilmoitusta nettiin, vie tavarasi kirpputorille myytäväksi!

49.Luovu useista nettiyhteyksistä. Useimmilla meistä on älypuhelin, josta löytyy mobiiliyhteys. Monella meistä on myös kiinteä laajakaistayhteys kotona sijaitsevalle tietokoneelle. Mikäli haluat säästää kymmeniä euroja kuussa, mieti voisitko luopua kiinteästä yhteydestä kokonaan. Puhelimen netti on nykyään todella nopea ja vakaa ja yhteys on helppo jakaa myös tietokoneeseen.

50. Yhdistä lainat. Viimeinen säästövinkki liittyy siihen kuinka säästää rahaa laina-asioissa. Mikäli sinulla on useita pieniä lainoja, osamaksuja tai luottokorttivelkaa kokeile yhdistelmälainaa. Yhdistelmälaina on laina, johon yhdistetään kaikki aikaisemmat velkasi ja maksetaan ne kerralla pois. Tämän jälkeen kuukausittainen säästäminen helpottuu, kun pääset eroon useista lainakuluista ja maksat pois vain yhtä matalakorkoista lainaa.

Lue tästä lisää ja yhdistä lainat.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on paras säästövinkki?

Jokaisen ihmisen tulot ja menot ovat erilaisia. Toinen käyttää enemmän rahaa ruokaan ja toinen autoiluun. Rahalaitoksen vinkkien avulla saa jokainen lukija rahanarvoisia neuvoja arjessa säästämiseen.

Voinko säästää rahaa arjessa nopeasti?

Kyllä voit. Suurin osa Rahalaitoksen säästövinkeistä on helppoja ja mahdollisia ottaa käyttöön omaan arkeensa välittömästi. Sopimusten kilpailuttamiseen kannattaa kuitenkin varata oma aikansa, eikä ottaa aina vastaan ensimmäistä tarjousta.

Miten säästää rahaa pienituloisena?

Erityisesti pienituloisen kannattaa säästää vähän monesta kohtaa. Koska pienituloinen on yleensä jo luopunut ylimääräisistä menoista, voi säästäminen tuntua vaikealta. Vinkkien avulla myös pienituloisen on kuitenkin mahdollista helpottaa taloudenhallintaansa.

Milloin kannattaa säästää?

Säästäminen on aina kannattavaa. Vaikka sinulla tällä hetkellä olisi talousasiat kunnossa, on aina hyvä varautua tulevaisuuden “sateisiin päiviin”, mikäli joudut yllättäen esimerkiksi tekemään isoja hankintoja. Säästämällä ylimääräistä rahaa voit myös ajoittain palkita itsesi lähtemällä vaikka lomamatkalle tai käymällä ravintolassa hienolla illallisella.

Toni Karinko
Päivitetty: 2023-04-05
Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 70 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää