Eläkesäästäminen tuo turvaa vanhetessasi

LAINAHAKEMUS

Lainan hakeminen on maksutonta eikä se sido sinua mihinkään.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on NaN % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu 0 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 8,0 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100 € – 60000 €.

Eläkesäästäminen lisää taloudellista vapautta ja mahdollistaa eläkkeestä nauttimisen täysillä. Oletko jo laskenut riittääkö oma eläkkeesi tarjoamaan haluamasi tulotason? Nyt viimeistään kannattaa tutustua eläkesäästämisen hyötyihin.

 

 

Eläkesäästäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin

Vaikka eläköityminen tuntuisi kuinka kaukaiselta, kannattaa sen pohtimiseen käyttää pieni hetki jo nyt. Mitä aikaisemmin aloitat vapaaehtoisen eläkesäästämisen, sitä pienemmällä summalla saat kerättyä itsellesi paremman eläkesäästön.

Eläkesäästäjä hyötyy pitkästä säästöajasta, koska jo nuorena aloitettu eläkesäästäminen ehtii kerryttää huomaamattasi hyvän määrän lisätuloja eläkkeelle.

Eläkesäästö mahdollistaa vapaamman eläköitymisen

Kertynyt eläkesäästö antaa joustavuutta, kun sinun on aika tehdä päätöksiä eläköitymisestä. Eläkesäästö tulee plussana lakisääteisen eläkkeesi päälle ja lisää näin eläkeajan toimeentuloasi.

Tämän ansiosta eläkesäästö mahdollistaa eläköitymisen esimerkiksi samaan aikaan puolisosi kanssa. Vaihtoehtoisesti sinulle vapautuu enemmän rahaa panostaa harrastuksiisi tai matkustamiseen.

Eläkesäästö tuo myös muita mahdollisuuksia. Se voi mahdollistaa yksityisten terveydenhuoltopalveluiden käytön terveyden heiketessä. Lisätuloa voi käyttää myös muihin suurempiin kuluihin, kuten asunnon remontoimiseen.

Vapaaehtoinen eläkesäästäminen

Eläkesäästämisen muotoja on useita, joista voit valita itsellesi sopivimman tavan. Vapaaehtoinen eläkesäästäminen omien säästökanavien kautta tarkoittaa, että säästät itsellesi lisäeläkettä, jota voit nostaa haluttuna ajankohtana halutun summan verran.

Rahastot

Yksityinen eläkesäästäminen on helppo aloittaa sijoittamalla rahastoihin. Voit valita oman riskinsietokykysi mukaan sopivan rahaston monien vaihtoehtojen joukosta.

Eläkevakuutukset

Eläkevakuutus sen sijaan tarkoittaa, että säästät pankin kanssa sovittujen ehtojen mukaisesti rahaa tietylle tilille. Tililtä voit nostaa rahan tiettyjen ehtojen, kuten eläkeiän täyttyessä.

Eläkevakuutustileille määritetään aikaisin ja myöhäisin ajankohta, jolloin tilin rahat nostetaan kokonaisuudessaan.

Eläkevakuutus on hyvä tapa kerryttää lisäeläkettä, jos oma säästämisesi on epäsäännöllistä ja rahat eivät aina pysy säästössä haluamallasi tavalla.

Määritä omat eläketavoitteesi jo nyt

Määrittämällä omat tavoitteesi eläkesäästöille jo nyt, pidät huolen siitä, että voit nauttia eläkepäivistäsi ansaitsemallasi tavalla.

Laskemalla omat kuukausittaiset kulusi eläkepäivillesi, voit määrittää itsellesi sopivat eläkepäivien tulot. Tämä auttaa sinua ymmärtämään, kuinka paljon sinun tarvitsee säästää oman lakisääteisen eläkkeesi lisäksi.

Mikä on hyvä eläke?

Ei ole yksiselitteistä tapaa todeta, mikä on hyvä eläke. Toisille hyvä eläke tarkoittaa riittävästi rahaa arkiseen elämiseen, kun taas toisille se tarkoittaa, että rahaa riittää erilaisiin aktiviteetteihin tai säännölliseen matkusteluun.

Se, mikä on hyvä eläke juuri sinulle, riippuu omista kuukausittaisista menoistasi sekä siitä, millaiseen elämäntyyliin ja kulutukseen olet tottunut.

Kertyneen eläkkeen ja eläkesäästöjen tulisi riittää kattamaan arjen tavalliset menot sekä yllättävät menot, joita voi tulla esimerkiksi kodin vesivahingosta tai omasta sairastumisesta.

Keskimääräinen eläke Suomessa

Suomessa keskimääräinen eläke eroaa huomattavasti eri puolella Suomea. Uusimaan alueella nostetaan keskimäärin korkeampaa eläkettä kuin muualla maassa.

Lisäksi naisten ja miesten välillä on selkeitä eroja. Sukupuolten välisiä eroja selittää muun muassa epätasaiset alakohtaiset sukupuolijakaumat.

Keskimääräinen eläke Suomessa:

  • Kaikki: 1 845 €/kk
  • Miehet: 2 070 €/kk
  • Naiset: 1 658 €/kk

Lähde: Eläketurvakeskus 31.12.2022

Tilastojen perusteella voisi ajatella, että hyvä eläke on keskimääräistä eläkettä korkeampi eläke. Suomen talouden muuttuessa on kuitenkin tärkeää ymmärtää, että keskimääräistä korkeampi eläkekertymä ei vielä takaa yksilön mielestä riittävää tulotasoa eläkepäiville.

Mistä eläke koostuu?

Eläkkeestä puhuttaessa on hyvä ymmärtää, mistä eläke koostuu. Kertynyt eläke muodostuu pääasiassa työ- ja kansaneläkkeestä.

Työeläke kattaa useimmille suomalaisille suurimman osan eläketulosta. Työeläkettä kertyy joka vuosi ansiostasi 1,5 %. Kansaneläkettä voi saada, mikäli et saa lainkaan työeläkettä tai kertynyt työeläkkeesi on pieni.

Kertynyt eläke näkyy työeläkelaitoksen vuosittain lähettämästä työeläkeotteesta. Voit tarkistaa eläkekertymän myös itse työeläkelaitoksesi sivuilta.

Osa-aika eläke tuo joustoa eläkkeelle siirtymiseen

Väestön vanhentuessa ja eläkeiän noustessa voi monelle tulla kysymykseen osa-aikaeläke. Tämä osittainen eläke tarkoittaa, että voit nostaa joko 25- tai 50-prosenttista eläkettä ja jatkaa samalla työntekoa halutessasi.

Osa-aikaeläke on mahdollista ottaa käyttöön 61-vuotiaana ja se tuo joustoa eläkkeelle siirtymiseen.

Ennenaikainen eläke vs. osa-aikaeläke

Ennenaikainen eläke tarkoittaa, että jäät eläkkeelle ennen eläkeikäsi täyttymistä. Tällöin aikaistettu eläke on pienempi kuin normaali eläkkeesi.

Mitä aikaisemmin jäät ennenaikaiselle eläkkeelle, sitä enemmän eläkkeesi pienenee pysyvästi. Mikäli harkitset aikaistettua eläkettä, kasvaa omien eläkesäästöjesi merkitys.

Vaikka ennenaikainen eläke tarkoittaakin pienempää eläketuloa, voit kompensoida tätä omilla eläkesäästöilläsi ja jäädä aikaistetulle eläkkeelle hyvillä mielin.

Kannattaako eläkesäästäminen?

Jos mietit, kannattaako eläkesäästäminen omalla kohdallasi, tulee sinun tutkia omia eläkeajan tuloja ja menojasi. Eläkkeelle siirtyessä tulosi pienenevät huomattavasti, mikä vaikuttaa maksukykyyn.

Eläkesäästäminen on ennen kaikkea vakuus tulevaisuuden varalta. Tämä voi nousta merkittävään asemaan, jos esimerkiksi työkykysi heikkenee ennen oman eläkeikäsi saavuttamista.

Työssäkäyvälle ihmiselle kuukausittainen eläkesäästäminen voi tuntua suhteellisen pieneltä summalta, mutta eläkkeellä saatu lisätulo voi tehdä merkittävän eron elämänlaatuun.

Eläkesäästämisen verotus

Kun pohditaan kannattaako eläkesäästäminen, tulee huomioida muutama olennainen seikka. Yksi näistä on eläkesäästämisen verotus.

Eläkevakuutus on verotettavaa tuloa, kuten työeläkkeestä kertyvät tulot. Kun eläkevakuutuksesta maksetaan sinulle eläkettä, maksat tästä tulosta pääomaveroa.

Rahastoista ja muista sijoituksista nostettu lisäeläke verotetaan pääomatulon mukaisesti. Näin ollen eläkesäästämisen verotus on tärkeässä asemassa, kun lasket eläkesäästämisen kannattavuutta itsellesi.

Eläkesäästämisen verovähennys

Eläkevakuutusta kerrytettäessä on tiettyjä verotusetuja, joista on hyvä olla tietoinen. Eläkesäästämisen verovähennys tarkoittaa, että maksaessasi vapaaehtoisia eläkemaksuja, voit vähentää maksuja verotuksessasi aina 5 000 euroon asti vuositasolla.

Tämä tekee eläkevakuutuksesta entistä houkuttelevamman vaihtoehdon eläkesäästäjälle.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä tarkoittaa eläkesäästäminen?

Eläkesäästäminen tarkoittaa vapaaehtoista säästämistä omia eläkepäiviä varten. Eläkesäästämisen voi aloittaa säästämällä eläkevakuutustilille tai esimerkiksi rahastoihin. Eläkesäästämisen tavoite on turvata tarpeeksi suuret tulot eläkepäiville, mikäli oma lakisääteinen eläke ei ole tarpeeksi suuri.

Miksi aloittaa eläkesäästäminen?

Eläkesäästäminen tuo joustoa eläkkeelle mahdollistamalla sinulle suuremmat tulot. Se antaa sinulle lisäturvaa, vaikka jäisit työkyvyttömäksi ennen eläkeiän saavuttamista.

Toni Karinko
Päivitetty: 2024-02-29
Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 70 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää