Veroilmoitus kannattaa tehdä huolellisesti

LAINAHAKEMUS

Lainan hakeminen on maksutonta eikä se sido sinua mihinkään.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on NaN % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu 0 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 8,0 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100 € – 60000 €.

Suomessa veroilmoitus koskee kaikkia henkilöitä ja yrityksiä. Veroilmoitus lähetetään vuosittain ja sen täyttämisessä tulee huomioida tiettyjä päivämääriä ja muita seikkoja. Lue tästä, miten tehdä veroilmoitus kerralla oikein ja hyödyntää kaikki sinua koskevat verovähennykset.

 

 

Mikä on veroilmoitus?

Veroilmoitus on vuosittain verottajalle tehtävä ilmoitus, josta käy ilmi yksityishenkilön tai yrityksen edellisen vuoden ansaitut tulot ja menot. Tämän lisäksi siinä näkyy mahdolliset verovähennykset.

Veroilmoitus toimii perustana kaikelle verotukselle. Sen voi täyttää joko verkossa OmaVeron kautta tai tulostaa paperisena.

Veroilmoitus 2024

Veroilmoitukseen liittyen tulee tietää muutamia tärkeitä seikkoja ja päivämääriä. Useimpia kiinnostaa, milloin veroilmoitus tulee. Vastaus tähän on, että veroilmoitus 2024 tulee sinulle keväällä, yleensä maalis-huhtikuussa.

Veroilmoitus 2024 tulee OmaVeroon sekä postitse, ellet ole pyytänyt sen lähetystä pelkän OmaVeron kautta. Tässä veroilmoituksessa näkyy vuoden 2023 verotiedot.

Useimmissa tapauksissa veroilmoitus 2024 pitää sisällään esitäytetyn veroilmoituksen, verotuspäätöksen sekä verotustodistuksen. Tarkista nämä paperit aina huolellisesti virheiden ja muutosten varalta. Samalla kannattaa tarkistaa, että tilinumerosi ja henkilötietosi ovat pysyneet edelleen samoina.

Jos teet muutoksia veroilmoitukseen, pidä huoli, ettei korjattu veroilmoitus lähde myöhässä Verohallintoon. Veroilmoitus myöhässä tarkoittaa, että voit joutua maksamaan myöhästymismaksun, joka on 50 € henkilöasiakkaille ja kuolinpesille, ja 100 € yrityksille.

Lue myös: Lainapalvelu

Esitäytetty veroilmoitus

Veroilmoitusta tehdessä ei onneksi tarvitse lähteä tyhjästä liikkeelle. Esitäytettyyn veroilmoitukseen on täytetty valmiiksi tietoja edellisen vuoden perusteella, ja sen lisäksi siihen on tehty lisäyksiä uudempien saatavilla olevien tietojen pohjalta. Tästä tulee nimi esitäytetty veroilmoitus.

Esitäytetyn veroilmoituksen tavoite on nopeuttaa ja helpottaa ilmoituksen täyttöä. Koska esitäytetty veroilmoitus on luotu verottajalla olevien tietojen pohjalta, on tärkeää tarkistaa, että tiedot pitävät paikkaansa. Mahdollisten muutosten lisäksi sinun tulee lisätä mahdolliset vähennykset, joilla maksettavan veron määrä pienenee.

Jos esitäytetystä veroilmoituksestasi ei löydy mitään korjattavaa, sinun ei tarvitse tehdä sille mitään. Tällöin esitäytetty veroilmoitus toimii valmiina veroilmoituksenasi.

Milloin esitäytetty veroilmoitus on viimeistään palautettava?

Esitäytetty veroilmoitus saapuu maalis-huhtikuussa. Näet sen viimeisen mahdollisen palautuspäivän aina omasta veroilmoituksestasi sekä OmaVerosta. Korjattu veroilmoitus 2024 tulee palauttaa joko 7.5, 14.5 tai 21.5.2024. Liikkeen- ja ammatinharjoittajille on omat päivämääränsä.

Jotta voit olla varma siitä, milloin esitäytetty veroilmoitus on viimeistään palautettava, tarkista päivämäärä omasta veroilmoituksestasi. Huomioi, että paperinen veroilmoitus täytyy olla perillä Verohallinnolla määräpäivään mennessä.

Lue aiheesta: Myyntivoittovero – Voitosta koituvat verot

Verotuspäätös 2024

Veroilmoitusta seuraa verotuspäätös, joka tarkoittaa verohallinnon laskelmaa, josta näet lopulliset päätökset maksetun veron määrästä. Siitä käy ilmi mahdolliset veronpalautukset tai jäännösverot maksupäivineen ja summineen.

Veronpalautus tarkoittaa, että olet maksanut liikaa veroja ja saat osan niistä takaisin. Jäännösvero taas tarkoittaa, että olet maksanut veroja liian vähän ja joudut maksamaan niitä myöhemmin.

Verotuspäätös tulee sähköisesti OmaVeroon sekä postitse kotiisi, ellet ole valinnut vastaanottaa sitä pelkästään sähköisesti. Se kannattaa pitää hyvin tallessa, koska saatat tarvita sitä myöhemmin esimerkiksi vuokra-asunnon saamiseen tai päiväkotimaksuja määritettäessä.

Milloin verotuspäätös tulee?

Verotuspäätös 2024 tulee useimmille henkilöille esitäytetyn veroilmoituksen mukana keväällä.

Joissain tapauksissa henkilöllä voi olla esitäytetyssä veroilmoituksessa alustava verotuslaskelma, jolloin lopullinen verotuspäätös tulee vasta myöhemmin, kun laskelmat on vahvistettu. Tällöin verotuspäätös tulee viimeistään lokakuun loppuun mennessä.

Yleisimmät verovähennykset

Verovähennys tarkoittaa rahamäärää, jolla verotettavaa tuloa voi pienentää. Verovähennys kannattaa aina hyödyntää, koska se pienentää maksettava veron määrää veroprosentista riippumatta.

Jokaisen kannattaa tuntea yleisimmät verovähennykset, jotta ne osaa lisätä omaan veroilmoitukseensa tarvittaessa. Yleisimpiä verovähennyksiä ovat muun muassa tulonhankkimisvähennys ja matkakuluvähennys.

Tulonhankkimisvähennys

Jos tienaat vuoden aikana palkkatuloa, saat veroilmoitukseesi automaattisesti 750 € tulonhankkimisvähennyksen. Tästä syystä tulonhankkimisvähennys on tarpeellista ilmoittaa veroilmoituksessa vain, jos se ylittää 750 € automaattisen vähennyksen.

Etätyöntekijälle tulonhankkimisvähennys voi koostua esimerkiksi työhuoneen kuluista, työvälineistä tai nettiyhteydestä. Verottajalla on oikeus kysyä verovähennyksen yhteydessä kuitteja ja tositteita. Pidä siis huoli, että säilytät materiaalit 6 vuoden ajan verovuoden päättymisestä.

Matkakuluvähennys

Jos työsi tekemiseen tai työssä käymiseen liittyy matkustamista, voit lisätä veroilmoitukseen matkakulut. Matkakuluvähennys annetaan sen mukaan, mitä kulkuneuvoa on halvinta käyttää kodin ja työpaikan välisiin matkoihin.

Toisin kuin moni muu verovähennys, matkakuluvähennys kodin ja työpaikan välisistä matkoista ei vaadi tositteita tai kuitteja.

Muut verovähennykset

On olemassa myös useita muita verovähennyksiä, joita on mahdollista hyödyntää tiettyjen ehtojen täyttyessä.

Näitä ovat muun muassa:

  • Kotitalousvähennys
  • Sähkövähennys
  • Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksut
  • Velan korot

Tämän lisäksi on olemassa useita muita harvinaisempia verovähennyksiä, jotka löydät Verohallinnon nettisivuilta. Mikäli sinua mietityttää, oletko oikeutettu johonkin tiettyyn verovähennykseen, kannattaa sinun tutustua Verohallinnon sivuilta tarkemmin verovähennyksiin.

Lue aiheesta: Asunnon myynti – Ohjeet asuntosi myymiseen

Elinkeinonharjoittajan veroilmoitus

Elinkeinonharjoittajan veroilmoitus eroaa joiltain osin yksityishenkilön veroilmoituksesta ja sen tekeminen on usein monimutkaisempaa. Elinkeinoharjoittajaa koskee tarkemmat verovelvollisuudet, joihin on tärkeää tutustua huolella, tai hankkia osaava kirjanpitäjä hoitamaan veroilmoitukset puolestasi.

Elinkeinoharjoittajan veroilmoituksen kannalta on erityisen tärkeää pitää tarkkaa kirjanpitoa ja säilyttää kaikki tarvittavat tositteet tallessa.

Usein kysytyt kysymykset

Milloin veroilmoitus pitää antaa?

Esitäytetty veroilmoitus saapuu sinulle maalis-huhtikuussa. Mikäli sinun ei tarvitse tehdä siihen muutoksia, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Jos teet veroilmoitukseen korjauksia, ilmoitus täytyy palauttaa veroilmoituksessasi mainittuun ajankohtaan mennessä. Määräpäivä on joko 7.5, 14.5 tai 21.5.2024.

Mitä tapahtuu, jos veroilmoitus myöhästyy?

Myöhästyneestä veroilmoituksesta voidaan periä myöhästymismaksu, joka on yksityishenkilöille ja kuolinpesille 50 €, ja yhtymille 100 €.

Toni Karinko
Päivitetty: 2024-04-12
Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 70 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää