Energiaremontti tuo säästöjä asumiskuluihin

LAINAHAKEMUS

Lainan hakeminen on maksutonta eikä se sido sinua mihinkään.

Lainasumma 

Laina-aika 

vuotta

+
+
Arvioitu kuukausierä 0 €/kk
Tarvitsemme puhelinnumerosi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen.
Tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, jotta voimme ottaa sinuun yhteyttä lainahakemukseen liittyen. Jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun soittamalla numeroon 0942456000.
Valitse työsuhteesi tyyppi. Jos olet vanhempainvapaalla tai kuntoutuksessa, valitse työpaikka, josta olet vapaalla. Jos sinulla on useita työtehtäviä, valitse se, joka on päätyösi. Valinta "Eläkeläinen" sisältää myös varhaiseläkkeelle jääneet.
Haettu lainasumma

15000

           
Laina-aika

8 vuotta

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on NaN % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 8 vuotta, tilinhoitomaksu 0 €, avausmaksu 0 € ja esimerkkikorko 8,0 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100 € – 60000 €.

Energian hinnat ovat olleet kovassa nousussa viime vuosina, mikä on kasvattanut asumiskustannuksia. Energiaremontti on avainasemassa energian tarpeen pienentämiseen ja rahallisten säästöjen saavuttamiseen. Opi, miten onnistunut remontti tehdään ja mitä se voi pitää sisällään.

 

 

Mikä on energiaremontti?

Energiaremontissa talon energiatehokkuutta pyritään parantamaan ja samalla käyttöön voidaan ottaa uusiutuvaa energiaa. Energiaremontissa yhdistetään useita eri toimenpiteitä energiatehokkuuden parantamiseksi.

Energiaremontin toteutus

Energiaremontit toteutetaan erilaisissa rakennuksissa eri tavoilla. Kerrostalossa voidaan esimerkiksi siirtyä maalämmön käyttöön ja remontin aikana asumista voi jatkaa normaalisti.

Esimerkkejä energiaremonteista:

  • Ilmalämpöpumpun asentaminen
  • Öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön
  • Suoran sähkölämmityksen vaihtaminen maalämpöön
  • Aurinkopaneelien asentaminen
  • Ilma-vesilämpöpumpun asentaminen
  • Lämmöneristyksen parantaminen
  • Ikkunoiden ja ovien energiatehokkuuden parantaminen

Joskus energiaremontit kannattaa hoitaa muiden suurien remonttien yhteydessä, kuten ikkuna- ja julkisivuremonttien kanssa tapahtuva ikkunoiden, katon ja julkisivun lämmöneristäminen.

EU:n energiaremontti koskettaa useita suomalaisia rakennuksia

EU:n parlamentti hyväksyi 14.3.2023 esityksen energiatehokkuuden kehityssuunnitelmasta. EU:n energiaremontti tulee pakottamaan energiatehokkuudeltaan huonoimpaan luokkaan kuuluvia rakennuksia parantamaan energiatehokkuuttaan remonttien kautta.

EU:n energiaremontti pannaan käytäntöön Suomen oman lainsäädännön kautta ja tarkoitusta ehdoista käydään vielä keskustelua. Ideana kuitenkin on, että rakennuksille määritellään omat energialuokkansa. Alimman energialuokan rakennukset joutuvat ensimmäisenä energiaremontin eteen.

Milloin energiaremontti kannattaa?

Energiaremontit ovat hyödyllisiä varsinkin silloin, kun niillä saadaan suoria taloudellisia hyötyjä. Onnistunut taloyhtiön energiaremontti voi jopa puolittaa asukkaiden lämmityskulut.

Tämän avulla taloyhtiöiden vastikkeita on varaa pienentää, mikä näkyy pienempinä asumiskuluina. Energiaremontti on omiaan parantamaan myös asunnon arvoa. Se tuo myös mukavuutta asumiseen, koska kylmyyden tai kuumuuden sijaan asunto pysyy paremmin sopivan lämpöisenä.

Lisäksi energiaremontti on ekoteko, koska se pienentää asumisesi hiilijalanjälkeä.

Lue lisää aiheesta: Kylpyhuoneremontti – Hinta ja muut tiedot

Energiaremontin hinta

Energiaremonttien hinnat vaihtelevat suuresti sen mukaan, millainen remontti tarvitaan ja mikä on remontin laajuus.

Energiaremontin hintaan liittyen on hyvä muistaa, että taloyhtiön energiaremontti on mahdollista toteuttaa jopa kokonaan vastikkeen turvin. Tämä tarkoittaa, että syntyvät säästöt ovat tarpeeksi suuret rahoittamaan remontin, jolloin asukkaille ei synny ollenkaan lisäkuluja.

Energiaremonttituki auttaa kulujen kattamisessa

Energiaremonttituki on tärkeä osa energiaremontteihin kannustaessa. Talo voi saada energiaremonttitukea esimerkiksi avustuksien, lainatakauksien tai verohelpotusten muodossa.

Energiaremonttituki helpottaa energiaremonttien toteuttamista, joiden seurauksena päästöt pienevät ja rakennusten energiaomavaraisuus paranee.

Öljylämmityksen vaihto -tuki

Yksi energiaremonttituki on verottajan tarjoama öljylämmityksen vaihto -tuki. Kun talon lämmitys vaihdetaan pois öljylämmityksestä, tarjoaa verottaja kotitalusvähennyksen tehdystä työstä.

Kotitalousvähennyksen yläraja on 3 500 € per henkilö ja omavastuu 100 €. Vähennyksen saa vain työn osuudesta ja sen suuruus on 60 %.

ARA:n energia-avustus vuosina 2020-2023

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA jakoi vuosina 2020-2023 energia-avustuksia asuinrakennusten energiaremontteja varten. Energia-avustus oli mahdollista saada, jos tietyt ehdot täyttyivät energiaremontin päätteeksi.

Avustukseen vaikutti muun muassa rakennuksen tyyppi, rakennusvuosi ja aiemmin suoritetut energiaremontit. Energia-avustuksen ehtona oli myös, että remontin päätteeksi energiatehokkuus kerrostalossa nousi 32 % korkeammaksi ja rivitalossa 36 % korkeammaksi kuin talon rakennusvuotena.

Katso myös: Lainaa 20000 € – Yksi hakemus, monta tarjousta

Energiaremontti – omakotitalo

Energiaremontti omakotitaloon voi olla helpompi toteuttaa kokonaiseen taloyhtiöön verrattuna. Remontin toteuttamiseen on monipuolisesti vaihtoehtoja tarjolla, joten toteutus kannattaa valita sen mukaan, mikä tuo parhaiten säästöjä juuri omalle talollesi.

Jos sinulla on suunnitteilla energiaremontti omakotitaloon, voit harkita ilma-vesilämpöpumpun tai maalämpöpumpun asentamista. Ilma-vesilämpöpumppu hyödyntää ulkoilmasta saatavaa lämmitysenergiaa ja kerää sen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

Maalämpöpumppu taas ottaa veteen, kallioon tai maaperään kerääntynyttä auringon lämpöä ja hyödyntää sitä lämmityksessä. Nämä kaksi vaihtoehtoa sopivat taloihin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä.

Sähkölämmitteisen talon energiaremontti voi tuoda suuriakin säästöjä lämmityskuluihin, joten omakotitalon omistajana oman talon energiatehokkuuteen kannattaa perehtyä huolellisesti.

Vanhan talon energiaremontti

Vanhan talon energiaremontti voi tulla luonnollisesti vastaan laitteiston vanhetessa. Esimerkiksi lämpöverkko tulee uusia noin 25–30 vuoden välein. Se pitää sisällään lämmitysputket, putkistot ja patterit.

Toinen yleinen vanhan talon energiaremontti on yläpohjan eristäminen. Tämä energiaremontti on varsinkin omakotitaloille hyödyllinen, koska yläpohjan kautta poistuu merkittävä osa lämmöstä. Yläpohjan eristäminen voidaan tehdä esimerkiksi puhallusvillalla.

Energiaremonttilaina auttaa energiaremontin rahoituksessa

Asunto-osakeyhtiöissä ja pientaloissa energiaremontit toteutetaan tyypillisesti pankkilainan avulla. Remonttilaina tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa energiaremontti nopealla aikataululla ja päästä nopeammin kiinni energiansäästöön.

Useat pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat lainoja remontointiin, ja energiaremonttilainaa ottaessa on tärkeää kilpailuttaa laina ennen päätöksentekoa. Lainaa pohtiessa on myös tärkeä huomioida energiaremontin kulut, koska pienemmistä energiaremonteista, kuten ilmalämpöpumpun asentamisesta voi selvitä vain noin 2 000 eurolla, kun taas öljylämmityksen vaihto maalämpöön voi kustantaa yli 15 000 €.

Talon energiatehokkuus tuo säästöä lompakolle ja luonnolle

Korkea talon energiatehokkuus pienentää tarvetta lämmitykselle tai viilennykselle. Hyvä eristys auttaa pitämään talon sopivan lämpöisenä, jolloin tarve energialle vähenee.

Talon energiatehokkuuden parantaminen näkyy pienempinä kuluina. Tämän lisäksi energiankäytön pienentäminen säästää luontoa. Siirtymällä ympäristöystävällisempiin ja tehokkaampiin energiamuotoihin voidaankin saada merkittäviä parannuksia aikaan.

Suurempien energiaremonttien lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota laitteiden energiankulutukseen, ja suosia vähän energiaa kuluttavia sähkölaitteita. Energiaremontin apuna toimivat pienet arjen valinnat, joilla energiankulutusta voidaan pienentää entisestään.

Usein kysytyt kysymykset

Paljonko energiaremontti maksaa?

Remontin hinta riippuu sen sisällöstä, laajuudesta, tarvittavasta työvoimasta ja materiaaleista. Ilmalämpöpumpun asentamisesta selviää noin 2 000 eurolla, mutta suuremmat energiaremontit voivat yltään kymmeniin tuhansiin euroihin asti.

Kannattaako energiaremontti?

Energiaremontti on kannattava silloin, kun sen avulla saadaan lämmityskustannuksia pienennettyä ja energian tarve vähenee. Tällä on myös positiivisia vaikutuksia ympäristölle.

Toni Karinko
Päivitetty: 2024-04-19
Toni on kansainväliseen markkinointijohtamiseen erikoistunut ekonomi, joka on jo pitkään vastannut Rahalaitoksella asiantuntevan sisällön tuottamisesta lukijoille. Hänen kirjoituksiensa taustalla on halu tarjota asiakkaille arvokasta lisätietoa rahoituksista sekä vinkkejä päivittäisen taloudenhallinnan helpottamiseen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 70 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme

Näytä lisää