Arkkitehti palkka Suomessa – Faktoja ja näkymiä

Rakennetun ympäristön suunnittelijat – arkkitehdit, suunnittelijat ja maanmittaajat – muodostavat merkittävän ja arvostetun ammattiryhmän Suomessa. Ammatit yhdistävät luovuuden, teknisen osaamisen ja vastuullisuuden.

Monelle alaa miettivälle tai uran eri vaiheessa olevalle palkka-asiat herättävät ymmärrettävää kiinnostusta.

 

Paljonko arkkitehti ansaitsee? Mediaanipalkka

Tilastokeskuksen mukaan suomalainen arkkitehti, suunnittelija tai maanmittaaja ansaitsee kokonaismediaanina 4 387 € kuukaudessa (vuoden 2023 tilaston perusteella).

Tämä tarkoittaa, että puolet alan kokoaikaisista palkansaajista ansaitsee tätä enemmän ja puolet vähemmän.

Sukupuolten väliset palkkaerot – faktat luvuiksi

Arkkitehdin tai muun suunnittelijan ammatti vetää puoleensa sekä miehiä että naisia, mutta palkkaero sukupuolten välillä on näkyvissä myös tällä alalla.

Tilastojen mukaan miesten mediaanipalkka on 4 551 € kuukaudessa, kun taas naisten mediaani jää 4 218 euroon.

Tämä tarkoittaa, että miehet ansaitsevat noin 7,9 % enemmän kuin naiset.

Palkkaeroihin vaikuttavat tekijät

Palkkaeroihin vaikuttavat monet tekijät, kuten työtehtävät, mahdolliset esihenkilövastuut, kokemusvuodet ja työnantajasektori.

Suomessa alan palkkataso on verrattain tasainen, mutta tasa-arvotyö on edelleen ajankohtaista rakennettuun ympäristöön liittyvissä suunnittelutehtävissä.

Kilpailuta lainat kauttamme

Hae lainaa kilpailutetuin hinnoin. Ensimmäiset lainatarjoukset saat vain hetken kuluttua hakemuksen jättämisestä. Katso voimmeko auttaa sinua pienentämään lainakustannuksia!

Alan työllisten määrä ja uramahdollisuudet

Ammattilaisia arkkitehtien, suunnittelijoiden ja maanmittaajien ryhmässä työskentelee yhteensä 12 111 kokoaikaista palkansaajaa (luku perustuu viimeisimpiin saatavilla oleviin tietoihin).

Tämä kertoo alan suhteellisen vakaasta työmarkkinatilanteesta sekä työllistävästä vaikutuksesta kaupunki- ja yhdyskuntarakenteen kehittämisessä.

Alalle on tyypillistä laaja kirjo erilaisia tehtäviä – suunnittelutoimistoista julkisen sektorin viranomaistehtäviin sekä yhä enemmän myös itsenäiseen yrittäjyyteen. Palkkataso ja urakehitys vaihtelevat osaamisen syvyyden, sijainnin ja työnkuvan mukaan.

Arkkitehti palkka – Mitä muuta kannattaa huomioida?

Palkan ohella kannattaa tarkastella kokonaisuutta: työtehtävien sisältöä, vastuista sopimista sekä etuuksia, kuten lomia ja muita mahdollisia lisäetuja.

Rahalaitos auttaa talouden suunnittelussa, olitpa sitten vasta-alkaja tai kokenut asiantuntija arkkitehti, suunnittelija tai maanmittaaja. Palvelumme avulla voit vertailla lainoja, katsoa, voitko säästää yhdistämällä mahdolliset lainasi ja arvioida, miten tulojesi taso vaikuttaa laina- ja talousratkaisuihin.

Tavoitteemme on aina turvallinen ja kestävä talouden hallinta.

Arkkitehti – urasuunnittelu ja talouden hallinta

Arkkitehtien, suunnittelijoiden ja maanmittaajien palkat Suomessa heijastavat monipuolisia mahdollisuuksia ja vastuullisia työtehtäviä. Palkkatilastot tarjoavat hyödyllistä tietoa urasuunnitteluun ja talouden hallintaan.

Mikäli haluat tehostaa omaa taloudenpitoa, Rahalaitoksen asiantuntijat ovat tukenasi – olipa kyse arkkitehti palkka -vertailusta, säästämismahdollisuuksista tai lainojen hallinnasta.

Tutustu palveluihimme ja varmista, että taloutesi on kestävällä pohjalla myös tulevaisuudessa!

Roosa
Päivitetty: 2025-05-23

Roosa on kauppatieteiden maisteri pääaineenaan kansainvälinen liiketoiminta ja tuottaa asiantuntevaa sisältöä Rahalaitoksen lukijoille. Hän haluaa tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäiseen taloudenhallintaan.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Yhteistyökumppaneitamme