Kiertotalous luo mahdollisuuksia kestävälle talouskasvulle

LAINAHAKEMUS

Lainan hakeminen on maksutonta eikä se sido sinua mihinkään.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on NaN % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu 0 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 8,0 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100 € – 60000 €.

Kiertotalous on nostanut merkitystään ylikulutuksen, väestönkasvun ja ilmastonmuutoksen kiihtyessä. Talous ja hyvinvointi eivät voi kasvaa loputtomasti luonnonvaroja ja uusi tavaroita tuhlaamalla, joten kiertotaloutta tarvitaan enemmän kuin koskaan.

 

 

Mitä kiertotalous tarkoittaa?

Kiertotalouden periaate on, että kaikki materiaalit pidetään mahdollisimman kauan käytössä kierrättämällä, vuokraamalla, korjaamalla ja tarvittaessa muokkaamalla niitä siten, että niissä oleva arvo säilyy.

Perinteisen lineaarisen talousmallin mukaan uusia tuotteita ostetaan tarpeen syntyessä. Kun tavara rikkoutuu tai vanhenee, ostetaan uusi tavara.
Kiertotalous taas pyrkii pidentämään tuotteiden elinkaarta. Sen tavoitteena on säästää luonnonvaroja, ehkäistä ilmastonmuutosta ja rakentaa kestävää taloutta.

Arjessa voit nähdä kiertotaloutta esimerkiksi vuokratessasi tavaroita, kierrättämällä vaatteitasi tai korjaamalla rikki menneitä tavaroita.

Kiertotalouden hyödyt

Kiertotalous, jota kutsutaan joskus nimellä kierrätystalous, tuo mukanaan useita hyötyjä niin ympäristölle kuin yksilöillekin. Parhaimmillaan kiertotalouden avulla säästetään sekä luontoa että rahaa.

Hyödyt ympäristölle

Ympäristön ja luonnon kannalta on tärkeää, että uusien materiaalien kulutusta vähennetään, koska monet luonnonvarat ovat vaarassa loppua tulevaisuudessa.

Lisäämällä raaka-aineiden kiertoa, esimerkiksi käyttämällä vihreää sähköä tai kierrättämällä muovipullot uudelleen käytettäviksi, vähennetään jätteiden ja tarvittavien uusien raaka-aineiden määrää.

Kiertotalous on avainasemassa, jos yhteiskuntamme odotetaan muuttuvan hiilineutraaliksi tulevaisuudessa.

Hyödyt kuluttajille

No miksi kiertotalous hyödyttää sinua? Se säästää sinulta rahaa, koska uutta tavaraa ei tarvitse ostaa jatkuvasti.

Kiertotaloudessa pyritään käyttämään samaa tavaraa mahdollisimman kauan ja säilyttämään sen arvo esimerkiksi korjaamalla tavaraa ajan saatossa. Tavaroiden ei oleteta vanhenevan, vaan niiden arvo pyritään säilyttämään mahdollisimman kauan.

Kun keskityt hankkimaan kestävää tavaraa, vuokraamaan ostamisen sijaan tai ostamaan käytettyä tavaraa, säästät luonnollisesti myös omia rahojasi. Uuden polkupyörän ostaminen voi olla kallista, mutta käytettynä voit löytää sen puoleen hintaan. Tämä tarkoittaa, että hankintoja voi mahdollisesti toteuttaa myös ilman lainaa tai ainakin pienemmällä investoinnilla.

Mitä on jakamistalous?

Jakamistalouden ajatus on yksinkertainen: omistamisen sijaan tavaraa pyritään jakamaan, lainaamaan tai vuokraamaan. Se tuo talouteemme uusia innovatiivisia kulutusmahdollisuuksia.

Jakamistalous tuo mahdollisuuden käyttää yhä useampaa tavaraa, koska tavaraa ei tarvitse ostaa eikä omistaa. Sitä voidaan hyödyntää monissa eri talouden osa-alueissa.

Miten jakamistalous liittyy kiertotalouteen?

Jakamistalous on vahvasti sidoksissa kiertotalouteen. Kun tavaroita ei tarvitse omistaa ja yksi tuote riittää yhteiskäytön ansiosta usealle kuluttajille, vältytään uusien tavaroiden jatkuvalta ostamiselta.

Jakamistaloudessa yhden tuotteen tuoma arvo maksimoidaan, koska useat kuluttajat voivat hyödyntää samaa tuotetta. Sen sijaan että omistaisit kesämökin, jota käytät 2 kertaa vuodessa, voit vuokrata mökkiä ja mahdollistaa näin monelle muulle ihmiselle mökkeilyn ilman oman mökin ostamista.

Esimerkkejä jakamistaloudesta

Jakamistalouden palvelut laajenevat koko ajan, mutta tunnetuimpia esimerkkejä siitä ovat taksipalvelu Uber, asuntoja vuokraava AirBnB ja yhteiskäyttöautot.

Muita esimerkkejä jakamistaloudesta ovat työkalupakin lainaaminen isältäsi oman kotisi remontoinnissa, taloyhtiön asukkaiden yhteinen ruohonleikkuri ja juhlamekon lainaus ystävällesi.

Asuminen ja majoitusvaihtoehdot

Jakamistaloutta hyödyntää useat majoituspalvelut. AirBnB:n kautta voit vuokrata tyhjillään olevan asuntosi ja tienata sillä.

Samalla se tarjoaa matkailijoille entistä edullisempia majoitusvaihtoehtoja kalliiden hotellien sijaan.

Yhteiskäyttöautot

Yhteiskäyttöautot ovat tuoneet uuden mahdollisuuden ihmisille, jotka eivät syystä tai toisesta omista omaa autoa. Yhteiskäyttöauton ideana on vuokrata auto kuluttajalle tietyksi ajaksi, kuten kahdeksi tunniksi tai vaikka viikoksi.

Näin autottomalla henkilöllä on mahdollisuus käyttää autoa lyhytaikaisesti ja edullisesti auton omistamiseen verrattuna. Auton omistajalle tämä tarjoaa mahdollisen saada lisätienestejä, jos oma auto seisoisi muutenkin tyhjänpanttina kotipihassa.

Vaatteet ja muoti

Jakamistalous on levinnyt myös vaatealalle, ja vaatteiden vuokrauspalvelut ovat koko ajan yleistymässä.

Ideana on, että sinun ei tarvitse itse ostaa kaikkia vaatteitasi, vaan voit vuokrata esimerkiksi mekon juhliin ja palauttaa sen käytön jälkeen. Vastaavasti voit vuokrata esimerkiksi 5 vaatetta kuukaudessa, jonka jälkeen palautat ne ja valitset uudet 5 vaatetta seuraavalle kuukaudelle.

Miksi jakamistalouden suosio kasvaa?

Jos ihmettelet jakamistalouden kasvavaa suosiota, syy tähän on looginen. Se säästää rahaa, mikä toimii hyvänä motivaattorina hyödyntämään jakamistalouden mahdollisuuksia.

Jakamistalouden palvelut yleistyvät koko ajan, mikä mahdollistaa omien tavaroidesi vuokraamisen ja lisäansioiden tienaamisen yhä helpommin. Vastaavasti kun käytät vuokrauspalveluita, säästät itse rahaa tuotteen ostamiseen verrattuna.

Tämä tekee jakamistaloudesta kaikille kannattavan yhtälön ja samalla luonto kiittää, kun luonnonvaroja säästyy.

Kiertotalouden yleisimmät muodot

Kiertotalous näkyy taloudessa monella tavalla. Jakamistalouden muodot ovat osa kiertotaloutta ja tämän lisäksi on olemassa monia muita yleisiä kiertotalouden muotoja.

Vuokrauspalvelut kiertotalouden vetureina

Erilaiset vuokrauspalvelut ovat iso osa kiertotaloutta ja ne yleistyvät jatkuvasti. Niissä ideana on tarjota eri tavaroita ja resursseja ihmisille edullisesti.

Vuokrapalvelun kautta voit vuokrata työkaluja, vaatteita, elektroniikka tai esimerkiksi asuntoja. Vuokraamisen kautta kuluttaja välttyy suurelta alkuinvestoinnilta, minkä tavaran ostaminen ja omistaminen olisi vaatinut.

Käytettyjen tavaroiden ostaminen yleistyy

Erilaiset käytettyjen tavaroiden kaupat alkavat myös yleistyä katukuvassa. Kauppakeskuksiin on auennut käytettyjä vaatteita myyviä liikkeitä ja esimerkiksi Swappien kaltaisilta yrityksiltä saat ostettua käytettynä tehdaskorjatun puhelimen.

Tori.fi tarjoaa alustansa kautta laajasti erilaisia käytettyjä tavaroita ja myös käytettyjä autoja löytää monelta nettisivustolta. Facebook Marketplace tarjoaa myös tavan myydä ja ostaa käytettyä tavaraa, jolloin kauppa on kahden yksityishenkilön välinen sopimus.

Kierrätys on helppo tapa osallistua kiertotalouteen

Jos kiertotalous on vielä sinulle vieras asia, yhdestä sen muodosta olet varmasti tietoinen.

Kierrätykseen kuuluu roskien kierrätys kotona, käyttökelvottoman elektroniikan kierrätys, vaatteiden kierrätys ja paljon muuta. Kierrättäminen on tärkeä tapa pidentää tuotteiden elinkaarta ja tarjota jollekin muulle mahdollisuus hyödyntää tarpeettomia resurssejasi.

Kiertotalous ratkaisuna kestävän talouden rakentamiseen

Kiertotalous on kasvava trendi ja sillä on mahdollisuus toimia suurena tekijänä tulevaisuuden talouden suunnannäyttäjänä.

Kiertotalouden merkitys tulee kasvamaan tulevaisuudessa, koska sitä hyödyntämällä yhteiskuntamme voi jatkaa talouden ja hyvinvoinnin kasvua kestävästi, ilman luonnonvarojen tuhoamista.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on kiertotalouden idea?

Kiertotalouden tavoitteena on pidentää tuotteiden ja materiaalien elinkaarta mahdollisimman paljon. Se tapahtuu kierrättämällä, vuokraamalla, korjaamalla tavaroita.

Miten kiertotalous eroaa kierrätyksestä?

Kierrätys tapahtuu tuotteen elinkaaren loppupäässä, kun taas kiertotaloudella tarkoitetaan koko tuotteen elinkaaren suunnittelua siten, että se kestää mahdollisimman kauan ja tuottaa arvoa pitkään.

Toni Karinko
Päivitetty: 2024-01-26
Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 70 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää